Przesunięty przez: Gochna H Czw Lut 11, 2010 7:01 pm |
Silny Złoty |
Autor |
Wiadomość |
goorn
Gaduła Zimny jak głaz.

|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 1:04 am
|
|
|
zobaczycie kurs euro spadnie. złotówka się wzmocni wtedy wprowadzą u nas eoro i się okaże że wzmocnili złotówkę na potrzeby wymiany waluty. no ale ekonomistą nie jestem.nie wierzą już w skok euro do góry. |
_________________ Pozdrawiam. |
|
|
|
|
chris-nb
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 12:00 pm
|
|
|
wrozysz z fusow, czy lejesz wosk?
tak to i ja moge. zobaczycie! zloty ktoregos dnia upadnie (podobnie jak wszystko inne - oprocz coca-coli |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 12:28 pm
|
|
|
Przy takich sporach zawsze przychodzi mi na mysl: "Balcerowicz musi odejsc!" |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Maxy
Gaduła Lucas
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 152 Skąd: ASSEN
|
|
|
|
|
goorn
Gaduła Zimny jak głaz.

|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 1:57 pm
|
|
|
chris-nb- jeśli pijesz do mnie to powiem Ci że może i z fusów i może leje wosk ale jak na razie dobrze wychodzę na kursie euro. I od dawna powtarzam że na dłuższą metę warto tzrymać pieniądzę w euro. pamiętam jak jak wszyscy panikowali i na gwałt wymieniali euro bo spadało i spadło do 3,2PLN. A ja moim znajomym mówiłem nie będźcie głupi poczekajcie kurs wzrosnie. i miałem racje, a Ci co wymieniali duuuuuuzo stracili, nie którzy po kilka tysięcy EURO wymieniali i na każdym stracili po całej złotówce, a ja nie. Jak do tej pory się nie myliłem. więc fusy czy wosk ja dobrze na tym wychodzę. |
|
|
|
|
chris-nb
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 2:06 pm
|
|
|
nie twierdze, ze nie, ale na jakiej podstawie mam ci wierzyc nt. przyszlosci zlotowki? bo tak powiedziales? |
|
|
|
|
goorn
Gaduła Zimny jak głaz.

|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 2:10 pm
|
|
|
nie musisz. wyrażam swoją opinie, moje zdanie zgodnie z moim przekonaniem, doświadczeniem i moimi wnioskami Temat mi na to pozwala. wierzyc nie musisz przecież i postapisz według swojej opini. nie namawiam Cie przecież żebyś mi uwierzył. Wyraziłem moję opinie a TY mi od fusów i wosku.ja na tym dobrze wychodzę a TY rób co chcesz. |
|
|
|
|
chris-nb
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 2:26 pm
|
|
|
nie wyrazasz opinii, tylko dzielisz sie swoja wiedza - a nie wiem skad wlasnie ona sie u ciebie bierze. to nie matematyka, ze mozna sobie kurs wyliczyc z danego wzoru. |
|
|
|
|
goorn
Gaduła Zimny jak głaz.

|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 4:15 pm
|
|
|
Chris- nb - Bierze się chyba z obserwacji i logiki. Na mój skromny i mały rozum korzystniej będzie wprowadzić euro przy silniejszej złotówce, czyli po słabszym kursie euro. a jest w planie wprowadzić tę walutę u nas. Ceny w sklepach mamy już porównywalne z cenami zachodnimi. Jak zwykle przy wprowadzaniu euro wartość towarów wzrośnie- było tak wszędzie, a żeby na dzień dzisiejszy przeciętnego Kowalskiego stać było na zakupy w Euro będzie musiał dostać za złotówki dużo więcej euro niż teraz. Wniosek doprowadzą do wzmocnienia złotówki. Taki przykład teraz za kilko kiełbasy Kowalki płaci ok. 20PLN, co na dzień dzisiejszy wynosi ok 5euro. Po wprowadzeniu euro wiadomo jak wszędzie było wartość tej kiełbasy wzrośnie do ok 7, 5 euro, jeśli nie dwukrotnie, (bo i tak było z niektórymi produktami). Więc wyobraź sobie, że wprowadzają euro po wysokim kursie i Kowalski żyjąc z miesiąca na miesiąc może kupić tylko połowę tego, co przed wprowadzeniem E. Albo Kowalki będzie żył o wodzie i powietrzu albo zacznie popadać w coraz większe długi. No nie wierze, że tak załatwią ludzi w Polsce. Wydaję się, że są dwa logiczne rozwiązania 1). Gospodarka polski się rozwinie Kowalski zarobi więcej złotówka się wzmocni(kurs euro spadnie) i Kowalski wprowadzenia euro nie odczuje. 2)Opcja druga to nasi specjaliści w rządzie tak będą manipulować żeby euro spadło, bo jak nie to Kowalski ich zabije, bo innego wyjścia nie będzie miał. Opcja 1 jest w moim przekonaniu mało prawdopodobna. Ale w obu przypadkach nie liczę na znaczący wzrost kursu euro. Może będzie się wahać do 4, 4PLN maks, ale docelowo do daty wprowadzenia EU w Polsce kurs spadnie baaardzo, co szacuje na ok. 3PLN może mniej o parę groszy. Czasami oglądam wiadomości gospodarcze. Ktoś Mi może powiedzieć, że ceny po wprowadzeniu euro nie wzrosną, bo i tak są wysokie, ja biorę na to poprawkę, bo do tego czasu i tak podatki wzrosną i my, jako podatnicy zapłacimy same koszta wprowadzania tej waluty i przecież będziemy musieli wreszcie zacząć płacić składki członkowskie w UE. Na razie bierzemy i jest fajnie, ale przyjdzie płacić i płakać przeciętnemu Kowalskiemu, bo to on odczuje wszystko najbardziej. Panie Chris- nb ja nie jestem ekonomistą, może i te moje myślenie jest strasznie głupie, ale takie jest i nie wychodzę na nim źle. Podsumowując wszystkie te moje rozważania nie liczę na znaczący wzrost kursu euro. Może się mylę, ale to czas pokaże. Mam prawo do głupich i głupszych przemysleń i z niego kożystam. Niech Ci będzie nazwijmy to wróżeniem w fusów i wosku. |
Ostatnio zmieniony przez goorn Śro Kwi 14, 2010 4:17 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
doronio
Super gaduła ->OPOLE.ZWM<-

Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 347 Skąd: Amsterdam/Opole
|
Wysłany: Sob Maj 08, 2010 1:10 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: | Przy takich sporach zawsze przychodzi mi na mysl: "Balcerowicz musi odejsc!" |
Nie wiem skad ta nagonka na Balcerowicza.
W Polsce znienawidzony, na swiecie szanowany.
Wiadomo popełnił wiele błędów, ale dzieki niemu i "planu Balcerowicza" http://pl.wikipedia.org/wiki/Plan_Balcerowicza
nie mieliśmyh dzisiejszego Zimbabwe z inflacją. To on wprowadził szereg reform, które zawierało błedy - wiadomo (co mozna przygotować w 111dni) - ale on jako jedyny się odważył to zrobić, a trzeba było działać szybko bo szalała hiperinflacja spowodowana wcześniejszymi rządami.
Hasło "Balcerowicz musi odejść" jest skierowane przeciwko tym reformom. Ale ja się pytam- Czy ktoś w tym czasie potrafiłby tak szybko zreformować szereg organów idealnie? Nikt nawet nie chciał się tego podjąć, tym bardziej w czasach kiedy powolutku dopiero uczyliśmy się demokracji i podejmowania decyzji sami za siebie.
Zrobił te reformy, kiedy jeszcze nie byliśmy "pod ochroną UE"
Więc propagowane hasło Samoobrony "Blacerowicz musi odejśc" jest - tylko i wyłącznie hasłem populistycznym ja zreszta cała samoobrona.
Polecam reportaż bardzo fajny i zrozumiały myśle dla wszytskich -
http://www.youtube.com/watch?v=vIhwCLjH-qI |
_________________ Pomóż
http://www.poomoc.pl |
Ostatnio zmieniony przez doronio Sob Maj 08, 2010 1:18 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
guust
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 8:10 am
|
|
|
moim zdaniem balcerek moglby jeszcze jakas reforme przeprowadzic, bo czy komus sie to podoba czy nie, to ten koles dal podwaliny pod Polskie finanse i chyba dzieki niemu, tak plynnie przeszlismy z komuny do demokracji, ciagle jeszcze za duzy socjal jest w PL i przerosnieta administracja, ale politycy nic nie zrobia, bo chca wybory wygrywac. ot populizm!
a co do zloty vs euro... to widac jak znowu jakis bank sobie kieszen nabija, tylko czekac znowu na 4,5pln heh... |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 7:59 pm
|
|
|
Witam,
Ostatniego czasu bujaja kursem ZL/Euro jak ... na kiju ...:O
Już sam nie wiem jak to oceniać ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
|