zieolna karta w Holandi |
Autor |
Wiadomość |
beataw
Gaduła beataw
Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 23 Sty 2009 Posty: 146
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 6:58 pm zieolna karta w Holandi
|
|
|
witam
mam pytanie czy wszyscy macie zielona karte z ubezpieczalni w Pl ?? ja jade do NL w piatek i niedostalam z PZU zielonej karty do auta bo podobno jestesmy w uni i juz nie jest potrzebna ?
troche mnie to martwi bo co oni zrozumieja w razie kontroli ze zwyklej polisy?? |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 7:38 pm
|
|
|
w UE nie potrzeba ci zielonej karty. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
singelnl
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Kwi 09, 2010 12:02 pm
|
|
|
Cytat: | w UE nie potrzeba ci zielonej karty. |
yyy
na zachodzie dowodem ze masz ubezpieczony samochod jest wlasnie zielona karta !!
Mozesz miec problemy w ewentualnym tlumaczeniu sie jezeli bedziesz musial tutaj udowodnic ze masz auto w PL ubezpieczone.
Marcin , znawca motoryzacji udzieli ci zapewne dokladnej odpowiedzi |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Kwi 09, 2010 1:44 pm
|
|
|
Jest tak jak mowi Zaq.
http://www.nbportal.pl/pl...c-zielona-karta |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
tomasz1410
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 8:11 pm
|
|
|
Witam.
Moze juz gdzies jest odpowiedz na to pytanie, ale jak jade np. po Niemczech i nie mam Zielonej karty w samochodzi na NL blachach to jak oni sprawdza ze mam ubezpieczenie???
Tomasz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 8:17 pm
|
|
|
jak nie masz innego dowodu ubezpiecznia (ja nie mialem nic poza zielona karta) to nie sprawdza, dlatego raczej napewno mandat + odholowanie auta. |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pon Sty 02, 2012 8:17 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tomasz1410
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 8:25 pm
|
|
|
Czyli jak mam dowod rejestracyjny to nie bedzie mandatu bo moga sobie sprawdzic czy jest ubezpieczone w NL?
[ Dodano: Pon Sty 02, 2012 8:34 pm ]
Ok ale tutaj tez znalazlem ze jak jezdzisz na PL tablicach to nie potrzebujesz miec zielonej karty przy kontroli np. w niemczech, bo wystarczy dowod rejestracyjny ...to jak to jest jak jezdzisz na polskich tablicach nie potrzeba a na holenderskich juz trzeba?? To wszystko jest dosc zagmatwane ale moral jest taki ze trzeba miec karte zielona napewno nie zaszkodzi a wrecz pomoze. |
Ostatnio zmieniony przez tomasz1410 Pon Sty 02, 2012 8:35 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Sty 03, 2012 10:17 am
|
|
|
tomasz1410 napisał/a: | Czyli jak mam dowod rejestracyjny to nie bedzie mandatu bo moga sobie sprawdzic czy jest ubezpieczone w NL? |
W Holandii sprawdza, w niemczech nie sprawdza (=mandat) bo nie ma wspolnej bazy.
tomasz1410 napisał/a: |
Ok ale tutaj tez znalazlem ze jak jezdzisz na PL tablicach to nie potrzebujesz miec zielonej karty przy kontroli np. w niemczech, bo wystarczy dowod rejestracyjny ...to jak to jest jak jezdzisz na polskich tablicach nie potrzeba a na holenderskich juz trzeba?? To wszystko jest dosc zagmatwane ale moral jest taki ze trzeba miec karte zielona napewno nie zaszkodzi a wrecz pomoze. |
Zle znalazles.
Wyjezdzajac Polskim autem nie potrzebujesz zielonej karty bo dostajesz potwierdzenie ubezpiecznia w dwoch jezykach. I to potwierdzenie masz obowiazek wozic nawet na terenie Polski. Tak to potwierdzenie wyglada:
W Holandii takiego potwierdzenia nie dostajesz, wiec wyjezdzajac za granice musisz miec zielona karte. |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Wto Sty 03, 2012 10:17 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|