CYTOLOGIA |
Autor |
Wiadomość |
dorota-ol
Gaduła dorota-ol
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 16 Lip 2009 Posty: 123 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Śro Maj 12, 2010 10:12 am CYTOLOGIA
|
|
|
Witam!
Czy ktoś mógłby przybliżyć jak tu wyglądają badania kontrolne? Czy wystarczy zgłosić się do swojego lekarza? Jeśli tak to czy on pobierze wymaz do badania cytologicznego? I jest z badaniem USG piersi?
Dzięki wielkie. |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 29 Lis 2008 Posty: 261
|
Wysłany: Śro Maj 12, 2010 10:42 am
|
|
|
badanie cytologiczne faktycznie robisz u swojego lekarza domowego .dzwonisz i mowisz o co chodzi i to tyle.niwiem czy tak jest wszedzie ale lekarz mi wytlumaczyl ,ze jak jestes zameldowana to co kilka lat /nie wiem dokladnie co ile/dostaje kazda kobieta zaproszenie z gemente na badanie.Ale mimo ze takiego zaproszenia nie dostalam to i tak zrobil mi wymaz bez problemu |
|
|
|
|
beataw
Gaduła beataw
Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 23 Sty 2009 Posty: 146
|
Wysłany: Śro Maj 12, 2010 11:15 am
|
|
|
ha ha ja jestem 2 tyg przed porodem i ani razu nie mialam cytologi moj lekarz nie widzi potrzeby pomimo iz zglaszalam kilkakrotnie problemy w tamtych okolicach....w sumie jestem tutaj prawie 3 lata i jeszcze nie mialam zrobionego nic!!!
bylam w pl pol roku temu i robilam bo tu sie nie doprosze.
wiec co lekarz to inaczej moj jest DEBILEM i nigdy zdania nie zmienie o nim a mam powazne powody ,zmienic w naszej miejscowosci sie nie daje bo w drugiej przychodni niema miejsc i czekamy cierpliwie a z chorobami staram sie adzic sobie sama bez jego pomocy. |
|
|
|
|
Agattka
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Maj 12, 2010 12:31 pm
|
|
|
okolo 30 urodzin dostaje sie tu zaproszenie na cytologie i od tej pory tak co 5 lat...
ale mnie udalo sie bez problem,u zrobic tez wczesniej..
jesli cos wyjdzie nie tak - badanie jest powtarzane...
Juz gorzej jest z USG piersi. Kiedys bardzo mnie bolala jedna piers i mialam wrazenie, ze wyczuwam jakies zmiany. Rodzinny nawet wystawil mi skierowanie bezproblemowo wzglednie. Po zarejestrowaniu w specjalnym centrum (bynajmniej nie u ginekologa) samo badanie bylo szokujaco kiepskie.
Najpierw czekalam juz na lezaco rozebrana na badanie. Potem przyszedl koles, ktory z miejsca zapytal sie co i jak duzego u mnie wykryto - jak powiedzialam, ze nic. To zaczal sie wkurzac, ze w ogole przyszlam. Koniec koncow zrobil mi to usg, ale tylko tej jednej piersi!!! I uwaga - trwalo jakies 30 sekund...
Porazka normalnie..... |
|
|
|
|
dorota-ol
Gaduła dorota-ol
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 16 Lip 2009 Posty: 123 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Śro Maj 12, 2010 10:58 pm
|
|
|
żartujecie ? na całym świecie się trąbi o badaniach cytologicznych, po urodzeniu dziecka obowiązkowo po 6 miesiącach, ja badanie usg piersi muszę robić raz w roku ( jestem z rodziny w której występował rak sutka),więc to są kurcze bardzo ważne sprawy jeśli chodzi o kobiecą intymność
z ciekawości zadzwonię po weekendzie do swojego i ciekawa jestem jak on podejdzie do tego
[ Dodano: Czw Maj 13, 2010 12:01 am ]
ciężko mi tak iść do lekarza który nie jestem ginekologiem, tyczy się badania cytologicznego, zawsze w gabinecie ginekologicznym była taka intymność, położna,itd a tu dziwnie tak ktoś przede mną był z bolącym gardłem a ja w kolejce po badanie cytologiczne
[ Dodano: Czw Maj 13, 2010 12:05 am ]
nie robią cytologi w ciąży ? to jak tu jest medycyna w tym zakresie rozwinięta? przecież gdy ma się bakterie na szyjce macicy to można przenieść ją na skórę noworodka, szok wiecie |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 8:39 am
|
|
|
dorota-ol napisał/a: |
ciężko mi tak iść do lekarza który nie jestem ginekologiem, tyczy się badania cytologicznego, zawsze w gabinecie ginekologicznym była taka intym |
u mnie zrobila to asystenka w osobnym gabinecie z zachowaniem wszelkich granic intymnosci kobiety |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 10:49 am
|
|
|
dorota-ol, Cytat: | Czy wystarczy zgłosić się do swojego lekarza? Jeśli tak to czy on pobierze wymaz do badania cytologicznego? I jest z badaniem USG piersi? |
dorota-ol,
Cytat: | ciężko mi tak iść do lekarza który nie jestem ginekologiem, tyczy się badania cytologicznego, zawsze w gabinecie ginekologicznym była taka intymność, położna,itd a tu dziwnie tak ktoś przede mną był z bolącym gardłem a ja w kolejce po badanie cytologiczne |
no bez urazy ale o co ci wlasciwie chodzi?
