NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
40tys dla rodzin tragicznie zmarlych w katastrofie lotniczej
Autor Wiadomość
jso 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Śro Kwi 21, 2010 10:47 pm   

Ale ja nie narzekam, bo uwazam, ze jest mniej wiecej prawidlowo. Ludzie maja rozna wartosc dla spoleczenstwa, niektorzy sa bardzo wazni i potrzebni, a inni wrecz niepozadani (np. kryminalisci). Wiec pensje sa zroznicowane. Benefity, w tym tez te posmiertne, sa elementami wynagrodzenia pracownika (nie od dzis wiadomo, ze pracodawca nie sama tylko pensja placi).

Waleczne serce 
Super gaduła

Wysłany: Śro Kwi 21, 2010 10:57 pm   

jsobanski napisał/a:
Ale ja nie narzekam, bo uwazam, ze jest mniej wiecej prawidlowo. Ludzie maja rozna wartosc dla spoleczenstwa, niektorzy sa bardzo wazni i potrzebni, a inni wrecz niepozadani (np. kryminalisci). Wiec pensje sa zroznicowane. Benefity, w tym tez te posmiertne, sa elementami wynagrodzenia pracownika (nie od dzis wiadomo, ze pracodawca nie sama tylko pensja placi).

Czyli wedlug ciebie porzadek, ktory mial miejsce 100 lat temu i znacznie wiecej byl okey? Wlasciciel fabryki zarabial krocie placac pracownikom grosze. Ale przeciez on byl bardziej wartosciowy dla panstwa niz taki robol. Wiesz co ci powiem? Ze jakbym byl politykiem, ktory chce nabijac ludzi w butelke, to ciebie bym ozlocil:)Jaka wieksza wartosc ma nieszczesna rodzina Putry od rodziny Iksinskich np?. Tylko taka,ze to rodzina Putra? Co to ma byc?Wszyscy ludzie sa rowni i tak maja byc traktowani. Nie ma lepszych i gorszych. Wazniejszych i mniej waznych. Potrzebnych i mniej potrzebnych. Co to za segregacja ludzi?Ludzie, to nie smiecie.

P.S. Polityk, to nie jest zwykly pracownik.Podobno zginela tam elita. Elita daje przyklad.
Ostatnio zmieniony przez Waleczne serce Śro Kwi 21, 2010 10:59 pm, w całości zmieniany 1 raz  

jso 

Wysłany: Śro Kwi 21, 2010 11:29 pm   

Waleczne serce napisał/a:
Jaka wieksza wartosc ma nieszczesna rodzina Putry od rodziny Iksinskich np?. Tylko taka,ze to rodzina Putra? Co to ma byc?Wszyscy ludzie sa rowni i tak maja byc traktowani. Nie ma lepszych i gorszych. Wazniejszych i mniej waznych. Potrzebnych i mniej potrzebnych. Co to za segregacja ludzi?Ludzie, to nie smiecie.

GENERALNIE mowiac ludzie to nie smiecie, jednak NIE SA ROWNI. Moge jednak wskazac smialo osoby, co do ktorych obaj bysmy sie zgodzili, ze sa smieciami, np. Charles Manson - to jest odpad, ktory sie izoluje w specjalnych kontenerach zwanych wiezieniami, do czasu az sie nie rozpadnie na pyl. Za to harcerz, ktory pomaga ludziom, to maly skarb. Majac wybierac miedzy zyciem malego harcerza a C. Mansona bez wahania wybralbym zycie dla harcerza. To jest ocena z mojego punktu widzenia. Dla matki C. Mansona pewnie bedzie odwrotnie, bo to zalezy z ktorej perspektwy sie patrzy.

Z punktu widzenia armii i bezpieczenstwa narodowego, wieksze znaczenie ma smierc generala niz szeregowego, ktory na dodatek poszedl do armii z przymusu.

Jak ustalimy, ze ludzie maja rozna wartosc dla roznych ludzi i instytucji, to napisze dalej (ale juz jutro).

Waleczne serce 
Super gaduła

Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 12:01 am   

No sie nie zgodzimy bo dla mnie nikt nie jest smieciem czy odpadem.Jezeli chcesz by ciebie szanowali, szanuj innych. Poza tym teraz dales czadu i wrzuciles rozne rownosci/nierownosci do jednego worka. Dalsza rozmowa chyba nadaje sie juz do dzialu : Polityka albo filozofia;)

anonimek_ 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 8:35 am   

popieram w tym temacie jsobanski.Niestety sa ludzie rowni i rowniejsi i tak jest wszedzie, byc, bedzie, bylo i zapewne bedze trwalo, dopoki populacja na swiecie ni ezmniejszyla by sie do 10%. Co do Waleczne Serce, skoro dla ciebie nikt nie jest odpadem, tak wiec wytlumacz mi, molestowanie dzieci przez pedofilii, ojca, ktory trzymal swoja corke 3 lata w piwnicy , gwalcil ja a ona rodzila dzieci. gangsterow, ktrzy sa tak tepi, ze niepotrafia przeliterowac slowa mama. Rozumiem, ze to sa ludzie, ale ja akurat jest zwolenikiem systemu, ktore pozbedzie sie ich ze srodowiska, "oko za oko". I nawet nie mow mi, ze wiezienie resocjalizuje..., czy ze kazdy ma szanse na poprawe, ma dopoki nie przekroczy pewnej granic.

nuta 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 8:51 am   

a ja popieram waleczne serce, dla nas zgineli politycy szanowani czy tez nie, rzecz gustu, ale dla ich rodzin zgineli mezowie, ojcowie, dzieci itp. i to jest ich tragedia. wiec skoro sa to zapomogi dla rodzin tych ofiar, to gornicy np. takze zostawili dzieci i co? tez bedziemy rozpatrywac i segregowac kto byl lepszym ojcem?ktora rodzina jest bardziej wartosciowa, dla ktorej smierc czlonka rodziny jest wybawieniem (niestety tak bywa), a dla ktorej prawdziwa tragedia? beznadzieja. a jezeli chodzi o wartosc czlowieka i o jego role, to przeciez poszkodowany jest jakis ogol np. kraj ze stracil prezydenta, ale to juz sie nijak ma do pomocy rodzinom. sa katastrofy roznego wymiaru, gina w nich ludzie, ktorzy zostawiaja 1 dziecko czy 10, uwazam ze powinny byc tak samo traktowane.a politycy?czy ja wiem czy oni tacy szlachetni?raczej przebiegle zmijki, co sie pchaja do koryta i tyle... dla mnie wiekszosc z nich nie powinna pokazywac twarzy, ale niestety...

[ Dodano: Czw Kwi 22, 2010 8:55 am ]
anonimek_ co do tych rownosci, to jest wlasnie dyskusja o tym ze tak nie powinno byc, a nie ze nie jest. a jesli chodzi o te przytoczone przyklady, to juz sa skrajnosci, przeciez tu chodzi o rownosc ludzi ktorych dotyka tragedia. dla mnie np wieksza tragedia byla smierc mojej 80 letniej babci, mimo ze zyla dlugo i dobrze, niz prezydenta Kaczynskiego, a wiesz dlaczego? bo to byla moja babcia i jak dla mnie ranga nie ma tu znaczenia.

anonimek_ 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 8:56 am   

Przeprasza boli was to, ze oni dostali po 40.000, a ci, ktorzy zgineli w rownie tragicznych okolicznosciach tylko po 1000. Tak jest i co z tym zrobisz.Nic nie zrobisz.

[ Dodano: Czw Kwi 22, 2010 9:01 am ]
ale rownosci w tej kwesti nigdy nie bylo i byc nie bedzie, wiec o czym wy w oglole dyskutujecie, bo nie kumam??Dla mnie smierc mojego taty byl rowniez bardziej tragiczna niz smierc p.Kaczynskiego, ale kogo to interesuje, tylko moich najblizszych.A jak masz najblizszych w rzadzie, to masz z tego profity, proste
Ostatnio zmieniony przez anonimek_ Czw Kwi 22, 2010 9:03 am, w całości zmieniany 1 raz  

nuta 

Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 9:20 am   

nie boli, ja juz wczesniej napisalam ze gdyby mnie dotknela taka tragedia ze zginalby mi maz czy rodzic to nawet nie wiedzialabym na co przeznaczyc te pieniadze, nie umialabym ich ruszyc, chodzi tylko wlasnie o to, ze jest niesprawiedliwie i tyle, ot zwykla dyskusja.

anonimek_ 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 9:24 am   

hmmm....ja bym wiedzial co mam zrobic z pieniedzmi. Ok to dyskutujcie sobie...ja sie odlaczam.Milego

Waleczne serce 
Super gaduła

Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 12:17 pm   

anonimek_ napisał/a:
Tak jest i co z tym zrobisz.Nic nie zrobisz.
ale rownosci w tej kwesti nigdy nie bylo i byc nie bedzie, wiec o czym wy w oglole dyskutujecie, bo nie kumam??Dla mnie smierc mojego taty byl rowniez bardziej tragiczna niz smierc p.Kaczynskiego, ale kogo to interesuje, tylko moich najblizszych.A jak masz najblizszych w rzadzie, to masz z tego profity, proste

Mozna o tym rozmawiac. Tak sie zaczynaly rozne zmiany i rewolucje. Od rozmow. Dyskutujemy o niesprawiedliwosci.

guust 

Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 4:57 pm   

nuta napisał/a:
wiec skoro sa to zapomogi dla rodzin tych ofiar, to gornicy np. takze zostawili dzieci i co? tez bedziemy rozpatrywac i segregowac kto byl lepszym ojcem?

tez dostaja zapomogi i renty, wiec po co piszesz jak nie wiesz??????????

Waleczne serce napisał/a:
Dyskutujemy o niesprawiedliwosci.

ze co?? gdzie indziej tez dostaja zapomogi i renty, wiec o co chodzi? chodzi o wysokosc, mozna dyskutowac... ale lepiej cos zrobic z tym a nie pisac i pisac bez konca, napisz wniosek obywatelski, zeby to zmienili, i zbierz 100 000 ludzi zeby Ci sie podpisalo i zloz pod glosowanie w sejmie, jaki problem, demokracja pelna! Jak zamierzasz tylko pisac na niedzieli, to niewiele zdzialasz, no chyba ze na sercu sie lepiej poczujesz.... hehe, smieszna ta dyskusja

nuta 

Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 6:01 pm   

guust nie podniecaj sie, bo jeszcze kilka postow temu twoje wypociny byly jednymi z najdluzszych jak w wielu innych tematach i zazwyczaj masz inne zdanie od wiekszosci i nikt cie nie wygania z twoimi refleksjami w blizej nieokreslone miejsca, my sobie tu piszemy bo od tego sa fora, ten temat dotyczy zycia w Polsce, a jak tobie sie nie podoba nie czytaj i nie udzielaj sie. i nikogo nie obrazamy jak to ty masz w zwyczaju. zegnam.

guust 

Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 6:11 pm   

nuta napisał/a:
guust nie podniecaj sie, bo jeszcze kilka postow temu twoje wypociny byly jednymi z najdluzszych jak w wielu innych tematach i zazwyczaj masz inne zdanie od wiekszosci i nikt cie nie wygania z twoimi refleksjami w blizej nieokreslone miejsca, my sobie tu piszemy bo od tego sa fora, ten temat dotyczy zycia w Polsce, a jak tobie sie nie podoba nie czytaj i nie udzielaj sie. i nikogo nie obrazamy jak to ty masz w zwyczaju. zegnam.

chyba Ci sie cos pomylilo, bo ja nikomu nie zarzucalem ze pisze za dlugie posty.... sprawia mi wrecz przyjemnosc, jak ktos potrafi sklecic wiecej niz jedno zdanie...

czy mam inne zdanie niz inni?? a moze staram sie pokazac cos z innej perspektywy, zmusic do myslenia?

ja nie lubie tylko ludzi co narzekaja i mowia co by to oni nie zrobili i siedza dalej i pisza co by to oni nie zrobili, to trzeba isc, zakasac rekawy i to zmieniac, bo w narzekaniu to mamy 1 miejsce!
Ostatnio zmieniony przez guust Czw Kwi 22, 2010 6:12 pm, w całości zmieniany 1 raz  

nuta 

Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 6:31 pm   

skoro z ciebie taki idealista i tak realizujesz wszytskie swoje plany ,walczysz z kazda napotkana niesprawiedliwoscia i ludzka krzywda, do tego w jednym palcu masz masz historie, jako jeden z nielicznych a na tym forum moze wlasnie jako jedyny poslugujesz sie logicznym mysleniem, to co robisz w NL? taka strata dla kraju ta twoja emigracja...

guust 

Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 7:00 pm   

nuta,
mysle ze kazdy wyjazd z kraju jest strata jesli osoba nie wraca do kraju pozniej na stale, jak wraca to jest nieoceniony zysk!
wiec zycie pokaze w moim przypadku...

troche off topic sie robi....

Odpowiedz do tematu