Wczesniejsza splata czesci hipoteki |
Autor |
Wiadomość |
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 8:02 pm Wczesniejsza splata czesci hipoteki
|
|
|
Mam hipoteke oprocentowana na 4.5% rocznie (czyli trace 4.5% rocznie od pozyczonej kwoty)
Mam oszczednosci na lokacie oprocentowanej 2.3% rocznie (czyli zyskuje rocznie 2.3% od posiadanej kwoty)
Teraz pomysl jest taki, ze jesli przeznacze oszczednosci na wczesniejsza splate, to bede na tym korzystal. Mam jednak 2 watpliwosci:
1) Zalozmy, ze tak postepuje i jest dobrze do czasu, az przytrafiaja mi sie jakies klopoty i mam problemy ze splacaniem rat kredytu. W takim momencie gdybym posiadal wczesniejsze oszczednosci, moglbym przez dluzszy okres regulowac naleznosci, a tak to sie tej kwoty pozbywam. Podobno w razie problemow powinno sie powiadomic bank (zanim sie zacznie zalegac z platnosciami) i negocjowac warunki dalszej splaty. Rozsadek by podpowiadal, ze bank moglby powrocic do takiego terminarzu splat, jaki mialem jeszcze przed przekazaniem oszczednosci na wczesniejsza splate, a te oszczednosci wykorzystac na buforowanie mojego trudnego okresu. Problem w tym, ze moga sie na to nie zgodzic. Czy ktos zna jakikolwiek przypadek gdy oni lub ktos ze znajomych musial renegocjowac warunki splaty i zna elastycznosc banku?
2) W banku powiedziano mi cos, ze przy spaarhypotheek bede mial wczesniej splacona hipoteke i w jakis sposob z jakiegos ubezpieczenia na kwote tej hipoteki wynika, ze w efekcie bede mial oszczednosci, od ktorych bede musial zaplacic podatek. Czy ktos wie o co chodzi, jak duzy podatek i kiedy (czy teraz czy po 30 latach) sie placi? |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
bati3
Gaduła
|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 5:04 am
|
|
|
z jednej strony ludzie zwykle zyja tak ze nie mysla ze w przyszlosci moze sie cos stac
z drugiej taki bufor 3-4 miesieczny by ci sie przydal wiec dobrze ze o tym myslisz ale jakis bufor sobie zostaw
nie wiem jak jest te spaar hypoteek skonstruowane wiesz ty? masz jakis link? in principe (regula jest taka) ze nie sluchasz co ci jakis gogus lub blondyna z banku mowi bo oni licza tylko na premie ale sam musisz sie w temat zaglebic i zobaczyc na czym to polega |
|
|
|
|
kaczyniak
Gaduła
|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 5:09 pm
|
|
|
wlasnie, ze dobrze jest sluchac ludzi z banku, oczywiscie w granicach rozsadku, wlasnie przerabiam temat hypoteki i wiem mniej wiecej jak to wyglada, dobrze jest tez sie udac do Hypotheek Adviseur, sprawdza mozliwosci w kilku bankach...
a co do pytania to tez sie nad tym zastanawiam, ale ja w rabo mam 3,6 % rocznie na oszczednosciowym koncie, a jak wczesniej splacisz hypoteke to nie bedziesz mial zwrotu podatku... |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Lip 2009 Posty: 338 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 5:39 pm
|
|
|
kaczyniak napisał/a: | wlasnie, ze dobrze jest sluchac ludzi z banku, oczywiscie w granicach rozsadku, wlasnie przerabiam temat hypoteki i wiem mniej wiecej jak to wyglada, dobrze jest tez sie udac do Hypotheek Adviseur, sprawdza mozliwosci w kilku bankach...
a co do pytania to tez sie nad tym zastanawiam, ale ja w rabo mam 3,6 % rocznie na oszczednosciowym koncie, a jak wczesniej splacisz hypoteke to nie bedziesz mial zwrotu podatku... |
policz tak: srednia hipoteka na dom 200000 euro oprocentowanie roczne 4%
procent roczny do zaplaty 8000 euro z tego zwrot 32%=3560 euro zwrot z podatku
8000-3560=4440 euro rocznie koszt hipoteki
jezeli ja splacisz prawie do zera tym lepiej dla ciebie podkreslam prawie do zera.
A i te 3.6% rocznie tez jest opdatkowane.
Mariusz |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 6:24 pm
|
|