NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ile czasu trwa zalatwianie spraw z kupnem domu
Autor Wiadomość
suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Sob Kwi 03, 2010 7:11 am   

No to najwidoczniej zalezy od banku;)

Mucha_75 
Gaduła nad gadułami :-)
Mucha

Wysłany: Sob Kwi 03, 2010 2:14 pm   

Bardziej bym powiedział że od oddziału i regionu. Np Rabo w Rotterdamie i Rabo w innym mieście czy prowincji mają zupełnie inną politykę i zasady np udzielania kredytów, debetów, przyznawania kart kredytowych czy chociażby otwierania konta.
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Sob Kwi 03, 2010 3:11 pm, w całości zmieniany 1 raz  

mamqa 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 11:45 am   

Czytam na forum tematy na temat kupno domu i mam pytania, jako iż upatrzyłam sobie już domek... Czy najpierw mam sobie znaleźć doradce finansowego który w naszym imieniu skontaktuje się z maklerem który ma w ofercie dom który sobie upatrzyłam czy mam iść bezpośrednio do tego maklera i z nim wszystko załatwiać?

Jeśli to pierwsze to jak jest "doradca finansowy" po holendersku (popytam znajomych Holendrów o jakiegoś zaufanego)?
Ostatnio zmieniony przez mamqa Wto Paź 12, 2010 11:45 am, w całości zmieniany 1 raz  

jagodka 
zona udomowiona

Wysłany: Wto Paź 12, 2010 1:01 pm   

Mamqa my znalezlismy mieszkanie ktore nam odpowiadalo i powiedzielismy o tym maklerowi. On nam zasugerowal pewnego brookera ktory zalatwia kredyty, wszytsko to trwalo kilka tygodni wlasciwie, bardzo szybko poszlo. Najpierw sami pytalismy wlasny bank o kredyt na mieszkanie i naprawde niekorzystna dostalismy oferte a ten doradtca przedstwail nam lepsza oferte od innego banku ktora zaakceptowalismy. Notariusz to juz tez byl ustalany przez osobe sprzedajaca czy przez maklera nawet nie wiem bo to nie wychodzilo od nas, my tylko dostarczylismy papiery dla tego brookera i on wszytsko za nas zalatwial.

jso 

Wysłany: Wto Paź 12, 2010 4:10 pm   

mamqa, możesz mieć 2 osoby pomocne (czasami 2 osoby w 1):
- Twój makler (nie mylić z maklerem sprzedającym) - to osoba od doradzania Ci w wyborze domu i targowania
- "doradca" finansowy (powinno być raczej "sprzedawca kredytów") - on pośredniczy między Tobą a bankami w załatwianiu kredytu

Zaangażowanie obu wspomnianych osób jest dobrowolne i możesz ich pracę wykonać sama (co nie znaczy, że zrobisz to lepiej). Najpierw musisz ustalić swoją zdolność hipoteczną (kwerenda). Prosisz albo doradcę finansowego albo sama w wybranych bankach, gdy z takiego nie chcesz korzystać, dowiadujesz się dwóch rzeczy:
1) Jaką kwotę są Ci w stanie pożyczyć (w zależności czy weźmiesz opcję z NHG czy bez)
2) Czy tę kwotę Ci pożyczą (bo z kalkulatora wg zarobków może wychodzić wysoka kwota, ale np. forma zatrudnienia powoduje kompletny brak zaufania banku do stabilności Twoich dochodów)

