Otwarty przez: Gochna H Pią Sty 30, 2015 5:35 pm |
P.Kaczynski pochowany na Wawelu?? |
Autor |
Wiadomość |
Waleczne serce
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Kwi 21, 2010 3:29 pm
|
|
|
anonimek_ napisał/a: | Nie wiem, moze sie myle, ale miales na mysli Prezydent Narutowicza na ktorego byl zamach w grudnio 1922, czyli 3 lata po zakonczeniu I wojny swiatowej....czy kogo innego? |
Brawo. Piatka. Polecam film obejrzec o tym zamachu. |
|
|
|
|
anonimek_
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Kwi 21, 2010 3:35 pm
|
|
|
He, zabawne jest to, ze mam wrazenia az sie unosisz w tej swojej <<<cenzura >>>>na temat faktow, ktore dla innych sa nie znane.
Film moze obejrze, tylko podaj mi tytul jak mozesz.
A tak na marginesie co porabiasz na codzien??Mam wrazenie, ze masz jakas stycznosc ze szkola (studia czy cos)? |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Kwi 21, 2010 4:24 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
magdalena14
Super gaduła Polka

|
Wysłany: Śro Kwi 21, 2010 5:00 pm anonimek i waleczne srce
|
|
|
brawo panowie!
od ostrej dyskusji ,pomaleńku, dochodzicie do przyjaźniejszych tonów.
i bardzo dobrze.
utrzymajcie poziom dyskusji. |
_________________ możesz się ze mną nie zgadzać,ale mnie nie obrażaj... |
|
|
|
|
guust
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Śro Kwi 21, 2010 6:04 pm
|
|
|
magdalena14, masz racje chyba jakas 'milosc' nam tu rosnie wolny kraj kto sie czubi ten sie lubi ;]
wracajac do glownego watku dyskusji... mam nadzieje, ze przygotowujecie petycje zeby przeniesc L. Kaczynskiego z Wawelu, bo jak protest to do konca, a nie tylko krzyczec na prawo i lewo!!! wtedy to i ja sie podpisze i zlozymy na rece konsula w NL, co Wy na to, krzyczec kazdy potrafi, teraz zalezy od Was co z tym zrobicie! szczegolnie licze na Waleczne serce, ktorego nick nie pozostawia zludzen, ze bedzie walczyl do konca z sercem |
|
|
|
|
anonimek_
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Kwi 21, 2010 7:52 pm
|
|
|
WSZYSTKICH ZAPRASZAM DO LEKTURY, WALECZNE SERCE PRZEDE WSZYSTKIM
Dlaczego Wawel
2010-04-16 11:11
Kiedy po raz pierwszy usłyszałem informację o tym, że ś.p. Lech Kaczyński i jego małżonka spoczną na Wawelu miałem wątpliwości. Dziś po głośnych protestach osób, które mają w pogardzie żałobę narodową, już ich nie mam. A tym wszystkim, którzy piszą dziś, że jest im przykro mimo że to nie był ich prezydent przypominam, że to był ich prezydent. Bo Lech Kaczyński był prezydentem całej Rzeczpospolitej, a nie tylko Polski swoich zwolenników.
Lech Kaczyński był również moim prezydentem, chociaż nie głosowałem na niego (w II turze wyborów z 2005 roku oddałem nieważny głos) i nie zgadzałem się z nim w wielu kwestiach. Nie podobał mi się sceptycyzm Lecha Kaczyńskiego względem wolnego rynku, nie podobały mi się jego lewicowe poglądy na gospodarkę, nie podobał mi się prezentowany przez niego i jego środowisko etatyzm. Ale od soboty to nie ma żadnego znaczenia. Zginął mój prezydent, który uosabiał majestat i stał, jak wskazuje konstytucja, na straży suwerenności i nienaruszalności granic Rzeczpospolitej. I dlatego noszę po nim żałobę.
REKLAMA
Mam wrażenie, że ci, którzy dziś – niczym polityczni pseudokibice – przekrzykują się pod Wawelem, nie rozumieją do końca tego, że w osobie prezydenta Lecha Kaczyńskiego zginęła pod Smoleńskiem głowa polskiego państwa. Prezydent był bratem nielubianego przez wielu Polaków Jarosława Kaczyńskiego, był związany ze środowiskiem PiS, ale przede wszystkim był prezydentem Rzeczpospolitej. Dlatego zakłócanie żałoby narodowej demonstracjami, transparentami i wrzaskami to nie jest cios w nielubianego polityka, nie jest to też obrona swojego lidera przed atakami przeciwników. To kpina z żałoby milionów Polaków, którzy rozumieją, że Rzeczpospolita doznała ciosu. Nie kpijcie sobie z nas – to prośba zarówno dla tych, którzy krzyczą „Wawel dla królów", jak i do tych, którzy skandują w odpowiedzi „Tu jest Polska". Wytrzymajcie jeszcze kilka dni.
Złożenie trumny z ciałem pary prezydenckiej w wawelskiej krypcie nie będzie uhonorowaniem Lecha Kaczyńskiego brata Jarosława, tylko prezydenta Polski, który zginął w drodze na groby zamordowanych w Katyniu rodaków, by dać świadectwo tej zbrodni. To prawda – prezydent nie zginął z szablą w dłoni – jak inny lokator Wawelu książę Józef Poniatowski. Ale zginął na posterunku. A na jego grobie tryumfuje prawda – świat dowiedział się o zbrodni katyńskiej, a Rosjanie przypomnieli sobie, że cierpienie polskich oficerów w Katyniu bardziej nas łączy niż dzieli – bo przecież Stalin równie bestialsko wymordował miliony swoich rodaków. Czy to za mało, by spocząć na Wawelu? Pozostawmy ocenę przyszłym pokoleniom.
Jest jeszcze jeden wymiar tego pogrzebu. Na Wawelu dziś leżą przedstawiciele I RP, II RP, Polski „londyńskiej" (gen. Władysław Sikorski). Do dziś nie było tam tylko przedstawiciela III RP. Lech Kaczyński na Wawelu w symboliczny sposób połączy nasze pokolenie z tysiącletnią historią naszego kraju. Będzie dla nas wszystkim przypomnieniem, że historia wcale się nie skończyła, bo my co dzień piszemy jej nowe karty. Może dzięki temu kolejne rozdziały naszych narodowych losów będziemy pisać z większą rozwagą? Ś.p. ksiądz Bronisław Bozowski mawiał „nie ma przypadków, są tylko znaki". Nie wierzyłem w znaki. Do soboty.
[ Dodano: Sro Kwi 21, 2010 7:55 pm ]
Nie wiem jak wy sie do tego ustosunkujecie, ale jak dla mnie to komentarz jest zbedny, |
|
|
|
|
Waleczne serce
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Kwi 21, 2010 9:11 pm
|
|
|
Specjalnie przeczytalem chociaz nie lubie czytac takich dlugich postow,ale skoro napisales,zebym przeczytal. No coz autor postu napisal swoje subiektywne odczucia. Nic tu ciekawego nie ma. Zadnych argumentow tylko pobozne zyczenia autora. Bo autor mysli,ze tak jest, to tak jest;]. Co do III RP to zapomnieliscie jaki stosunek maja/mieli Kaczynscy do niej? Pamietacie,ze pora na IV RP itp?Autor nie jest zwolennikiem Kaczynskiego,ale go wychwala,a kto tego nie robi, to jest wrog Polski i pluje na zalobe. No dajcie spokoj.I jeszcze ten styl patosu.
Czy byl prezydentem wszystkich Polakow? Odpowiedz jest prosta. Wystarczy wsluchac sie w glosy Polakow.
P.S. Poza tym brakuje zdrodla. Skad ten cytat itp.Moze starasz sie przemycic propagande z tych baaardzo opinio tworczych mediow;);) |
Ostatnio zmieniony przez Waleczne serce Śro Kwi 21, 2010 9:27 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
anonimek_
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 8:12 am
|
|
|
http://www.wprost.pl/ar/192548/Dlaczego-Wawel/
zrodlo na zyczenie.
Moim skromnym zdaniem ocena jest obiektywna, bo tak bylo, zanzaczam tez ze nie zwazajac na opinie o p.Kaczynskiem, byl o prezydentem nas wszystkich, nie wazne czy go wybrales czy nie.
[ Dodano: Czw Kwi 22, 2010 8:20 am ]
Waleczne serce napisał/a: | Autor nie jest zwolennikiem Kaczynskiego,ale go wychwala,a kto tego nie robi, to jest wrog Polski i pluje na zalobe. No dajcie spokoj.I jeszcze ten styl patosu. |
Moze i znasz sie na historii, ale sensu tej wypowiedzi niestety niezrozumiales, tu nie chodzi o to o czym ty myslisz. Autor nie pisze, ze ten jest wrogiem, kto nie wychwala Kaczynskiego. Widzac tu twoje jasno sprecyzowane poglady, ktore sa wlasnie subiektywna ocena sytuacji. Kierujesz sie emocjami. Tu chodzi o cos zupelnie innego, odstaw emocje na bok a zobaczysz o co chodzi.
Dla mnie w tym momecie ty plujesz na zalobe, w takim stopniu jak nieadekwatnie do sytuacji zachowal sie p.Obama, i zaznaczam tu nie chodzi o to jaki masz stosunek do prezydenta tylko o szacunek do powagi sytacji. W loginie masz Waleczne Serce, wiec walczysz o co sie pytam? Masz tez serce, ale go nie pokazujesz, tylko swoje zadufane poglady, piszesz o wierzcholku gory a go nie widzisz....witaj posrod zacofanych, bo dla mnie wlasnie tym jestes, przepraszam, ale po prostu tak mysle.
[ Dodano: Czw Kwi 22, 2010 8:25 am ]
lubisz film braveheart ?? |
|
|
|
|
Waleczne serce
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 12:03 pm
|
|
|
Dyskusja nie polega na obrazaniu sie, a na przedstawianiu kolejnych argumentow np. ;)Skoro nie masz zadnych, to proponuje zakonczyc ją.
P.S. Chciales mnie przekonac, ale nic z tego nie wyszlo i teraz jestes zly.Dodatkowo nie potrafisz zaakceptowac faktu,ze sa inne poglady niz twoje?. Zamiast mnie obrazac moze bys sie zastanowil i pomyslal,ze jednak nie masz racji albo nie jest ona taka "mocna" zeby kogos przekonac do niej. Moze i ja i ty mamy slusznosc. O tym nie pomyslales zdaje sie. |
Ostatnio zmieniony przez Waleczne serce Czw Kwi 22, 2010 12:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
magdalena14
Super gaduła Polka

|
Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 12:31 pm
|
|
|
" Nie wiem jak wy sie do tego ustosunkujecie, ale jak dla mnie to komentarz jest zbedny,[/"quote]"
to prawda anonimek.
komentarz jest tu zbędny,bo jest to stos patosu i bełkotu prawdopodobnie kogoś popierającego PiS.
popieram również zakończenie rozważań na ten temat.
pochowano Kaczyńskiego na Wawelu nie pytając nikogo o zdanie,stosując metodę "klamka zapadła,pokrzyczą i przestaną".
tak więc " niech mu ziemia(a raczej płyta nagrobna)lekką będzie",a historia na pewno tą decyzję rozliczy. |
_________________ możesz się ze mną nie zgadzać,ale mnie nie obrażaj... |
|
|
|
|
tharr
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 12:34 pm
|
|
|
Przeczytalem caly temat i kazda wypowiedz.
Pochodze z Krakowa, pomijajac kwestie historyczne Wawel dla kazdego kto ma serce w Krakowie zawsze byl symbolem, symbolem dawnej wielkiej Polski, polski dumnej i walecznej czego swiadectwo dawali ludzie ktorzy zostali pochowani w tamtejszej krypcie.
Dzisiaj posrod tych wielkich ludzi pochowano kogos kto poprostu umarl bo wsiadl do pechowego samolotu, nie wazne gdzie lecial po co ani kim byl...w trakcie swojego zycia nie zrobil nic na tyle znaczacego zeby moc przejsc do historii jako bohater narodowy...bohaterem nie zostaje sie przez to jak sie umarlo ale jak sie zylo.
Jemu przypadl zaszczyt bycia pochowanym miedzy najwiekszymi bo mial pecha i ktos podjal bledna decyzje o ladowaniu!
Jesli tyle wystarczy zeby byc pochowanym wsrod krolow to niedlugo zostanie beatyfikowany za meczenstwo bo przeciez ""prezydent"" to ciezkie zajecie i ciezki zywot, pochowajmy go wiec Watykanie!
Dla mnie jako czlowieka ktory w krakowie sie urodzil, wychowal i cale zycie traktowal swoje miasto jako miejsce wyjatkowe, rowniez ze wzgledu na monumenty i historie...fakt ze L.K spoczywa na Wawelu jest osobista obraza.
Ludzie odwiedzajacy Wawel do tej pory dazyli to miejsce szacunkiem, dzisiaj to bedzie miejsce posmiewiska w stylu : ""popatrz tu leza krolowie,oni budowali ten kraj, a tu ten maly smieszny prezydent ktory rozbil sie samolotem""
W tym samym samolocie zgineli inni...o nich nikt nie bedzie pamietal, a to ich smierc jest tragedia a nie smierc tego ""prezydenta"".
Swoja droga z ciekawosci przepytalem ponad 600 osob, znajomych, znajomych znajomych, rodzine itd...nie ma posrod nich nikogo kto na niego glosowal...do wiekszej ilosci osob nie udalo mi sie dotrzec z pytaniem. Ale w moim odczuciu....skoro nikt na niego nie glosowal to czyim on byl prezydentem? |
|
|
|
|
anonimek_
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 12:36 pm
|
|
|
Przykro mi musze cie rozczarowac, ani nie jestem zly ani szczesliwy. Twoja sprawa, ani mnie to grzeje, ani ziebi.....
[ Dodano: Czw Kwi 22, 2010 12:38 pm ]
magdalena14 napisał/a: | " pochowano Kaczyńskiego na Wawelu nie pytając nikogo o zdanie,stosując metodę "klamka zapadła,pokrzyczą i przestaną".
tak więc " niech mu ziemia(a raczej płyta nagrobna)lekką będzie",a historia na pewno tą decyzję rozliczy. |
A kogo mieli spytac, kazdego polaka. I tak zdania bylyby podzielone.
[ Dodano: Czw Kwi 22, 2010 12:41 pm ]
Dobra ja temat koncze, podyskutujcie sobie tutaj o tym sami....mi sie juz nie chce, bo kazdy i tak wie lepiej., w kazdym badz razie, co do wypowiedzi tharra. Uwazasz, ze kazdy pochowany tam Krol zaslugiwal na to by byc tam pochowany, jezeli tak, gratuluje. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
tharr
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 1:22 pm
|
|
|
Do anonimek:
owszem kazdy, nie kazdy z racji zaslog ale z racji tego ze to miejsce spoczynku krolow,
sa pochowani tam inni, owszem, osoby ktore nie nosily tego tytulu, ale Wawel jest i bedzie miejscem pochowku Krolow, byl ich siedziba i zawsze bedzie.
Skoro cieszysz sie z wiedzy historycznej ktora byc moze posiadasz, wierz mi mnie historii nie trzeba uczyc. Wiesz ze historia lubi sie z czasem wypaczac, szczegolnie kiedy ktos nie dba o szczegoly i nie wnika dokladnie w temat.Wiesz jaki moze byc efekt historyczny w przyszlym stuleciu dla ludzi ktorzy o historii polski beda dowiadywac sie z przewodnikow turystycznych albo gdzies za granicami polski gdzie historia polski nie jest najwaznejsza bo to poprostu inny kraj wiec temat bedzie traktowany w szkolach raczej pobieznie? krotko i na temat""Wawel""-miejsce spoczynku krolow polski,
efekt: L.K posmiertnie zostanie krolem polski bo przeciez jest tam pochowany!
Katastrofa lotnicza juz sama w sobie jest kontrowersyjna, wierz mi wiem o czym mowie, konczylem WSOSP w Deblinie, myslisz ze doskonaly,doswiadczony pilot wojskowy ze swiadomoscia jacy ludzie znajduja sie na pokladzie podjal by taka probe ladowania?porozmawiaj z innymi pilotami wojskowymi, ale osobiscie nie sluchajac papki jaka pojawia sie w mediach...kazdy powie ci to samo,na pokladzie oprocz zwierzchnika sil zbrojnych byl jeszcze dowodca Sil Powietrznych...jak myslisz kto wymusil decyzje o ladowaniu na pilocie, na wojskowym pilocie?...a w takim razie nie powinno sie mowic o katastrofie i tragedii narodowej ale o kompletnej narodowej glupocie i nieodpowiedzialnosci kogos kto ten kraj reprezentowal, a w dalszym efekcie tez ludzi ktorzy go wybrali na stanowisko swojego przedstawiciela.
Mamy na Wawelu czlowieka ktory na forum swojego panstwa zaslynal madroscia slow ""spieprzaj dziadu"" a na forum miedzynarodowym z tego ze rozbil sie samolotem, byc moze na wlasne zyczenie...no poprostu z calego serca ""czesc jego pamieci!""...moja duma narodowa spadla o kolejne kilka szczebli.
Juz kompletnie pomijajac nawet Krolow polski...a biorac pod uwage innych zmarlych tam pochowanych...mamy np Kosciuszke czlowieka na cześć ktorego usypano w Krakowie Kopiec, na innym kontynecie na jego czesc nazwano najwyższy szczyt Australii - Góra Kościuszki, w stanach jego imie nosi hrabstwo nosi jego jedno z hrabstw a Chicago jest park jego imienai. Jego pomniki bohatera sa nie tylko w polsce ale tez Waszyngtonie i pod Saratogą.
Mamy Józefa Poniatowskiego-jedynego w historii czlowieka obcokrajowca ktory zostal mianowany marszalkiem Francji przez samego Napoleona!
mamy Mickiewicza, Slowackiego a z ludzi kosciola swietych i blogoslawionych...do nich L.K bylo bardzo daleko. |
Ostatnio zmieniony przez tharr Czw Kwi 22, 2010 1:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
anonimek_
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 2:23 pm
|
|
|
Wychwalaja Kosciuszke zapomniales dodac, ze przez jego pijanstwo odnieslismy kleske, ale niewazne.Sluchaj czy ty nie rozumiesz, ze to nie o to chodzi, by sie teraz wadzic o jakis glupi pochowek, to nie ma sensu, skoro polacy potrafia wytrzymac dwa dni w spokoju, a potem znowu problemu, zreszta tak samo w holandii....mi sie rzygac chce od tgeo.Ciagle narzekanie. Jak ma byc u nas lepiej, skoro mamy taka <<cenzura>> mentalnosc.Jak powiedzial Pilsudzki "Narod wspanialy, ale ludzie k....y". Walczcie, walczcie, demostruje, postulujecie, krzyczcie i narzekacje. Kazdy uwaza sie za najmadrzejszego i najwspanialszego. Kazdy potrafi narzekac na wszytsko tylko nie na siebie. "Wszystko jest zle, a ja jestem najmadzejszy". Myslicie, ze mozecie cos w zyciu lepiej zrobic, a wiecie , ze o was inni mowia dokladnie tak samo ja wy o innych. I powiem tylko cos jeszcze na koniec...."Smiejcie sie ze mnie, ze jest inny, a ja smieje sie z was, ze wszyscy jestescie tacy sami."
Ja nie umiem histori w ogole, nie znam sie na polityce i nie potrafie ladnie i zgrabnie pisac, mam wiele wad, z ktorych zdaje sobie sprawe, ale jezeli zaczynam cokolwiek oceniac, zawsze staram sie spojrzec przynajmnie z kilku stron na wszystko....a zreszta mam to w dupie..... |
Ostatnio zmieniony przez anonimek_ Czw Kwi 22, 2010 2:24 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Waleczne serce
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 2:26 pm
|
|
|
Ano zgadza sie panie i panowie. Lech Kaczynski tam najmniej znakomity. I o to chodzi przeciwnikom jego pogrzebu tam(Wawel). Oczywiscie zwolennicy pochowku prezydenta na Wawelu widza sprawe inaczej; bohater, meczennik nawet, walczyl o Katyn,gloryfikacja na calego. I czasem jeszcze probuja deprecjonowac pochowanych tam by wytracic argument(ze Lech malo znakomity by takiego zaszczytu doznac) przeciwnikom pochowku Kaczynskiego na Wawelu. Moze po prostu spoleczenstwo polskie potrzebowalo bohatera? Zeby sie poczuc lepiej, dni chwaly dawnej Polski wrocily na chwile;)Polska na moment znowu byla niejako w centrum uwagi.
P.S. Na miejscu Jaroslawa wybralbym Warszawe(aleja zasluzonych)chocby dlatego by nie dzielic Polakow w trakcie tej tragedii.Przeciez jezeli osoba jest wybitna, to nie ma znaczenia miejsce Wawel czy Powazki;). Dla mnie wybor Jarka jest wyborem czysto ambicjonalnym. Zaspokojenie wlasne proznosci. |
Ostatnio zmieniony przez Waleczne serce Czw Kwi 22, 2010 2:42 pm, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
|
guust
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 5:06 pm
|
|
|
Waleczne serce, nie zgadzam sie, oceniasz Lecha przez ostatnie 4 lata rzadzenia i moze kilka lat wczesniej, ale cofnij sie do czasow komuny, co wtedy robil, a co inni... chyba jednak czlowiek cos soba reprezentowal i czy Ci sie to podoba czy nie to sporo zrobil dla Polski, wiecej niz my tu piszacy - nie jestem PiSakiem ani POwcem, tylko staram sie obiektywnie patrzec...
tharr, typowy krakus, zawistny pies ogrodnika... piszesz ze znasz historie, ano tak musisz bo z krakowa jestes... tam wszyscy tacy oczytani i kultura na kazdym rogu... smiac mi sie chce bo obiekywnie nie potraficie spojrzec na fakty! Jaki krol byl wybrany przez narod, chyba zaden?? wiec moze Lechowi sie bardziej nalezalo niz jakiemukolwiek krolowi, tak samo jak kazdemu prezydentowi wybranemu w wolnych demokratycznych wyborach!!! nie zapominaj o tym! nawet jak na niego nie glosowales to musisz sie z tym pogodzic...
gdzie polakow 2 tam 3 opinie.... a wynika to z zacietrzewienia, ludzie otworzcie oczy! |
|
|
|
|
|
|