Zwrot podatku za rok 2009- pytania, odpowiedzi, opinie. |
Autor |
Wiadomość |
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 8:03 pm
|
|
|
do 5 lat wstecz mozna sie rozliczyc
czas oczekiwania na zwrot do 3 lat |
|
|
|
|
cabrao
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 9:08 pm
|
|
|
Witam.
Pracowalem sezonowo przez 2 miesiace w 2009 w Holandii. Jestem caly zas zameldowany w |Polsce i tu mieszkam.
Czy po wyslaniu poczta formularzy Elektronishe handtekening (do podpisu elektronicznego) oraz Rekenningnummer (konta bankowego) moge sie rozliczac za pomoca programu komputerowego umieszczonego na stronie Belastingdienst? Czy to wystarczy?
Prosze o szybka odpowiedz. |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 9:11 am
|
|
|
cabrao: chyba nie możesz, wypełniać formularz mogą osoby które posiadaja DigiD code a żeby otrzymać ten kod trzeba być zameldowanym w Holandii, a po drugie aby wypełnić formularz ze strony trzeba być cały rok zameldowanym.
musisz zadzwonić i poprosić o M-bijet na infolinię czas oczekiwania 8-10tyg.
http://www.belastingdiens...oon_buitenland/ |
Ostatnio zmieniony przez ewcia.pol Pon Mar 15, 2010 1:44 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
cabrao
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 11:20 am
|
|
|
In the following situations, you cannot use the tax return program for non-resident taxpayers:
You were residing in the Netherlands during the whole of 2009. Use the tax return program for Dutch residents. You can download this from www.belastingdienst.nl.
Wg tego jesli sie mieszkalo caly rok to sie uzywa programu dla resident tax-payers, a jak sie nie bylo zameldowanym to dla non-resident. Poprawcie mnie jesli sie myle, prosze. |
Ostatnio zmieniony przez cabrao Pon Mar 15, 2010 11:23 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
|
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 12:49 pm
|
|
|
a podaj źródło tego cytowanego tekstu??
ja znalazłam na stronie Belasting:
When may you use the Tax-Return Program?
If one of the following situations applies to you, you may not use the Tax-Return Program:
* You lived in more than two countries in 2009.
* You are filing for a deceased person.
* You lived in the Netherlands for part of 2009.
* You earned business profit in 2009.
* You had a partner who lived in the Netherlands in 2009.
If you do not qualify to use the tax-return program, you must request a tax-return form.
M Form 2009
You may not file your tax return electronically if you lived in the Netherlands for only part of the year because you immigrated to or emigrated from the Netherlands in 2009. In that case, you must use Form M.
http://www.belastingdiens...html#P134_10961 |
Ostatnio zmieniony przez ewcia.pol Pon Mar 15, 2010 1:03 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 1:13 pm
|
|
|
Ale sytuacja sie juz zmienia, kiedy ktos np w ogole nie byl w NL zameldowany przez caly rok- wtedy moze sie rozliczyc elektronicznie:
http://belastingdienst.nl.../aangifte_2009/ |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
|
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 1:37 pm
|
|
|
no tak wtedy ten elektronische handtekening wystarcza |
|
|
|
|
cabrao
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 2:42 pm
|
|
|
Stad to wiazlem http://www.belastingdiens...ad/en/2480.html . Takie informacje sa tez w tym programie.
Czyli jesli pracowalem jedynie sezonowo przez niecale 2 miesiace w 2009 i nie bylem zameldowany w Holadii, to wysylam formularze o podpis elektroniczy i rozliczam sie za pomoca tego programu i wszystko powinno grac?
ewcia.pol: informacje, ktore wklejasz dotycza programu dla resident taxpayers, czyli dla Holendrow i mieszkajacych na stale w Holandii. |
Ostatnio zmieniony przez cabrao Pon Mar 15, 2010 2:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
suska

|
|
|
|
|
Ainka
Super gaduła Princess of the Sun

Pomogła: 4 razy Wiek: 40 Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 239 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Pią Mar 19, 2010 12:17 pm
|
|
|
Widze ze niektorzy sa niezle obeznani wiec moze teraz podpowiecie i mnie? Jestem zielona w kwestii podatku (tak naprawde podatki to dla mnie czarna magia). Fakty sa takie:
a) w Polsce nie musze placic
b) zarobilam w 2009 niecale 400 euro w ciagu 1go miesiaca, czyli kwote wolna od podatku.
Pytania: Czy musze skladac zezenanie (logiczne byloby dla mnie ze tak)? Jesli tak, to do kiedy? I w ogole jak mam to zrobic? Jaki formularz i skad? |
_________________ ...And I am filled
With the sweetest devotion
As I, I look into your perfect face...
|
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Pią Mar 19, 2010 12:33 pm
|
|
|
Rozumiem, ze masz na mysli Holandie?
Nie musisz sie rozliczac (o ile nie zostaniesz do tego jasno i wyraznie wezwana), ale nic nie stoi na przeszkodzie. Do kiedy tez w sumie nie da sie powiedziec- masz na to max. 5 lat.
Jak i na jakim forlumarzu zalezy od wielu czynnikow, ale to juz niejednokrotnie bylo poruszane na forum. Jesli nie bylas zameldowana w Holandii to mozesz sie rozliczyc przez internet. |
|
|
|
|
Ainka
Super gaduła Princess of the Sun

Pomogła: 4 razy Wiek: 40 Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 239 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Pią Mar 19, 2010 12:35 pm
|
|
|
Jestem zameldowana w Holandii. Czyli dopoki nie dostane papieru z tutjeszego skarbowego ze mam sie rozliczyc to nie musze skladac zadnych deklaracji? I nic sie nie stanie jak nie zloze w ogole zeznania? |
_________________ ...And I am filled
With the sweetest devotion
As I, I look into your perfect face...
|
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Pią Mar 19, 2010 1:00 pm
|
|
|
Ano nie musisz. |
|
|
|
|
nikala
Nieśmiały użytkownik :)
|
Wysłany: Sob Mar 20, 2010 12:02 pm
|
|
|
Witam ja mam takie pytanko .
Mój mąż był zatrudniony przez biuro pracy cały 2009 rok nie pracował około 2,5 miesiąca ( z braku pracy ) ja przepracowałam tylko 15 godz. ( legalnie ) mamy 5 letnią córeczkę która chodzi do szkoły jesteśmy w Holandii zameldowani na stałe od lipca ... czyli musimy rozliczyć się na druku M czy tak ??? i czy musimy rozliczać się razem czy ja np. z moją śmieszną liczbą godzin mogę osobno. |
_________________ ... każdy dzień jest darem .... |
|
|
|
|
przemo92
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Mar 20, 2010 12:31 pm
|
|
|
Witam!
Dostałem wczoraj Jaaropgaaf za rok 2009
Pracowałem tam jako 17 latek. Możecie mi powiedzieć czy dostanę jakiekolwiek pieniądze.
A jeśli tak to orientacyjnie na jaką kwotę mogę liczyć ?
http://img52.imageshack.u...aaarodoneta.jpg |
Ostatnio zmieniony przez przemo92 Sob Mar 20, 2010 12:32 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|