dziwna sytuacja w Belasting |
Autor |
Wiadomość |
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 11:09 am dziwna sytuacja w Belasting
|
|
|
witam,
miałam problem z zorgtoeslag- przysłali mi nowy Beschikking-ja nic nie zmieniałam i w szoku byłam,że zmniejszyli nam dodatek. Dziś postanowiłam zadzwonić do urzędu aby to wyjaśnić, jedna Pani szuka szuka 15min zadaje pytania o zmiany-których nie było, więc łączy mnie dalej nagle Pani zadaje mi pytanie czy mąż jest żołnierzem czy mieszka ze mną pod tym samym adresem-bo mają informacje,że mąz został zatrzymany przez policję i jest w więzieniu i dlatego wstrzymali mu dodatek a wydawało mi się,że jeszcze dziś wychodził do pracy, mówie,że to jakieś nieporozumienie,że mąż nawet nigdy zatrzymany przez policje do kontroli nie był, zaczęła wypytywać o verblijfvergunning czy ma pozwolenia.
z jednej strony smieszna sprawa a z drugiej nie wiadomo co o tym myśleć ?? |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 11:14 am
|
|
|
No to nie jestes jedyna. Dzis rano rozmawialam z panem z UWV a on ni z gruszki ni z pietruszki, czy mieszkam sama, czy z kims. No mowie, ze z chlopakiem (i tu rozumiem pytanie bo troche nie zrozumielismy pytania i na formularzu zaznaczylismy, ze jestem alleenstaand- nasz blad) i skoro mieszkamy razem to on mi wysle jakis formularz o wstrzymaniu dodatku O_o. Tez nie mam pojecia o co mu chodzilo, narazie czekam na ten formularz, zobacze o co chodzi. |
|
|
|
|
EdysiaK
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 24 Lip 2009 Posty: 565
|
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 2:25 pm
|
|
|
mi tez zmniejszyli dodatek. tzn nie tylko mi, ale mojemu facetowi tez. ponoc.
w liscie napisali, ze na moje konto dla nas dwojga przychodzic bedzie jeden zorgtoeslag (lacznie 75e czy 72, nie wiem teraz), i w poniedzialek podeslali mi 61e +52 za okres od stycznia do kwietnia, zeby wyrownac do tych 75. a co najlepsze - moj chlopak tez na konto dostal 61e. dziwne to, nie wiem co z tym zrobic, zebysmy potem nie musieli nic zwracac ;/ co o tym myslicie??? |
|
|
|
|
suska
|
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 2:43 pm
|
|
|
Chyba lepiej spytac, czy sie nie pomylili, niz faktycznie po roku czy cos dostac wezwanie do zaplaty :/ |
|
|
|
|
EdysiaK
|
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 2:56 pm
|
|
|
niestety w belastingu rozmawiaja tylko po holendersku
to jakas masakra, mieszaja, mieszaja i potem sami nie wiedza co do kogo wysylaja i ile ;/ |
Ostatnio zmieniony przez EdysiaK Wto Mar 23, 2010 3:43 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
rubi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 6:39 pm
|
|
|
a mi sie udało załatwić sprawe telefonicznie po angielsku |
|
|
|
|
EdysiaK
|
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 7:45 pm
|
|
|
rubi, tak????? no to dobrze, bedziemy musieli zadzwonic i sprobowac, najwyzej jak uslyszymy, ze nie beda z nami rozmawiac po ang to pojdziemy do ksiegowego zeby to zalatwil. |
|
|
|
|
suska
|
|
|
|
|
bati3
Gaduła
|
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 8:24 pm
|
|
|
EdysiaK napisał/a: | mi tez zmniejszyli dodatek. tzn nie tylko mi, ale mojemu facetowi tez. ponoc.
w liscie napisali, ze na moje konto dla nas dwojga przychodzic bedzie jeden zorgtoeslag (lacznie 75e czy 72, nie wiem teraz), i w poniedzialek podeslali mi 61e +52 za okres od stycznia do kwietnia, zeby wyrownac do tych 75. a co najlepsze - moj chlopak tez na konto dostal 61e. dziwne to, nie wiem co z tym zrobic, zebysmy potem nie musieli nic zwracac ;/ co o tym myslicie??? |
to jeszcze powiedz jak zrogtoeslag zalatwialiscie
bo mi sie wydaje ze jedno wpisalo toeslag partnera i pozniej drugie tez napisalo wniosek o zorgtoeslag i pisalo drugie jako partnera a tak sie nie robi wyslyla sie tylko raz i zawsze jedna osoba jest pytajacym o zorg toeslag a druga partnerem to wy namieszaliscie nie belasting |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 8:56 pm
|
|
|
Też miałem taką sytuację.W belastingu powiedziano mi że to normalne jeśli mieszka się razem(pod tym samym adresem ) więcej niż rok czasu.Na początku ja miałem osobno i partner też - dopiero po roku zmienili tylko na partnera. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
EdysiaK
|
Wysłany: Śro Mar 24, 2010 7:10 am
|
|
|
bati3, zorgtoeslag to ja juz mam dlugi czas.
a teraz ta zmiane dokonal nam ksiegowy, bo w tym roku jestesmy juz partnerami fiskalnymi (tak jak wspomnial LeGolasik) i chodzilo tez o dodatek do mieszkania. ja nic w tym nie mieszalam. Wszystko jest dobrze zrobione, tylko belasting jak zwykle robi problem i potem trzeba latac i wszystko zalatwiac :/ |
|
|
|
|
|