Przesunięty przez: Gochna H Pon Kwi 05, 2010 9:35 pm |
Szczepienia dzieci w Holandii??? |
Autor |
Wiadomość |
asiorek
Poczatkujacy asiorek
|
Wysłany: Pon Kwi 05, 2010 6:54 pm Szczepienia dzieci w Holandii???
|
|
|
Witam. Od okolo miesiaca mieszkam w Holandii z mezem i dziecmi. Dostalam ostatnio pisemko odnosnie obowiazkowych szczepien. Musze wypelnic jeden formularz i wpisac tam jakie dziecko mialo do tej pory szczepienia. Niestety tu pojawia sie problem. Po pierwsze nie wiem jak nazywaja sie nasze szczepionki po holendersku, z wymienionej listy pasuje mi tyko jedna. Po drugie, wydaje mi sie, ze szczepionki w polsce i w Holandii nie sa takie same. Czy mial ktos podobny problem??? Jezeli tak to prosze o pomoc i jakiekolwiek informacje. Moze ktos wie jak nazywaja sie po holendersku nastepujace szczepionki: -przeciwko gruzlicy, - przeciwko wirusowemu zapaleniu watroby typu b, - przeciwko odrze, swince i rozyczce. Nie chce ryzykowac i tlumaczyc na wlasna reke bo to jednak chodzi o zdrowie dzieci. Za informacje z gory dziekuje.
Joanna |
_________________ asiorek |
Ostatnio zmieniony przez asiorek Pon Kwi 05, 2010 6:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Paniamania
Poczatkujacy Paniamania
Pomogła: 1 raz Wiek: 42 Dołączyła: 14 Sty 2010 Posty: 20 Skąd: Utrecht
|
Wysłany: Pon Kwi 05, 2010 7:55 pm
|
|
|
tutaj masz tlumaczenie chorob
Odra = Mazelen
Rozyczka = Rubella
Swinka = Bof
Gruzlica = tuberculosis
wirusowe zapalenie watroby typu b = Hepatitis B
Niestety wiecej nie moge nic doradzic, moje dzieci urodzily sie tutaj wiec tez tutaj sa szczepione. |
Ostatnio zmieniony przez Paniamania Pon Kwi 05, 2010 7:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Pon Kwi 05, 2010 8:30 pm
|
|
|
asiorek, Z tego co się zorientowałem to szczepionki w PL i NL dzieci otrzymują takie same i mniej więcej w tym samym wieku.Zabierz ze sobą karte szczepień z PL.Przy odrobinie dobrej woli lekarz sobie poradzi.Mój korzystał z internetowego słownika z medycznymi terminami.I ja tez przy okazji poznałem kilka nazw chorób po holendersku. |
Ostatnio zmieniony przez Mathnl Pon Kwi 05, 2010 8:32 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|