NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Czw Lis 13, 2014 11:53 am
o rodakach
Autor Wiadomość
suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 6:42 pm   

Z takimi ludzmi zazwyczaj nie prowadze dialogu. Nie warto ;)

amika 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Mar 30, 2010 8:51 pm   

to tak ja do tej pory robilam, choc nigdy nikt bezposrednio do mnie sie tak nie odezwal.
od czasu kiedy mieszkam w holandii mialam trzy okazje spotkac sie z wulgarnym polskim slownictwem. pierwszy raz uslyszalam w sklepie, mezczyzni robili zakupy sobie, jak uslyszalam polski to nawet sie ucieszylam znajome slowa, dziwne uczucie w obcym kraju, do czasu, gdy jeden z nich rzucil k...a chleb po 2euro... kolejny raz kiedy jechalam pociagiem z dzieciakami. dwoch rozbawionych, mlodych holendrow rozmawialo o koledze polaku (z praktyki lub ze szkoly), smiali sie, ze ciagle mowil na wszystko k...a. zanim sie rozkrecili powtarzajac non stop 'to' jedno slowo coraz glosniej jakby to byl najlepszy hit, podeszlam i zwrocilam uwage. nie odezwali juz sie wiecej. najgorszym doswiadczeniem bylo jednak jak matka do swojego dziecka, moze trzy lub czteroletniego na ulicy powiedziala 'k...a mam cie juz dosc, zamknij sie'.
jak sie ma troche juz przezyc to nie dziwi go, ze inni podchodza z dystansem i odwracaja sie napiecie aby umknac przed rodakiem, ktorego slychac z 'drugiego konca sklepu'. kazda znajomosc wymaga czasu i dystansu zanim zaprosi sie kogos na kawke i pogaduszki. spotkanym polakom nie proponuje takich rzeczy, nie mowie tez obcym, spotkanym przypadkiem 'na ulicy' dzien dobry. jesli jednak polak mieszka w okolicy, widujemy sie czesto lub dzieciaki chodza razem do szkoly, jest jakis kontakt i wiemy kto to jest to czemu nie.

bagniaczka 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Kwi 13, 2010 1:56 am   

Ale wiecie co, ta nasza k***a ma też swoje dobre strony. Bo ja wczoraj w pracy najpierw od Turka, a potem od Włoszko-Holenderki usłyszałam właśnie to słowo w sytuacjach, w których większość Polaków też by go użyła. I od razu zrobiło się sympatycznie i nawiązaliśmy międzynarodowe porozumienie :D

bafana 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Kwi 13, 2010 9:31 pm   

Po czym poznać Polaka? słowo kur..a i tanie piwo :043:

bagniaczka 

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 2:02 am   

Holendrzy też piją tanie piwa. Ostatnio jednemu 5 centów dałam, bo mu zabrakło i zablokował całą kolejkę. A Polaków jeszcze można poznać - oczywiście nie zawsze, ale często - po łysych (lub prawie łysych) łbach i dresach.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 7:58 am   

ja mam prawie "lysy leb". To cos zlego? I czasem zdarza mi sie chodzic w dresie:)
wielu tubylcow i innych obcokrajowcow ma tez krotkie wlosy, a dresy czesciej widze u mlodych niekoniecznie polskiego pochodzenia.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net
Ostatnio zmieniony przez zaq Śro Kwi 14, 2010 8:03 am, w całości zmieniany 1 raz  

aymar 

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 9:54 am   

Polacy to łyse głowy dresy i łańcuszki najczęściej złote na szyii-takich ja widze najczesciej

jso 

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 10:01 am   

aymar napisał/a:
Polacy to łyse głowy dresy i łańcuszki najczęściej złote na szyii-takich ja widze najczesciej

A Ty, przepraszam, jakiej jestes narodowosci w takim razie?

chris-nb 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 11:50 am   

dresiarstwo to stan umyslu. nie kazdy kto chodzi w dresie i jest lysy jest typowym 'polaczkiem' za granica. inna kategoria sa kierowcy przejezdzajacy przez holandie - typowy facet z wasikiem po 40, w szortach moro, bialych skarpetach i w sandalach.

nie ma co tego ukrywac, i nie ma mozliwosci nie zgodzenia sie z FAKTEM, iz zdecydowana WIEKSZOSC polakow przebywajacych w holandii to WIESNIACTWO. gdyby w anglii czy irlandii marihuana byla legalna, to wiekszosc by tam pojechala. tutaj jezyka nie znaja, nawet nie zamierzaja sie go uczyc, uwazaja, iz to spoleczenstwo ma sie do nich przystosowac, a nie na odwrot.

tak, jestem polakiem.
tak, wstydze sie tego.
tak, nie jestem dumny z mojej 'ojczyzny'.
tak, legalnie pracuje w holandii.
tak, jestem kulturalny.
nie, nie jestem dresiarzem.
nie, nie jestem lysy.

jso 

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 11:55 am   

chris-nb napisał/a:

tak, jestem polakiem.
tak, wstydze sie tego.

To czego sie wstydzisz dokladnie, bo tego jakos nie moge zrozumiec. Gdzie Polacy maja wieksze powody do wstydu niz Holendrzy, Niemcy, Amerykanie czy Brytyjczycy?

chris-nb 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 11:58 am   

pochodzenia - mowiac, ze jestem z polski, ludzie patrza na mnie z gory - ale to nie do nich mam pretensje, bo ich 'obawy' sa w pelni uzasadnione, skoro wiekszosc polakow to wlasnie bydlo.

najgorsze w tym wszystkim jest to, ze ci 'polacy' nawet nie zdaja sobie sprawy jakimi sa debilami. :-)

bagniaczka 

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 12:05 pm   

zaq napisał/a:
ja mam prawie "lysy leb". To cos zlego? I czasem zdarza mi sie chodzic w dresie:)
wielu tubylcow i innych obcokrajowcow ma tez krotkie wlosy, a dresy czesciej widze u mlodych niekoniecznie polskiego pochodzenia.

Przecież ja nie napisałam, że to coś złego! Niech sobie każdy ma fryzurę i ciuchy jakie chce, ja nic do tego nie mam! Natomiast bardzo wielu Polaków, których spotykam tu w pracy czy na ulicy po prostu tak wygląda. I tyle.

chris-nb 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 12:11 pm   

dokladnie, bagniaczka ma racje. to po prostu opis przecietnego polaka - tak jak o ludziach z chin mowi sie, ze jedynym ich zajeciem jest praca, odzywiaja sie ryzem, i glownie sa niscy, czy maja skosne oczy. 'nasmiewanie' sie z azjatow jest ok, ale polacy to niby narod wybrany i jest to czyn haniebny.. ?

jso 

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 12:13 pm   

chris-nb napisał/a:
pochodzenia - mowiac, ze jestem z polski, ludzie patrza na mnie z gory - ale to nie do nich mam pretensje, bo ich 'obawy' sa w pelni uzasadnione, skoro wiekszosc polakow to wlasnie bydlo.

Ojej, toz to straszne, oceniac swoja wlasna wartosc poprzez cudze oczy. A dlaczego patrza na ciebie z gory? Co oceniaja? Twoje finanse? Ze pochodzisz z biedniejszego kraju? To tak boli?

chris-nb napisał/a:
najgorsze w tym wszystkim jest to, ze ci 'polacy' nawet nie zdaja sobie sprawy jakimi sa debilami. :-)

Idz sobie na czerwona dzielnice w piatek/sobote wieczorem, to dopiero zobaczysz prawdziwe bydlo, tyle, ze troche lepiej ubrane i mowiace po angielsku z silnie brytyjskim akcentem. Pojedz sobie do Anglii, tam w ogole tego bydla jest pelno. W Holandii zreszta tez, bo jak nazwac smiecenie wprost pod siebie na ulicy (bo przeciez rano bedzie sprzatana) bez mrugniecia okiem, bez w ogole najmniejszych obaw, ze robi sie cos zlego. Bydlo sra pod siebie i w tym zyje, tak jak i ci Holendrzy. Ale nieeee, najwieksza tragedia jest, ze mlodzi Polacy pija tanie piwo, albo ze kierowcy tirow maja wasy i biale skarpety. No toz to prawdziwa tragedia!
Ostatnio zmieniony przez jso Śro Kwi 14, 2010 12:13 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Waleczne serce 
Super gaduła

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 12:15 pm   

chris-nb napisał/a:

Z tym patrzeniem z gory, to bylbym ostrozniejszy prawdopodobnie, to tylko twoje subiektywny odczucie(poczucie nizszosci,jakies kompleksy itp). Oczywiscie mozna tez trafic na jakiegos holenderskiego oszoloma lecz ty piszesz tak jakby kazdy na ciebie tak patrzyl wiec raczej stawiam na subiektywne odczucia. Chyba,ze masz na mysli swoj wzrost mowiac,ze patrza na ciebie z gory;).

P.S. Co do kultury osobistej no tak juz jest,ze wiekszosc ludzi ma ją niska. Ale to jest wszedzie tak przeciez.Szczegolnie na emigracji pewne patologie sie nasilaja bo taka specyfika emigracji.

Odpowiedz do tematu