NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Pon Mar 15, 2010 4:36 pm
Cukrzyca
Autor Wiadomość
daniel_nl 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Mar 13, 2010 9:44 pm   Cukrzyca

Witam! Mam pytanie czy można się starać w Holandii tak jak w Polsce o orzeczenie o niepełnosprawności?Jeżeli tak to gdzie i jak to zrobić?Choruję na cukrzycę prawię 3 lata i biorę insulinę oraz tabletki. Czy mogę tu dostawać jakieś pieniądze?,jestem tutaj zameldowany i opłacam ubezpieczenie vgz.Bardzo proszę o jakąś poradę. Pozdrawiam Daniel!

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 10:10 pm   

Sorry, ale z cukrzyca szczegolnie kiedy bierzesz insuline mozesz tu normalnie funkcjonowac i chyba raczej renty inwalidzkiej nie dostaniesz chyba ze poruszasz sie na wozku inwalidzkim ale nawet tacy ludzie pracuja w normalnych miejscach pracy , wiadomo nie orzy maszynach ale np. w biurach

ZuziaZ 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Mar 13, 2010 10:34 pm   

Mavd sorry ale przestan bzdury pisac. W Holandii ludzie z cukrzyca moga dostac rente, rownie z ludzie z epilepsja, migrena, astma itd. Moze Ty mialas pecha, ale nie pisz, ze w Holandii tak trudno dostac rente, bo z tego co ja sie orientuje o wiele latwiej niz w Polsce.

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 10:35 pm   

Jasne

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pon Mar 15, 2010 10:06 am   

ZuziaZ, z ta renta to chyba jest na odwrot. nie jest tak latwo o rente w NL. watpie zeby ktos z astma dostal rente.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

ZuziaZ 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Mar 15, 2010 10:13 am   

zaq napisał/a:
ZuziaZ, z ta renta to chyba jest na odwrot. nie jest tak latwo o rente w NL. watpie zeby ktos z astma dostal rente.

A jednak dostaja. Moze zalezy od rejonu, nie wiem, ale te schorzenia, ktore wymienilam zaliczaja sie do chronicznych i ludzie otrzymuja renty.

daniel_nl 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 15, 2010 5:11 pm   

Kochani ja w Polsce dostałem grupę inwalidzką. Dlatego pytam czy tutaj jest łatwiej bo sami wiecie że w Polsce nie dają tak bez powodu.Ja chcę tutaj pracować i myślę że z grupą będzie łatwiej. dlatego pytam czy ktoś wie coś na ten temat? Jeszcze jedno pytanie czy mój pracodawca dostanie jakąś dotacje jak przyjmie mnie z takim orzeczeniem?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 6:54 pm   

daniel_nl,
Cytat:
Ja chcę tutaj pracować i myślę że z grupą będzie łatwiej

w jakim sensie bedzie latwiej?? i z jaka grupa?

nic mi nie wiadomo by pracodawca ktory ztrudnia osobe chora na cukrzyce mial dotacje ,chyba trzeba rozgraniczyc ,prace od choroby i wybrac albo jedno albo drugie....

ale o jakim orzeczeniu mowa?

czy masz juz takie orzeczenie wydane przez tutejsza komisje lekarska?
watpie by polskie orzeczenie lekarskie bylo tu honorowane nawet ze wzgledu na to iz jestesmy w UNI
osoby z cukrzyca(zalezne nawet od insuliny) pracuja na normalnych etatach
nawet niektorzy pracodawcy nie wiedza o ich chorobie....po prostu z ta choroba mozna tez normalnie funkcjonowac ....

( ͡° ͜ʖ ͡°).
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Mar 15, 2010 7:05 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 7:17 pm   

daniel_nl, odpowiedzialam Ci rowniez w tym watku http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=76249
temat zamknelam poniewaz nie mozna zaczynac na forum kilku takich samych

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Odpowiedz do tematu