Wiedząc już czy masz szansę na kupno tego domu albo składasz sama ofertę, albo znajdujesz swojego maklera i on robi to za Ciebie. Jak się ugadacie już co do ceny to podpisujesz koopcontract, po czym załatwiasz hipotekę (sporo biegania, papierów i koordynacji). Jak masz hipotekę to dnia ustalonego w koopcontract idziesz do notariusza podpisywać 2 umowy:
- własności
- hipoteczną

mamqa 

Wysłany: Wto Paź 12, 2010 6:31 pm   

Dziękuję za odpowiedzi. Jakoś tak czytałam wcześniejsze wypowiedzi w różnych tematach że najtrudniejsze wydawało mi się znaleźć odpowiedni dom i dobrego doradcy finansowego bo zrozumiałam że on zrobi za mnie praktycznie wszystko a ja tylko podpisuję co trzeba...
jsobanski, uświadamia mnie że nie ma tak różowo ;)

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Wto Paź 12, 2010 6:42 pm   

mamqa, ja skorzystalem z uslug firmy doradczej i bylo rozowo :) zalatwili za mnie praktycznie wszystko oprocz wyboru domu.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net
Ostatnio zmieniony przez zaq Wto Paź 12, 2010 6:43 pm, w całości zmieniany 1 raz  

jagodka 
zona udomowiona

Wysłany: Wto Paź 12, 2010 6:43 pm   

mamqa ale wlasnei ze nie masz racji, to jednak jest latwe :)

my sami znalezlismi mieszkanie - tak jak ty swoje upatrzylas.
zglaszas sie do agencji ktora je wystawila na sprzedanie i z nimi reszte ustalasz.
przewaznie tak jest ze kazda agencja nieruchomosci ma juz swojego zaprzyjaznionega doradce z ktorym wspolpracuje i ktorego polecaja swoim klientom tak samo i notariusza.
kolezanka rowniez kupila mieszkanie korzystajac z doradcy ludzi ktorzy im sprzedawali swoje mieszkanie.
oni zapewne dostana jakis bonus od tego doradcy za ciebie, nowego klienta ale tak wszedzie jest. :)

ja naprawde zakup swojego mieszkania wcale nie wspominam az w tak czarnych barwach jak to wynika z opisu jsobanskiego.

ja ci najlepiej doradze aby sei skontaktowac z agentem nieruchomosci ktory sprzedaje te mieszkanie i oni ci doradza gdzie sie udac i co zrobic. dopoki nic nigdzie nie podpiszeszm nic nie tracisz :)

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Śro Paź 13, 2010 5:41 pm   

mamqa,ja myślę że najlepiej próbować u pośrednika kredytowego i jednocześnie (może po uzyskniu odpowiedzi że kredyt uzyskasz) u maklera który sprzedaje ten dom.Dzisiaj trudno się cokolwiek sprzedaje,domy także tak więc makler robi wszystko aby nieruchomość sprzedać i swoje zarobić. Tylko pamiętaj o targowaniu się i co ważne o wybraniu odpowiedniego rodzaju hipoteki a jest ich wiele.

mamqa 

Wysłany: Śro Paź 13, 2010 6:09 pm   

Pierwszy krok zrobiliśmy i skontaktowaliśmy się z firmą "otwarte drzwi", zobaczymy co będzie dalej :)
Dziękuję za wszystkie rady :)

[ Dodano: Pią Gru 10, 2010 10:29 am ]
No i proszę... posta pisałam w październiku a do dzisiaj jeszcze nie mam kredytu... Czy ktoś z posiadających ruling 30% miał problemy z uzyskaniem kredytu hipotecznego? Bo nam już kolejny bank do tego się przyczepił choć ja mam problem ze zrozumieniem tego... to że korzystamy z tej ulgi powoduje ze mamy więcej kasy a więc łatwiej nam spłacić kredyt, no ale banki chyba inaczej rozumieją... No i przez ruling w ogóle możemy zapomnieć o NHG... Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

zolty06
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lis 30, 2014 9:28 pm   Kupno mieszkania ----????

