jak się mieszka w Amsterdamie Oud Zuid? |
Autor |
Wiadomość |
ośmiornica
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 13, 2010 11:25 am jak się mieszka w Amsterdamie Oud Zuid?
|
|
|
a przy okazji jeszcze wiecie jakie są ceny wynajmu mieszkań 3-4 pokojowych?
pozdrawiam |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Wto Kwi 13, 2010 12:31 pm
|
|
|
to najdrozsza dzielnica, nie znajdziesz nic ponizej 1000e
[ Dodano: Wto Kwi 13, 2010 1:34 pm ]
widze ze w ogole nie znasz realiow amsterdamu, ty jeszcze zyczysz sobie 4 pokojowe, dziewczyno tu jest ciezko o cokolwiek, wiele osob kilka lat mieszka na pokoju |
|
|
|
|
ośmiornica
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 13, 2010 12:41 pm
|
|
|
ale znam realia Holandii, że w 1pok z 2 dzieci to raczej nie wypali |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
|
Wysłany: Wto Kwi 13, 2010 12:44 pm
|
|
|
proponuje ci haarlem,troche taniej i blisko amsterdamu |
|
|
|
|
ośmiornica
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 13, 2010 1:04 pm
|
|
|
dzięki
szukam czegoś możliwie najbliżej Mainhaven
teraz mieszkam dość blisko ale nie chciałabym tu zostać |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
|
Wysłany: Wto Kwi 13, 2010 1:42 pm
|
|
|
nie rozumiem co masz na mysli piszac mainhaven, nabrzeze portowe ? czyli dzielnica Westpoort ale tam nie ma domow, mieszkan a najblizej to slotermeer, geuzenveld, westerpark |
|
|
|
|
ośmiornica
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 13, 2010 2:43 pm
|
|
|
tak nabrzeże, tam pracuje mój mąż. O Slotermeer nie słyszałam pochlebnych opinii, jednak nie wiem czy to prawda. Sprawdzę oferty wynajmu w tych 2 pozostałych. Dzięki |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
|
Wysłany: Wto Kwi 13, 2010 2:50 pm
|
|
|
ja mieszkam na slotermeer, bardzo malo "prawdziwych" Holendrow tu mieszka, tu rzadzi Turcja i Maroko , ja mieszkam tu 2 lata i krzywda mi sie nie przytrafila zadna ale rzeczywiscie jak ktos nie lubi "***" to nie jest miejsce dla niego. Caly West Amsterdamu jest wlasnie taki. |
|
|
|
|
ssl
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 13, 2010 6:25 pm
|
|
|
Witam,
a czy ktos moglby napisac jakie dzielnice sa godne uwagi w amsterdamie, a ktore lepiej omijac? |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 7:13 am
|
|
|
co masz na mysli ? bezpieczenstwo? |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 9:05 am
|
|
|
ośmiornica napisał/a: | O Slotermeer nie słyszałam pochlebnych opinii, jednak nie wiem czy to prawda. |
Mieszkalem 1 m-c w Slotermeer, potem pomieszkalem w Westerparku, Bos en Lommer i na Noordzie. Slotermeer wspominam zdecydowanie najgorzej, choc tez nic przykrego mnie nigdy nie spotkalo. Za to moja zone co chwile zaczepiali ciapaci, gwizdali i probowali zaprosic na kawe, ona wspomina Slotermeer gorzej niz ja. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
ssl
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 9:19 am
|
|
|
stroopwafel napisał/a: | co masz na mysli ? bezpieczenstwo? |
Tak, miedzy innymi. Pomyslalem, ze mogloby byc przydatne taki przeglad przez dzielncie amsterdamu wlasnie pod wzgledem bezpieczenstwa, wygladu dzielnicy, mieszkancow. Dzieki temu latwiej bedzie mozna zorientowac sie gdzie najlepiej szukac mieszkania i jak rozlozone jest miasto. |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 10:06 am
|
|
|
no wiec tak jak pisalem do kolezanki powyzej odradzam caly West czyli: Bos en Lommer, Osdorp, Slotermeer, Slotervaart, Geuzenveld gdzie mieszkaja Turcy i Marokanie. Niektorzy mowia ze najniebezpieczniej jest na zuid Oost- mieszkaja tam czarni ale ja tego nie zaobserwowalem jak tam mieszkalem.
[ Dodano: Sro Kwi 14, 2010 11:09 am ]
a co do dobrej lokalizacji to wiadomo centrum(jesli nie przeszkadzaja turysci), oost, noord, oud west i oud zuid oraz miejscowosci przylegajace do amsterdamu czyli diemen, duivendrecht, badhoevedorp, amstelveen, halfweg, lijnden |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 10:21 am
|
|
|
Znalazlem bardzo dobra strone z danymi z 2008 roku:
http://stadstat.osamsterd...cache_version=8
Warto kliknac pod mapka na "plattegrond", co zobrazuje dane bardziej dokladnie na mapce. Potem mozna zmieniac sobie na rodzaje wykroczen/przestepstw, polecam ustawienie na straatroof, czyli rabunek uliczny, bo to jest chyba dobry wskaznik, ale poza tym mozna tez ustawic na kradzieze, wlamania, przemoc domowa, wykroczenia mlodocianych. Takze dokladne dane w zaleznosci od dzielnicy, poczucie bezpieczenstwa obiektywne i subiektywne.
Jeszcze kiedys na jaap.nl/buurten mozna bylo sprawdzic wszystko, lacznie z demografia dzielnicy, liczba samochodow/liczbe miejsc parkingowych, liczba domow wynajmowanych/wlasnosciowych. Jeszcze cos nieco przyblizone jest tutaj:
http://www.huizenzoeker.n...terdam/jordaan/
ale tu mozna tylko ocenic wysokosc dochodow mieszkancow. |
_________________ Dumny Polak |
Ostatnio zmieniony przez jso Śro Kwi 14, 2010 10:25 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|