NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z zameldowaniem
Autor Wiadomość
raspberry 
Poczatkujacy
raspberry

Wysłany: Wto Mar 16, 2010 4:02 pm   Problem z zameldowaniem

Witam. Mamy problem z zameldowaniem. Wynajelismy mieszkanie od sulinamczyka lecz on nie moze nas tu zameldowac. Bylam ostatnio z nim w Gemmente i sie okazalo, ze zarobki mojego meza sa zbyt niskie jak na takie mieszkanie. Dodam tak mamy 3pokojowe mieszkanie za 800e i mieszkamy ja, maz, dziecko i wujek. Niby wszystko sie zgadza, a jednak nie da sie nic zrobic. Maz zarabia ok 1200e i wujek 1200e. Ja jestem w domu z dzieckiem. W czym tkwi problem? Prosze o odpowiedz! Pozdrawiam.

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Wto Mar 16, 2010 4:05 pm   

No bardzo mozliwe, ze za malo. Ja ostatnio tez zalatwialam sprawy dotyczace mieszkania i z tego co pamietam to przy cenie ok 560 euro za mieszkanie minimum zarobki brutto na miesiac musialy wynosic ok 2100 euro miesiecznie. Wiec bardzo mozliwe, ze jestescie na granicy i troche wam brakuje :/

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Wto Mar 16, 2010 4:09 pm   

Bzdura, pierwsze slysze. Mam mieszkanie za 500 e i w kwietniu zalatwiajac mielismy tylko 1200 e dochodow i nie bylo problemow z meldunkiem.

raspberry 
Poczatkujacy
raspberry

Wysłany: Wto Mar 16, 2010 4:09 pm   

Moze i tak, ale w mieszkaniu sa 2 pracujace osoby.

[ Dodano: Wto Mar 16, 2010 4:11 pm ]
Nie wiem czy to bzdura, ale ty masz mieszkanie za 500, a my 800 + rachunki.

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Wto Mar 16, 2010 4:11 pm   

to moze zalezec od gminy rowniez, kazda inne kryteria moze miec

[ Dodano: Wto Mar 16, 2010 4:12 pm ]
to chodzi o ta roznice koszt wynajmu a zarobki

raspberry 
Poczatkujacy
raspberry

Wysłany: Wto Mar 16, 2010 4:16 pm   

Czytalam wiele watkow na forum i nikt nie pisze, ze trzeba brac ze soba umowe o prace do urzedu, jedynie paszport, sofi i akt urodzenia.

lusia0101 
Gaduła nad gadułami :-)
UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Wto Mar 16, 2010 4:25 pm   

wiesz, ja tyle razy wynajmowalam mieszkania w holandii i nigdy przy zameldowaniu nnikt nie sprawdzal zarobkow! 1 raz mialam problem w almere bo nie chcieli mnie i dzieci zameldowac bo za duzo bylo osob na tym mieszkaniu ale o zarobkach nic nie bylo mowy.

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Wto Mar 16, 2010 4:26 pm   

Tzn u mnie to akurat zalezalo od maklera, tam wszystko bylo sprawdzane.

raspberry 
Poczatkujacy
raspberry

Wysłany: Wto Mar 16, 2010 4:29 pm   

Zapomnialam dodac, ze te mieszkanie wlasciciel ma pod hipoteke, moze to ma cos wspolnego z tym, ze oni wymagaja odpowiednie dochody, albo wlasciciel cos kreci, bo tak naprawde to nie slyszalam o podobnych przypadkach.

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Wto Mar 16, 2010 4:31 pm   

to ja wam opisze moja sytuacje ,troche odwrotna ale moze kogos zainteresuje.
Spoldzielnia mieszkaniowa X znalazla maklera zeby wynajal mieszkanie. Ten znalazl nas. Podpisalismy umowe,mielismy sie wprowadzic za 10 dni i telefon z gemeente. Poszlismy i szprawdzali dochody czy aby nas nie stac na drozsze mieszkanie. Gdybysmy oboje zarabiali po 1200 musielibysmy szukac czegos powyzej 800 a nie za 500 gdyz to za 500 czekaloby na kogos z jeszcze nizszymi dochodami. Dobrze ze wtedy nie pracowalem i mielismy 1200 w sumie no i sie kwalifikowalismy. W dodatku prowizje makler wzial nie informujac nas o tym , a co jesli bysmy sie nie kwalifikowali na to mieszkanie? Oczywiscie prowizji by nie oddali!

raspberry 
Poczatkujacy
raspberry

Wysłany: Wto Mar 16, 2010 4:36 pm   

poprosze o namiar na takiego maklera, tez bym chciala placic 500 ale gdzie takie znalezc.

jso 

Wysłany: Wto Mar 16, 2010 4:38 pm   

stroopwafel: Ty piszesz o mieszkaniu socjalnym, a takie przyznawane jest rodzinom w trudnej sytuacji finansowej. Upewniali sie wiec, czy jestescie w trudnej sytuacji.

raspberry: czy Ty to slyszalas bezposrednio od pracownika gemeente czy od tego Surinamczyka?

raspberry 
Poczatkujacy
raspberry

Wysłany: Wto Mar 16, 2010 4:41 pm   

Slyszalam od niego bo z nim porozumiewam sie w jez. angielskim, a ta pani w Gemmene mowila po holendersku, a jeszcze slabo znam ten jezyk.

jso 

Wysłany: Wto Mar 16, 2010 4:48 pm   

W jakiej to gminie? Czy masz kopie kontraktu podpisana przez tego Surinamczyka? Wynajmowalas bezposrednio czy przez maklera? Powiedzial Ci o tym po angielsku w obecnosci kogos z Gemeente czy dopiero w sytuacji, w ktorej nikt nie mogl go uslyszec?
Ostatnio zmieniony przez jso Wto Mar 16, 2010 4:49 pm, w całości zmieniany 1 raz  

lusia0101 
UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Wto Mar 16, 2010 4:49 pm   

cos tu jest nie tak.
Moj powyzszy post dotyczyl sytuacji: wynajelam mieszkanie (nie socjalne) ide sie do gminy zameldowac.

oczywiscie zarobki za kazdym razem sprawdzal makler ale w gminie tego nie robili.

jesli on naprawde ma to mieszkanie na hipoteke to nie robi to zadnej roznicy ile ty (wy zarabiacie), ewnt. zameldowanie was moze byc problemem dla wlaciciela kiedy ten ma w akcie notarialnym ze nie moze mieszkania wynajmowac (znaczy on sie wyprowadza a wy wprowadzacie).

sprawdze dobrze czy aby to mieszkanie nie jest socjalne. bo przy socjalych zarobek ma znaczenie.
Ostatnio zmieniony przez lusia0101 Wto Mar 16, 2010 4:50 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu