NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kara za przejazd bez biletu
Autor Wiadomość
mumu 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 31, 2010 2:42 pm   kara za przejazd bez biletu

Mialam dzis nieprzyjemna sytuacje z Panem Kontrolerem Biletow.
Otoz wsiadlam do tramwaju na Centralnym i sprobowalam skasowac bilet-nie udalo sie bo kasownik byl zablokowany, wiec w trakcie przechadzki po tramwaju (to juz bylo kilkadziesiat sekund po tym jak tramwaj ruszyl) w celu skasowania stripena zobaczylam kontrol-na luzie bo przeciez ide skasowac bilet podeszlam do kasownika i CYK. zadowolona usiadlam. Przyszedl Ten Pan i mowi, ze za pozno skasowalam-to tlumacze, ze szukalam kasownika bo tamten (wskazalam palcem) jest zablokowany. Pan sttweirdzil, ze w dyskuje sie nie wdaje i wrabal mi kare 37 euro! Problem polega na tym, ze uwazam iz kare ostalam nieslusznie i druga sprawa jest taka, ze po prostu nie mam 37euro zeby zaplacic-mam wybor-albo jedzenie albo zaplacic kare. co mam zrobic? moze jakies odwolanie moge napisac? mam jakies szanse? pomocy Rodacy!

Mumu

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Mar 31, 2010 3:44 pm   

Napisz odwolanie listownie. Ja ostanio dostalem kare za parkowanie w innej strefie (po drugiej stronie ulicy, 2m dalej jest juz "moja" strefa) bo na mojej strefie miasto robi przebudowe i zamkneli jakies 20% parkingow... Zadzwonilem i kazali napisac list z wyjasnieniem i czekac na odpowiedz

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Coccolinco 
Super gaduła

Wysłany: Śro Mar 31, 2010 9:05 pm   

Cytat:
Otoz wsiadlam do tramwaju na Centralnym i sprobowalam skasowac bilet

Jeśli to było w Hadze to kasowniki są na dole przy schodach przed wejściem na perony.. więc może dlatego się doczepił.

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Śro Mar 31, 2010 9:34 pm   

Coccolinco, ale Ty mowisz o kasownikach do biletow na pociag czy tramwaj ;) ?

mumu 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 31, 2010 9:57 pm   

a teraz wlasnie czytam mandat i zauwazylam, ze mimo mojego tlumaczenia, ze przeciez skasowalam ale ten okropny kasownik NIE DZIALAL to poszlam do nastepnego i jak wracalam od tego ktory skasowal to Pan Kontroler powiedzial ''za pozno skasowane''-napisal na mandacie, ze zapytana o powod (aha i napisal, ze nie mialam biletu!) odopowiedzialam ''ik weet het niet'' a to przeciez nie jest prawda!
napisalam odwolanie bo sie troche wkurzylam. zobaczymy co odpowiedza. dam znac!

coco-On po prostu musial kogos zlapac mysle! ale czemu mnie???
Ostatnio zmieniony przez mumu Śro Mar 31, 2010 9:58 pm, w całości zmieniany 1 raz  

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 8:19 am   

Troche mi to zajezdza rasizmem ;) Pan zobaczyl, ze Ty nie tutejsza to pomyslal, co sie bedzie rozpisywalna mandacie, napisze "ik weet het niet" a Ty sie nawet nie zorientujesz (szkoda, ze tak wlasnie bylo:/). Tez bym sie wkurzyla, pisz odwolanie. A imie i nazwisko tego pana znasz? Bo ja bym jeszcze dodatkowo na niego doniosla ;)

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 8:42 am   

Na dworcu centralnym jest opwiazek steplowania biletow przed wejsciem na peron
jezeli controler widzi ze po wejsciu do tramwaju dopiero kasujesz bilet to ma jak najbardziej prawo wypisac mandat za zapuzno skasowany bilet.
Odwolanie zawsze mozna napisac lecz szanse sa male ze zniszcza te mandat.
Powodzenia
Mariusz

mariola 784 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 9:35 am   

Z tego co ja sie orietuje to wiem ze podczas kontroli kasowniki sa wylanczane .Moze dlatego byl wylaczony .podeszlas dalej skasowac.powinnas sie odwolac .Masz do tego pelne prawo . :039:

Coccolinco 
Super gaduła

Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 11:49 am   

suska

na tramwaj :)

mumu 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 1:02 pm   

no tak mariuszu ale koniec koncow stempelek mialam-ja nawet nie probowalam oszukiwac!
suska-tez mi to na rasizm wyglada troche. najpierw nie chcial ze mna rozmawiac a potem zadal pytanie na, ktore ''nie musze odpowiadac'' ale odpowiedzialam-i to tresciwie! a On, ze mial parcie na zlapanie kogos i wrabanie mandatu to stwierdzil, ze odpowiedzialam ''nie wiem''. i tyle. zaplaci i po sprawie. ale ja sie latwo nie poddam!
opisalam dokladnie sytuacje w moim odwolaniu i poprosilam o wytluamczenie mi dokladnie co zlego zrobilam i oczywiscie poprosilam o anulowanie mandatu. czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz.

