Studia podyplomowe |
Autor |
Wiadomość |
guust
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Nie Kwi 18, 2010 8:56 pm Studia podyplomowe
|
|
|
Witam,
moze mi ktos rozjasnic, czy funkcjonuje cos takiego jak studia podyplomowe w NL, nie PhD ale wlasnie studia podyplomowe, cos ala 'kursy' tymi marketing, zarzadzanie, itd... 1-3 lata max, i jakie sa kryteria dostania na cos takiego, moze kazdy isc, tylko zaplacic trzeba czy tez magisterke trzeba miec z danej dziedziny jak z Phd....
dzieki za info! |
|
|
|
|
emes
Gaduła
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 27 Lut 2008 Posty: 171
|
|
|
|
|
Ainka
Super gaduła Princess of the Sun
Pomogła: 4 razy Wiek: 39 Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 239 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 10:40 pm
|
|
|
zreszta moze czasem warto isc na mgra kolejnego? USM w Holandii czest tylko roczne |
_________________ ...And I am filled
With the sweetest devotion
As I, I look into your perfect face...
|
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 9:15 pm
|
|
|
no wlasnie, mi chodzi o podyplomowke... lub odpowiednik i mam takie pytanie, wytlumacze na przykladzie:
konczylem powiedzmy ogrodnictwo
chce isc na podyplomowke z zarzadzanie...
magisterki nie moge zaczynac bo musze miec bechlor z zarzadzania, na phd to samo trzeba miec MSc... a kurs, czy podyplomowke?? trzeba miec podstawy? bo w PL raczje placisz i mozesz chodzic, a tutaj??
szukalem na kilku uniwerkach i nie ma jasnej odpowiedzi dla mnie (fakt szukalem po ang) moze po NL bedzie cos wiecej... |
|
|
|
|
Ainka
|
Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 9:30 pm
|
|
|
Ale skoro studia maja bycpoang to informacja po ang musi tez byc. Napisz moze do uczelni konkretnej i zapytaj. |
|
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 10:00 pm
|
|
|
Ainka napisał/a: | Napisz moze do uczelni konkretnej i zapytaj. |
z calym szacunkiem, ale wtedy nie potrzebowalbym pisac na forum...
pytam sie kogos kto moze szukal, sie dowiadywal, bo zanim uderze na uniwerek wole sie dopytac wsord rodakow, moze ktos jakies tipy da.... |
|
|
|
|
Agattka
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 9:07 am
|
|
|
guust napisał/a: | no wlasnie, mi chodzi o podyplomowke... lub odpowiednik i mam takie pytanie, wytlumacze na przykladzie:
konczylem powiedzmy ogrodnictwo
chce isc na podyplomowke z zarzadzanie...
magisterki nie moge zaczynac bo musze miec bechlor z zarzadzania, na phd to samo trzeba miec MSc... a kurs, czy podyplomowke?? trzeba miec podstawy? bo w PL raczje placisz i mozesz chodzic, a tutaj??
szukalem na kilku uniwerkach i nie ma jasnej odpowiedzi dla mnie (fakt szukalem po ang) moze po NL bedzie cos wiecej... |
podczepie sie pod to pytanie..choc z moich poszukiwan raczej wynika, ze czegos takiego jak studia podyplomowe to oni tutaj nie maja...
ale moze sie myle...byloby dobrze |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 7:22 am
|
|
|
Agattka, niestety nie maja, szczegolnie po ang i w trybie part-time... wiec lipa, ja juz w PL sobie znalazlem, tutaj znalazlem tylko jedne studia w trybie part-time po ang od zera czyli konczysz bechlorem i trwa to 3-4 lata... i to tez tylko jeden kierunek! (SIC) |
|
|
|
|
Ainka
|
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 9:21 pm
|
|
|
Ale po co wam part time jak np ja studiujac full time mam 3 razy po 2h zegarowe w tygodniu? na magisterce (USM). i nie trzeba miec np skonczonego licencjatu z prawa zeby robi mgra z prawa. ja zdawalam egzamin wstepny. wymagania mam wrazenie sa bardziej elastyczne niz pl w kwestii przyjmowania na usm. |
|
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 9:35 pm
|
|
|
Ainka napisał/a: | full time mam 3 razy po 2h zegarowe w tygodniu? |
+ dojazd czyli, zakladajac ze 6h jest w jednym ciagu to daje Ci .... jeden dzien wiec jak masz prace full time, (to jak idziesz na studia wg tego co piszesz) robi Ci sie 4/5...
pozatym part time to jest 1-2 spotkania w miesiacu... wiec lepsze to jest dla osob pracujacych..
dla mnie problemem jest raczej to ze nie ma wogole part time po angielsku... heh... szczerze to w PL znalazlem wiecej po ang niz tu, hehe |
|
|
|
|
Agattka
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Maj 11, 2010 12:44 pm
|
|
|
guust napisał/a: | Agattka, niestety nie maja, szczegolnie po ang i w trybie part-time... wiec lipa, ja juz w PL sobie znalazlem, tutaj znalazlem tylko jedne studia w trybie part-time po ang od zera czyli konczysz bechlorem i trwa to 3-4 lata... i to tez tylko jeden kierunek! (SIC) |
lipa totalna...
ja koncze teraz doktorat i przydalaby mi sie podyplomowka z zarzadzania...
ale jakos nie widze siebie samej dojezdzajacej do Polski co chwile....
swoja droga - rzeczywiscie w Polsce jest latwiej studiowac po ang niz tutaj |
|
|
|
|
Ainka
|
Wysłany: Wto Maj 11, 2010 10:17 pm
|
|
|
zalezy co. i gdzie. bo w Maastricht BA jest pol na pol, a 90% magisterek po ang tylko i wylacznie. |
|
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 6:06 pm
|
|
|
Ainka, doczytaj panno studentko, ze piszemy o part time! no chyba ze o takich piszesz, jak tak, to prosze o link |
|
|
|
|
|