otrzymalas odpowiedzi ,ze wystarczy pojsc do swojego huisarts..
teraz jak sie o tym dowiedzialas ciezko ci to jakos pojac ...?
wobec tego inna opcja
zglos sie do prywatnej kliniki ginekologicznej
zrob badania w gabinecie zaplac za nie 500 euro i sprawa zalatwiona...
przepraszam, oczywiscie zamierzona ironia z mojej strony...ale prywatnosc i inntymnosc zachowana w 99%
mieszkasz w Holandii i nie mozesz pojac ,ze to co bylo w Polsce nijak sie ma do tego co oferuje holenderska opieka medyczna
nie stawiaj znaku rownosci miedzy dwoma roznymi krajami
to co jest wskazane i zalecane w Polsce, wcale nie oznacza ze wszystkie kraje na swiecie tak maja
ps.
Cytat: |
u mnie zrobila to asystenka w osobnym gabinecie z zachowaniem wszelkich granic intymnosci kobiety |
u mojego lekarza rodzinnego jest dokladnie tak jak pisze Lena |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Maj 13, 2010 11:11 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Lida29
Poczatkujacy Lida
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 10:53 am
|
|
|
beataw napisał/a: | ha ha ja jestem 2 tyg przed porodem i ani razu nie mialam cytologi moj lekarz nie widzi potrzeby pomimo iz zglaszalam kilkakrotnie problemy w tamtych okolicach....w sumie jestem tutaj prawie 3 lata i jeszcze nie mialam zrobionego nic!!!
bylam w pl pol roku temu i robilam bo tu sie nie doprosze.
wiec co lekarz to inaczej moj jest DEBILEM i nigdy zdania nie zmienie o nim a mam powazne powody ,zmienic w naszej miejscowosci sie nie daje bo w drugiej przychodni niema miejsc i czekamy cierpliwie a z chorobami staram sie adzic sobie sama bez jego pomocy. |
Witaj w klubie.Ja właśnie wczoraj byłam u swojego lekarza rodzinnego i poprosiłam o zrobienie cytologi i usłyszalam,że nie widzi powodu Pomimo iż powiedziałam mu,że u mnie w rodzinie kobiety borykają się z nowotworami "tych"części ciała.On stwierdził,że w moim wieku mi to nie grozi.Słuchajcie,jak można powiedzieć coś takiego 30-letniej kobiecie?Do lekarza zgłosiłam się poniewaz moje miesiączki od jakiegoś czasu są bardzo nieregularne(czasem spóźniają się 3tyg.),do tego odczuwam ból w podbrzuszu,a on ograniczył się do zmierzenia ciśnienia i osłuchaniu płuc oraz zadał kilka standardowych pytań:czy mam apetyt,czy dobrze śpię i robię ładną kupkę,na koniec stwierdził,że będę żyła !!!Na siłę wyciagnęlam od niego skierowanie na morfologię.
Orientujecie się,czy mogę na własną rękę pójść do szpitala i zapytać o ginekologa,czy muszę mieć skierowanie od swojego konowała?Powiem szczerze,że jestem tutaj kilka lat ale nigdy nie korzystałam z usług tutejszej służby zdrowia,zazwyczaj jeździłam do Polski i tam robiłam sobie wszystkie"przeglądy".
Pozdrawiam!
Lidia |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 11:02 am
|
|
|
Lida29,
musisz miec skierowanie, bez nic nie zalatwisz ...
nawet jak zarejestrujesz sie przez telefon (jest taka opcja)
w dniu wyznaczonej wizyty w rejestracji w okienku, musisz okazac ten papierek do specjalisty...
odnosnie tematu
badanie cytologiczne
http://www.rivm.nl/bevolk...erpen/Animatie/ |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Maj 13, 2010 11:17 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 12:59 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | mieszkasz w Holandii i nie mozesz pojac ,ze to co bylo w Polsce nijak sie ma do tego co oferuje holenderska opieka medyczna
nie stawiaj znaku rownosci miedzy dwoma roznymi krajami
to co jest wskazane i zalecane w Polsce, wcale nie oznacza ze wszystkie kraje na swiecie tak maja |
Fakt, mieszkamy tu i niestety albo to zaakcpetujemy albo bedziemy z tym walczyc. Ale nie widze nic zlego w tym, zeby glosno i otwarcie powiedziec, ze holenderskie podejscie sluzby zdrowia do kobiet/ciazy/ginekologii sie do polskiego nie umywa. W tej dziedzinie (i generalnie w obrebie opieki medycznej) Holandia moze smialo brac przyklad z Polski.
A co do badan- tez mnie to bulwersuje, ale trzeba walczyc. Truc lekarzowi kilka razy pod rzad, moze zmieknie dla wlasnego spokoju, bo z takimi sprawami nie ma zartow. Ja zrezygnowalam z uswiadamiania tych glupkow i robie badania po prostu w Polsce, przy okazji. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 1:46 pm
|
|
|
Cytat: | w Polsce bezplatne badania cytologiczne wykonuje sie
raz na trzy lata, kobietom w wieku od 25 do 59 lat przysługuje darmowe profilaktyczne badanie cytologiczne. Jeśli w ciągu ostatnich 3 lat nie miałaś wykonanego wymazu cytologicznego w ramach ubezpieczenia w NFZ, powinnaś z niego skorzystać. |
http://www.w-spodnicy.pl/...-placowek-.html
Cytat: | Dlaczego Polki nie robią cytologii?
Codziennie pięć Polek umiera na raka szyjki macicy, chorobę przed którą mogłaby je ustrzec regularnie wykonywana cytologia. Tymczasem, badanie to robi jedynie 30 proc. Polek, a 1/3 nie wykonała go nigdy! Tak bardzo boimy się raka, a nie jesteśmy w stanie wygospodarować 15 minut na badanie, które może nam uratować życie… Jakie są tego powody? |
http://zdrowy.tarnow.pl/d...obia-cytologii/
pomimo ''kiepskiej'' holenderskiej opieki medycznej niewatpliwie da sie zauwazyc roznice
Cytat: | 585 vrouwen
In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 585 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. Wanneer baarmoederhalskanker in een beginstadium wordt ontdekt, is de ziekte doorgaans goed te behandelen. |
http://www.kwfkankerbestr...?objectid=15091 |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 2:17 pm
|
|
|
ja rowniez czytalam ,ze to holandia mimo" tak bardzo zlego podejscia do badan cytologicznych'/jak twierdzi wiele polek mieszkajacych w nl/zajmuje czolowe miejsca w wyleczalnosci raka macicy na swiecie wiec cos tu nie gra w poilsce tak latwo jest o badanie a tak wiele kobiet umiera |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 2:17 pm
|
|
|
Statystyki sie w szkole nie mialo Gochna?
Porownujesz liczbe zgonow do liczy zachorowan. Znajdz najpierw odpowiednie dane. Zwroc tez uwage, ze Polska ma jakies 2.3 wiecej mieszkancow (wiec trzeba te dane podac w postaci stosunkow). Poza tym Holandia jakby nie bylo ma lepsze mozliwosci co do leczenia juz wykrytego raka. Ja tylko mowie, ze kiepsko jest z profilaktyka. |
|
|
|
|
Agattka
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 2:18 pm
|
|
|
lena930 napisał/a: | dorota-ol napisał/a: |
ciężko mi tak iść do lekarza który nie jestem ginekologiem, tyczy się badania cytologicznego, zawsze w gabinecie ginekologicznym była taka intym |
u mnie tez asystentka...ale okno do ogrodu zaslonila dopiero na moja prosbe |
|
|
|
|
lena930
Super gaduła lena930
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 2:27 pm
|
|
|
tak sluchajac wypowiedzi o lekarzach w holandii zaczynam sie zastanawiac czy ja mialam kupe szczescia bo moj huisarts jest na poziomie polskiego lekarza i nigdy nie mialam do niego zastrzerzen .Byc moze dlatego ,ze jestesmy w sumie zdrowa rodzinka a jak mam jakies watpliwosci to moj lekarz poprostu wysyla na badania aby rozwiac moje obawy.moja corka miala niedawno ospe wiec uslyszalam ,ze tu w nl dzieci normalnie chodza do szkoly ale on wie ,ze w pl jest inna praktyka i jezeli mam obawy to spokojnie moze zostac w domu.Odnoscie cytologii po sprawdzeniu wyniku /byl prawidlowy/omowil ze mna wszystkie mozliwe scenariusze jakie czekaja na mnie w przyszlosci . Kobiety moze za bardzo sie stresujecie ,moze jednak warto sprobowac ich profilaktyki? |
|
|
|
|
|