Pompa do studni |
Autor |
Wiadomość |
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!
Pomogła: 6 razy Wiek: 41 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Pią Mar 26, 2010 12:17 am Pompa do studni
|
|
|
chcielibysmy ,,zalozyc" sobie studnie glebiona na ogrodzie. poczytalam sobie w polskich gazetach i internecie jak to sie robi. teraz pytanie o praktyczne wykonanie tego projektu w nl:
1. gdzie mozna kupic elektryczna pompe lub (co mnie bardziej interesuje reczna pompe). przegladalam tuincentra ale to co oni maja w asortymencie ni jak ma sie do tego co chcemy miec.
2. czy na studnie glebinowa potrzebne sa w nl jakies zezwolenia (dodam mieszkam w gemeente emmen -drenthe) ???
wdzieczna bede za odpowiedz. |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
singelnl
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 6:30 pm
|
|
|
Jesli mozna sie spytac?
Po co wam studnia ?
Zamierzasz wiadrami nosic wode do domu ?
Przede wszystkim pod ziemia musi byc woda, czyli jakas zyla wodna , potem mozna kopac i nosic wiadrami wode ( skazona ? ) do domu. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 6:44 pm
|
|
|
singelnl,
pompa w ogrodku to fajna sprawa, sluzy do podlewania krzoczkow i innych takich ...... |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Mar 28, 2010 6:44 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
singelnl
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 7:05 pm
|
|
|
Cytat: | pompa w ogrodku to fajna sprawa |
pompa tak,
ale studnia po co ? do studni moze ktos wpasc i sie zabic
ja mam taki kurek przy domu, podlanczam do niego waz, odkrecam i woda leci , przy dobrym oswietleniu tecza gratis. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 7:18 pm
|
|
|
singelnl,
te w ogrodach sluza do ozdoby i do podlewania, nie placisz za wode, bo korzystasz z wody gruntowej...
to nie sa takie typowe studnie glebinowe jakie znamy z Polski
po znalezieniu wody wpuszcza sie rury w glab ziemi umocowuje pompe albo elektryczna albo reczna robi sie ladna obudowe i mozna ''lac wode ''na tej zasadzie to dziala
byc moze sa tu tez takie studnie glebinowe jakie mamy w naszym kraju ale szczerze powiem nie zdarzylo mi sie jeszcze takiej zobaczyc ...
Cytat: | ja mam taki kurek przy domu, | ja tez mam ...i tez z niego korzystam |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
lusia0101
|
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 7:51 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | singelnl,
te w ogrodach sluza do ozdoby i do podlewania, nie placisz za wode, bo korzystasz z wody gruntowej...
to nie sa takie typowe studnie glebinowe jakie znamy z Polski
po znalezieniu wody wpuszcza sie rury w glab ziemi umocowuje pompe albo elektryczna albo reczna robi sie ladna obudowe i mozna ''lac wode ''na tej zasadzie to dziala
byc moze sa tu tez takie studnie glebinowe jakie mamy w naszym kraju ale szczerze powiem nie zdarzylo mi sie jeszcze takiej zobaczyc ... |
i wszystko jasne!
singelnl napisał/a: | ja mam taki kurek przy domu, podlanczam do niego waz, odkrecam i woda leci | a mi tej zimy rozwalilo ten kranik i postanowilismy najpierw studnie zalozyc a potem naprawic zeby nas nie kusilo.
a teraz sobie poszukalam (ot tak extra dla mojej i waszej in informacji - moze sie komus w przyszlosci przyda) jak znajdziesz wode gruntowa to..... zglos sie do belastingu bo trzeba grondwaterbelasting zaplacic! |
Ostatnio zmieniony przez lusia0101 Nie Mar 28, 2010 7:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
|
|
|
|
lusia0101
|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 5:36 pm
|
|
|
dziekuje za zwrocenie mi uwagi, wiec sie jednak ta studzienka oplaca! |
|
|
|
|