[ Dodano: Czw Kwi 01, 2010 2:05 pm ]
mariola-nie sa wylaczane, poniewaz ten drugi kasownik zadzialal. a ja wskazalam palcem ten, ktory nie zadzialal ale Pan nawet sie nie pofatygowal sprawdzic czy to prawda! a to byla prawda!
troche mi smutno, ze byl taki niemily i nawet nie wysluchal co bylo powodem ''poznego'' skasowania.

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 8:03 pm   

mumu napisał/a:
no tak mariuszu ale koniec koncow stempelek mialam-ja nawet nie probowalam oszukiwac!
suska-tez mi to na rasizm wyglada troche. najpierw nie chcial ze mna rozmawiac a potem zadal pytanie na, ktore ''nie musze odpowiadac'' ale odpowiedzialam-i to tresciwie! a On, ze mial parcie na zlapanie kogos i wrabanie mandatu to stwierdzil, ze odpowiedzialam ''nie wiem''. i tyle. zaplaci i po sprawie. ale ja sie latwo nie poddam!
opisalam dokladnie sytuacje w moim odwolaniu i poprosilam o wytluamczenie mi dokladnie co zlego zrobilam i oczywiscie poprosilam o anulowanie mandatu. czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz.

[ Dodano: Czw Kwi 01, 2010 2:05 pm ]
mariola-nie sa wylaczane, poniewaz ten drugi kasownik zadzialal. a ja wskazalam palcem ten, ktory nie zadzialal ale Pan nawet sie nie pofatygowal sprawdzic czy to prawda! a to byla prawda!
troche mi smutno, ze byl taki niemily i nawet nie wysluchal co bylo powodem ''poznego'' skasowania.

Daj znac jak sie skonczyla twoja bitwa z HTM jestem ciekawy.
A jaki powod podalas temu kontrolerowi ze dopiero w tramwaju kasujesz bilet a nie przed wejsciem na peron tak jak wymagaja tego przepisy?
A co do rasizmu to skad on wiedzial ze jestes obcokrajowcem zanim do Ciebie podszedl?
Mariusz.

EdysiaK 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 8:15 pm   

mario007, pierwsze slysze, zeby trzeba bylo kasowac zanim sie wejdzie do tramwaju! a jak ktos biegnie na tramwaj, ktory zaraz odjezdza, to co?? mam latac i szukac tego kasownika? i tak w ogole to gdzie to jest napisane, ze musze kasowac przed wejsciem do tramu? to po co kasowniki w srodku? pff.

Anahi 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 8:32 pm   

Ja jeżdżę tramwajami w hadze i nie na każdym przystanku jest kasownik biletów,przeważnie są na przystankach gdzie jeżdżą "nowe"tramwaje ( dla odmiany w nowych nie ma kasownika w srodku)

Ja bym pisała odwołanie ,a i nazwisko też bym poda.

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 8:37 pm   

EdysiaK napisał/a:
mario007, pierwsze slysze, zeby trzeba bylo kasowac zanim sie wejdzie do tramwaju! a jak ktos biegnie na tramwaj, ktory zaraz odjezdza, to co?? mam latac i szukac tego kasownika? i tak w ogole to gdzie to jest napisane, ze musze kasowac przed wejsciem do tramu? to po co kasowniki w srodku? pff.

Jak mieszkasz w den haag to nie problem przejsc sie kiedys na centralny albo na stacje stadhuis ta pod centrum gdzie jak byk stoi napisane ze przd wejsciem na peron jestes zobowiazana skasowac bilet. A kasowniki w tramwaju sa tylko do kasowania jezeli wsiadasz na stacji bez kasownika. Nie musisz szukac przy kazdych ruchomych schodach jest kasownik.
Mariusz.
Ostatnio zmieniony przez mario007 Czw Kwi 01, 2010 8:39 pm, w całości zmieniany 1 raz  

mumu 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 8:39 pm   

Mariuszu-dokladnie powiedzialam tak jak tutaj :) nawet, jak juz mowilam, wskazalam palcem ten, ktory nie dzialal ale Pan Kontroler nie pofatygowal sie sprawdzic. az mi przykro.
moze po wygladzie? :P
Ostatnio zmieniony przez mumu Czw Kwi 01, 2010 8:39 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu