NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Gochna H
Pią Sty 30, 2015 5:35 pm
P.Kaczynski pochowany na Wawelu??
Autor Wiadomość
benelux 
Poczatkujacy
for you

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 3:21 pm   P.Kaczynski pochowany na Wawelu??

Moim zdaniem to przesada pomysl pochowania prezydenta Kaczynskiego na Wawelu,to nie jest odpowiednie miejsce na ta ceremonie,poza tym to miejsce spoczynku Wybitnych Polakow, rozmawiajac ze znajomymi nikt z nas nie popiera takiego wyboru,swoja droga z tego co sie slyszy to kosciol wraz z rodzina p.prezydenta wybrali Wawel jako miejsce pochowku,co najmniej dziwne poniewaz Wawel to dziedzictwo narodowe a nie prywatny zamek.a jaka jest wasza opinia ?

nuta 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 3:36 pm   

no tez bylam strasznie zaskoczona tym Wawelem, nie popieram tego, totalne zaklamanie. mowia ze niby rodzina tak zdecydowala ta rodzina to pewnie Jarosław... :/

guust 

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 4:09 pm   

Tez bylem przeciwny pochowania go na Wawelu, ale skoro taka decyzja zapadla... trudno, przezyjemy, nie ma co sie klocic (a to co sie dzieje na FB to zakrawa o pomste do nieba - znowu wstyd na caly swiat!). Odnosnie kto zadecydowal do pochowku na Wawelu, nie wiem, bo nie udalo mi sie tego znalezc w internecie, ale rodzina byla sceptyczna do tego wiec nie ocieniajcie jak nie zadaliscie sobie trudno nawet tego sprawdzic. Co do wybitnych Polakow na Wawelu... hmmm... polecam ksiazki z historii Polski, Pilsudzki bardzo kontrowersyjny - sam Sapiecha sie sprzeciwial jego pochowkowi na Wawelu... prezydent Sikorski - podobna sytuacja jak z L. Kaczynskim, rozbij sie w katastrofie lotniczej, a co do zaslug, tez watpliwe...
Skoro zapadla taka decyzja, niech pozostanie, protesty tego nie zmienia, a tylko sie osmieszamy na forum miedzynarodowym! Historia z perspektywy czasu oceni te decyzje!
Moim zdaniem najwieksze zaklamanie jest w polskiej prasie i tv, przez 4 lata byla nagonka, a teraz bohater, to jest dla mnie obluda i malosc naszej mlodej demokracji. Zmiana pogladow, jak wiatr zawieje, dlatego szanowalem i szanuje L. Kaczynskiego, chociaz sie z jego decyzjami i pogladami nie zgadzalem...
Ostatnio zmieniony przez guust Śro Kwi 14, 2010 4:10 pm, w całości zmieniany 1 raz  

singelnl 
Super gaduła

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 4:16 pm   

Dla mnie to wogole nie ma znaczenia gdzie go pochowia!
Moze byc nawet na ksiezycu :038:

Znajac zawisc i mentalnosc polskich politykow to nalezy sie spodziewac ze po zmianie wladzy , w ramach porzadkow historycznych , oboje panstwo Kaczynscy zostana przeniesieni na powazki.

Jak to mowil prezydent: historie trzeba rozliczyc ! :033:

nuta 

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 5:46 pm   

guust w kazdym zrodle podaja ze to decyzja rodziny i wladz kosciola.

guust 

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 6:07 pm   

http://www.gazetakrakowsk...awelu,id,t.html

wydaje sie bardzo prawdopodobne...

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 6:29 pm   

jak dla mnie to dobre miejsce byloby w Licheniu....

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

goorn 
Gaduła
Zimny jak głaz.

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 6:36 pm   

już gdzieś singelnl zasugerowal że z czasem jak emocje opadą inni dojdą do władzy zajmą się ta sprawą odpowiednio.

oxana3 
Poczatkujacy
women...

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 7:18 pm   

Moim zdaniem już samo miasto Kraków. Dlaczego? W swojej prezydenturze Pan Kaczyński niespecjalnie Kraków doceniał, choć można by powiedzieć nawet dosadniej-ale uszanuję powagę tragedii. To fakt oczywisty, że w żaden sposób z Krakowem nie był związany-to obiektywna prawda. Był wcześniej Prezydentem stolicy.Dla Warszawy zrobił o wiele więcej. I gdyby tymi kategoriami się kierować to Warszawa albo ewenyualnie Gdańsk. A jeśli chodzi o miejsce-Wawel, to trudno mi pojąć,że w kraju suwerennym, nie będącym kolonią Watykanu, decyzje o charakterze ewidentnie państwowym, podejmują struktury kościelne. To zadziwiające. Sikorski czy Piłsudski-hmmm......oceniać nie zamierzam zasług, czy pomyłek,ale człowiek z retoryką "SPIEPRZAJ DZIADU" nie bardzo mi tam pasuje.

magdalena14 
Super gaduła
Polka

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 7:21 pm   

m4rcin napisał/a:
jak dla mnie to dobre miejsce byloby w Licheniu....

z całym szacunkiem....ale nie Licheń.
wystarczyła by Warszawa.
ale jak już pisałam: za czasów Jagiellonów droga na tron krakowski wiodła przez Wilno,za naszych czasów droga do prezydentury wiedzie przez krypty wawelskie.

karinakiki 
Gaduła

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 7:26 pm   

Hmn...nie bardzo rozumiem co to komu tak przeszkadza.Zasluzony czy nie- dla jednych tak, dla innych nie. Obojetnie czy sie zgadzamy czy nie, na pewno nikt z nas tam nie spocznie i Pan Kaczynski miejsca nikomu z nas nie zajmuje.... Przeciez to pochowek i uwazam za niestosowne przeprowadzac demonstracje , protesty. Jak zawsze polska natura , taka klotliwa i zawistna gdzies wyplynie. Cos straszngo. "Nie da sie zadowolic wszystkich Polakow".

Waleczne serce 
Super gaduła

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 8:22 pm   

karinakiki napisał/a:
Hmn...nie bardzo rozumiem co to komu tak przeszkadza.Zasluzony czy nie- dla jednych tak, dla innych nie. Obojetnie czy sie zgadzamy czy nie, na pewno nikt z nas tam nie spocznie i Pan Kaczynski miejsca nikomu z nas nie zajmuje.... Przeciez to pochowek i uwazam za niestosowne przeprowadzac demonstracje , protesty. Jak zawsze polska natura , taka klotliwa i zawistna gdzies wyplynie. Cos straszngo. "Nie da sie zadowolic wszystkich Polakow".

No to,ze to nie miejsce dla tragicznie zmarlego prezydenta. Powazki sa od tego. Wawel to symbol a w ten sposob jest degradowany. No wlasnie nikt z nas na Powazkach nie bedzie pochowany a tym bardziej na Wawelu bo to miejsce dla wybitnych Polakow,krolow polskich!!.Powazki sa od tego, maja aleje zalsuzonych itp. Zauwazasz,ze to nie jest taka zwykla nekropolia wiec powinienes widziec niestosownosc pochowku na Wawelu prezydenta.

P.S. Jaroslaw Kaczynski zadzwonil do Dziwisza i wyprosil. Wedlug mnie ta prosba to zaspokojonie wlasnej ambicji Jarka, ktorej jest wszystko podporzadkowane. No to juz przesada. Lech Kaczynski tam gdzie Pilsudski?? Tylko dlatego,ze rozbil sie samolotem? I mozliwe,ze poniekad doprowadzil do tej katastrofy wymuszajac to feralne ladowanie.Jak mamy szanowac symbole(Wawel) gdy sa one wykorzystywany do zaspokojania wlasnych ambicji i w ten sposob poniewierane.

Na Wawelu pochowani sa min tacy Polacy;

--" W Katedrze na Wawelu znajduje się grób św. Stanisława (+1079), który został zamordowany przez króla Bolesława Śmiałego, gdy odprawiał Mszę św. w kościele Na Skałce w Krakowie. "

-Krolowa Jadwiga

-Tadeusz Kosciuszko

-Księcia Józefa Poniatowskiego, Adama Mickiewicza, Juliusza Słowackiego i Józefa Piłsudskiego oraz gen Sikorskiego.

-Relikwie bł. Wincentego Kadłubka (+1223) - pierwszego polskiego historyka, biskupa krakowskiego, a później zakonnika cystersa - znajdują się w katedrze wawelskiej.

-W wawelskiej nekropolii znajduje się grób króla Władysława Łokietka (+1333). On, jak również królowie: Kazimierz Wielki, Władysław Jagiełło, Kazimierz Jagiellończyk i Jan Olbracht spoczywają pod pomnikami znajdującymi się w Katedrze na Wawelu, a nie w kryptach.

-W krypcie św. Leonarda spoczywa król Jan III Sobieski (+1696), który zniszczył pod Wiedniem potęgę turecką, zagrażającą chrześcijańskiej Europie (serce króla znajduje się w Warszawie w kościele oo. kapucynów).

-Spośród królów polskich w Katedrze na Wawelu nie spoczywają: Ludwik Węgierski, Władysław III Warneńczyk (choć ma w katedrze symboliczny sarkofag), Aleksander Jagiellończyk, Henryk III Walezy, August III Sas i Stanisław August Poniatowski.
Ostatnio zmieniony przez Waleczne serce Śro Kwi 14, 2010 8:33 pm, w całości zmieniany 2 razy  

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 9:01 pm   

Waleczne Serce w pierwszej wersji postu napisałeś o ambicjach J.Kaczyńskiego.A moze widziałeś (w tv) Jarosława Kaczyńskiego.To dziś cień człowieka i chyba miejsce pochówku jego brata nie jest szczytem jego ambicji w tym czasie.Na Wawelu spoczywają także mniej zacne czy znane osoby.

nuta 

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 9:04 pm   

no widocznie jest szczytem, skoro i w tv i w prasie podaja, ze to Jaroslaw zalatwial.

Mathnl 

Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 9:33 pm   

nuta napisał/a:
i w tv i w prasie podaja, ze to Jaroslaw zalatwial
W TVN i w Wyborczej.

Odpowiedz do tematu