Witam a ja mam pytanie ,jesli zzdecyduje sie na kupno mieszkania np 150tys chcialabym wiedziec czy wszystkie koszta (tzn makler ,tlumacz itp) pokrywa kredyt czy musze placic z wlasnej kieszeni ,kazdy kogo pytam mowi cos innego a chcialabym konkretnie wiedziec na co sie przygotowac .z gory dzieki za odpowiedz

Mathnl 

Wysłany: Nie Lis 30, 2014 9:42 pm   

zolty06,
Tak,jest taka opcja,by kredyt pokryl w 100 % zakup domu plus koszta.Naturalnie zalezy to od Twojej zdolnosci kredytowej i banku udzielajacego kredytu.

zolty06
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lis 30, 2014 10:25 pm   

Dziekuje za odpowiedz ,a napisz jeszcze jesli mozesz u kogo zaczac zalatwianie wszystkich formalnosci , tzn moze masz jakies namiary na kogos sprawdzonego ,godnego polecenia .pozdrawiam

LeGolasik 
LeGolasik

Wysłany: Pon Gru 01, 2014 5:08 pm   

Mathnl napisał/a:
zolty06,
Tak,jest taka opcja,by kredyt pokryl w 100 % zakup domu plus koszta.Naturalnie zalezy to od Twojej zdolnosci kredytowej i banku udzielajacego kredytu.

Nie ma takiej opcji. Bank udzeli ci kredytu na max 104 % ( 2014) lub na max 103 % ( 2015 ) a reszte bedziesz musial doplacic sam. Obecnie żeby kupić dom musisz do ceny kupna dorzucic ok. 6 % kosztów. Jeśli w 2015 znow powroca do starej stawki overdrachtbelasting wtedy musisz to wtedy bedziesz musial doliczyc ok. 10 %. Czyli kupując jeszcz w tym roku bedziesz musiał dorzucić ok.2 %

[ Dodano: Pon Gru 01, 2014 5:09 pm ]
zolty06 napisał/a:
Dziekuje za odpowiedz ,a napisz jeszcze jesli mozesz u kogo zaczac zalatwianie wszystkich formalnosci , tzn moze masz jakies namiary na kogos sprawdzonego ,godnego polecenia .pozdrawiam

Ja polecam De Hypothekeer :)

Kurt Cobain

Mathnl 

Wysłany: Pon Gru 01, 2014 5:27 pm   

LeGolasik napisał/a:
Nie ma takiej opcji. Bank udzeli ci kredytu na max 104 % ( 2014) lub na max 103 % ( 2015 ) a reszte bedziesz musial doplacic sam. Obecnie żeby kupić dom musisz do ceny kupna dorzucic ok. 6 % kosztów. Jeśli w 2015 znow powroca do starej stawki overdrachtbelasting wtedy musisz to wtedy bedziesz musial doliczyc ok. 10 %. Czyli kupując jeszcz w tym roku bedziesz musiał dorzucić ok.2 %

Mialem dopisac,ze "jesli nic sie nie zmienilo".Jeszcze 4-5 lat temu mozna bylo dostac nawet 7-8 % ( jesli nie wiecej) ponad wartosc domu,oczywiscie musiales miec zdolnosc kredytowa na pelna kwote kredytu.Dzieki LeGolasik, za korekte.

[ Dodano: Wto Gru 02, 2014 12:38 am ]
zolty06,
Znalazlem jeszcze taka publikacje:
Vanaf 2013 wordt uw tophypotheek jaarlijks met 1% verlaagd van 106% in 2012 naar 100% van de waarde van de woning in 2018:

2012 : 106%;
2013 : 105%;
2014 : 104%;
2015 : 103%;
2016 : 102%;
2017 : 101%;
2018 : 100%.

Niestety dla Ciebie LeGolasik, ma racje.Z kazdym rokiem maksymalna kwota kredytu bedzie obnizana,az w roku 2018 osiagnie 100% wartosci domu.Zmiany zostaly wprowadzone od roku 2012.Sorry za wprowadzenie w blad.Nie bylem na biezaco.
http://financieel.infonu....12-en-2013.html
Ostatnio zmieniony przez Mathnl Wto Gru 02, 2014 12:42 am, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu