NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozliczenie w polskim US z pracy w NL
Autor Wiadomość
annab 
Gaduła
zocha

Wysłany: Wto Kwi 13, 2010 6:44 am   

Tak wiem, ze kurs nbp, tylko którego dnia. Z dnia wystawienia cetla np.16.01 2009 czy z dnia wczesniejszego , od tego roku sa nowe przeliczenia kursu.

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 9:31 am   

Ja juz nie wiem o cholere temu US chodzi- nie potrafia jasno i precyzyjnie okreslic CO I JAK trzeba zrobic. Czy ja mam udowodnic, ze nie mam nieograniczonego obowiazku podatkowego? Mam certyfikat rezydencji podatkowej i chcialam w tym roku zlozyc NIP-3, ktory jak sie okazalo sklada sie do miesiaca :O? I co teraz, jesli go nie zlozylam O_o?

Czytam, dzwonie, szukam i nigdzie nic nie wiedza! Co za kraj! Orientuje sie ktos w koncu jak to jest?

bibunia 
Nieśmiały użytkownik
bibunia

Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 9:43 pm   

niewiem jak to faktycznie jest ale ja nip 3 skladalam w zeszym roku i to bardzo po czasie nie mialam z tego powodu zadnych problemow w tym roku nie robie nic bynajmniej nie rozliczam sie w pl

luk28 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 27, 2010 11:03 pm   

Ja mam jeszcze takie pytanie czy ja muszę się jakoś rozliczać w Holandii? Dostałem Jaaropgave... Z naszym US się już rozliczyłem.

Drugie pytanie chciałbym otrzymać zwrot z podatku holenderskiego czy mam sam złożyć jakąś deklarację czy lepiej skorzystać z firmy rozliczającej a jeśli tak to z jakiej?
Ostatnio zmieniony przez luk28 Wto Kwi 27, 2010 11:04 pm, w całości zmieniany 1 raz  

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Wysłany: Śro Kwi 28, 2010 7:27 am   

Zadales 2 takie same pytania tylko innymi slowami.

Jesli nie otrzymasz listu od Belastingdienst to nie obowiazuje Cie obowiazek rozliczenia sie z nim. Niemniej jednak wolno Ci to zrobic jesli chcesz i w rezultacie otrzymasz zwrot podatku. Jesli nie masz dzielonego pojecia jak sie za to zabrac, nie znasz jezyka- lepiej zaufac komus kto sie na tym zna.

luk28 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Kwi 28, 2010 8:08 am   

A jakieś biuro do odzyskania podatku z Holandii? Przy moim zwrocie musiałbym zapłacić 330 PLN za takie rozliczenie to bardzo dużo są jakieś tańsze i sprawdzone biura?

bizon 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Kwi 28, 2010 9:00 am   

Ja sie rozliczam przez to biuro, http://www.kancelariabean.com/
Biora oni 10% sumy zwrotu podatku.

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Wysłany: Śro Kwi 28, 2010 9:11 am   

No ja odrazam korzystanie z biur, ktore zaplate pobieraja w formie procentu. Nic im do tego, ile zwrotu sie Tobie nalezy. Szukaj takich ze stalym cennikiem.

roobal 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Kwi 30, 2010 1:51 am   

akoya napisał/a:
znalazlem ciekawy art. dot rozliczenia z Pl US...z dn.01.03.2010
http://www.polskieradio.p...ot_podatku.html

wiec jak to jest..?

Tak jak pisałem

roobal napisał/a:
Trochę dziwne, niedawno gdzieś czytałem, że po abolicji nie trzeba oddawać zwrotu podatku z zagranicy. Skoro tak ma być jak jest w tym artykule no to jaki sens ma abolicją, oprócz ulgi?

Abolicja nie miałaby sensu, gdyby trzeba było wpłacać zwrot podatku z zagranicy. Zadzwoniłem w tej sprawie do Urzędu Skarbowego, do którego byłem przynależny przed zmianą rezydencji i pani powiedziała mi wprost, że nie potrafi odpowiedzieć na pytanie czy zwrot można objąc abolicją i skierowała mnie do Krajowej Informacji Podatkowej - http://kip.gov.pl - zadzwoniłem, zapytałem i konsultant wręcz z radością odpowiedział mi: "Tak, można zwrot objąc abolicją podatkową. Należy go doliczyć do podatku ale nie dokonuje się wpłaty tego zwrotu." No i wytłumaczył mi w jaki sposób wyzerować ten zwrot podatku :)

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez roobal Pią Kwi 30, 2010 1:53 am, w całości zmieniany 1 raz  

demetra12 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 28, 2011 2:23 pm   

victoria06 napisał/a:
Znowu udreka i watpliwości z rozliczeniem z polskim urzędem skarbowym. Na internecie roi sie wiele porad i artykułów doradców, urzędów skarbowych, gdzie podają banalne przykłady rozliczenia podatku z dochodów uzysknych z pracy w Holandii. Przykłady te sa oderwane od stanu faktycznego i odmiennego ujęcia pojęc i terminów.
1. Opodatkowanie holenderskie to łaczna suma podatku dochodowego i składek na ubezpieczenia społeczne. W żadnym salarisie ani jaarografie nikt nie znajdzie wyodrębnionych kwot. Sztuką własną jest rozdzielenie tych kwot, ponieważ pracodawca ustala zaliczkę na "opodatkowanie " z podstawowego wynagrodzenia na podstwie tabel publikowanych przez holenderski urząd skarbowy. Algorytm wyliczeń zanany jest jednie samemu urzędowi, gdzie hipotetycznie uwzględnia ulgi i poziom zarobków by pracownik pracując cały rok nie musiał dopłacać podatku. Dodatki do wynagrodzenia sa opodatkowane wg podatkowej stopy procentowej. Jak któs próbował wprost określić podatek dochodowy z pomocą stóp podatkowych z salarisu napewno nigdy mu nic nie pasowało. Polski US nie ma pojęcia, że taki problem występuje, bo opodatkowanie jak i zwrot podatku jest w jednej kwocie i nie jest rozdzielane ani przez pracodawcę ani przez holenderski urząd skarbowy. Poszczególne stopy procentowe podatku i składek ubezpieczenia społecznego wyodrębniane są przy obliczaniu w decyzji podatkowej urzędu łącznej należnego "opodatkowania" pomniejszanego o łączne kwoty ulg.
2. Co do wpłaty do polskiego US zwróconego podatku z Holandii- jak już ktoś metodycznie rozdzielił podatek dochodowy i składki "zus" przy rozliczeniu rocznym to i zwrot musi też rozdzielić. Tym samym podatek dochodowy doliczyć do polskiego zobowiązania podatkowego natomiast "zus" jest zwrócona zaliczką pobrana z dochodów pracy i należy ją doliczyć do dochodów w wysokości wcześniej ( w poprzednim roku) odliczonej w zeznaniu rocznym. Ta część zwrotu jest dochodem z pracy ( w zg należy wpisać w poz. INNE) i obliczony z niej podatek podlega abolicji. Tak więc wyskośc zwrotu nie będzie straszna -cirka 10% zwróconej kwoty. Natomiast doradztwo kancelarii by nie ujawniać to już wprowadzanie na manowce.
3. To odliczenie składki na ubezpieczenie zdrowotne- w zasadzie w Holandii płaci sie dwie składki
- potracane z wynagrodzenia na publiczne systemy opieki zdrowotnej
- indywidualnie na prywatne ubezpieczalnie (obowiązkowo)
System publiczny dopłaca do prywatnego systemu ubezpieczeń celem wyrównania ryzyka itp.
Odliczyć możemy tylko na publiczne systemy- czyli potrącane przez pracodawcę (ZVW). Z własnej analizy wynika, jest określona podstawa i stopa procentowa ustalenia składki zdrowotnej, oraz warunek- potrącane ze środków podatnika. I tak jest niezależnie, że pracodawca refunduje tą składkę. Refundacja pracodawcy powieksza podstawę opodatkowania podatnika a potrącona składka zdrowotna nie jest odliczana ani od podatku ani od dochodu, a dochód będący podstawą określenia składki nie jest zwolniony na podstawie umowy o unikaniu podw. opodatkowania.

Posumowując, jakie mogą być problematyczne zagadnienia przy rozliczaniu z US w PL:
- ustalenie kwot zaliczek na podatek dochodowy i ubezpieczenie społeczne,
-ustalenie zapłaconego podatku za pracę w grudniu a wypłacone wynagrodzenie w styczniu. W Holandii za pracę w grudniu 2009a wypłacone wynagrodzenie w styczniu 2010 roku jest doliczane do jaarografu za 2009 . W Polsce to wynagrodzenie należy ująć w roku podatkowym 2010 . A jak ująć zwrot za 2009( bo dotyczy to zaliczek pobranych i 2009 i 2010 roku).

Może ma ktoś swój sposób rozdzielenia "holenderskiego opodatkowania" , które widnieje na salarisach? Ale takie, które będzie zgodne ze wszelkimi normami polskiego prawa podatkowego.
Niestety polscy urzędnicy mają coś z TOP secret- nic nie wiedzą tylko po tem wydaja bzdurne decyzje. A kto powinien wiedzieć? Kto podpisywał umowy międzynarodowe i Traktaty?

wiatrak2012
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 16, 2012 10:39 am   

Widzę tu dużo porad, teorii, cytatów z przepisów... Mam takie pytanie: czy komuś udało się PRAWIDŁOWO rozdzielić zapłacony podatek od składek na ubezpieczenie???

Według tabelek stawki podatku i ubezpieczeń mój pracodawca powinien odliczać od moich tygodniówek (ok 35%). Po przeglądnięciu pasków wypłat okazało się, że w różnych tygodniach potrącenia (wyrażone procentowo) były różne i nigdy nie dobiły do 35%.

Bądź tu mądry i rozdziel jeszcze kwotę potrąconą tytułem podatku dochodowego.

Bardzo bym prosił o radę jak dokonać takiego rozdziału ale w sposób taki jaki pozwoli mi się obronić przed inspektorem US.

dank u wel

Odpowiedz do tematu