Dodatek do ubezpieczenia czy bede musial oddac????? |
Autor |
Wiadomość |
tomek24833
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 1:31 am Dodatek do ubezpieczenia czy bede musial oddac?????
|
|
|
witam mam taki problem od 1 marca pracujemy z zona na kotrakcie w holandii pracujemy jakies 3 lata malzenstwem jestesmy od czerwca 2009 dodam ze nie jestesmy zameldowani w nl i moj problem polega na tym ze musimy sie teraz zameldowac jako mlzenstwo w nl do tej pory dostawalismy z belasting dodatek do ubezpieczenia zdrowotnego tzn zorgtoeslag na osobe jakies60 euro dodam ze w polsce nie mamy wspolnego meldunku zona sofi numer i paszport ma na panienskie nazwisko wiec jesli sie zameldujemy w nl czy bedziemy musieli zwrocic caly ten dodatek od kiedy jestesmy malzenstwem??????? teraz w pracy mamy wspolne ubezpieczenie ale i tak belasting placi dodatek poniewaz nie figurujemy tu w nl jako malzenstwo???? prosze o pomoc |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 1:38 am
|
|
|
jakas sume napewno bedziecie musieli oddac poniewaz dodatek jest naliczany od dochodu.
A jesli sie teraz zameldujecie jako malzenstwo to najprodopodobniesze jest to ze bedziecie musieli oddac od czasu jak jestescie malzenstwem. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Maj 18, 2010 1:40 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
karinakiki
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 28 Wrz 2009 Posty: 119 Skąd: Overijssel
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 8:35 am
|
|
|
Ja wlasnie wczoraj dokonalam korekty zwiazanej z zorgtoeslag. Od czasu gdy mieszkacie razem , to dodatek przychodzi mniejszy, bo wtedy jestescie partnerami i niestety nalezy sie Wam mniej.
Wydaje mi sie, ale powtarzam, WYDAJE mi sie,ze malzenstwo automatycznie jest naliczane jako dwaj partnerzy , wiec mysle, ze zwrot bedzie konieczny. Zapytajcie kogos, kto rozlicza z podatkow, niech zatem dokona Wam korekty i policzy ile trzeba bedzie zwrocic, moze nie trzeba bedzie nic zwracac...
Ja od grudnia jestem zameldowana z moim narzeczonym i musze za 5 miesiecy oddac jakies 250 e. |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 10:03 am
|
|
|
karinakiki napisał/a: | Od czasu gdy mieszkacie razem , to dodatek przychodzi mniejszy, bo wtedy jestescie partnerami i niestety nalezy sie Wam mnie |
Nie od czasu kiedy sie mieszka razem. To jest troche inaczej- po pol roku bycia zameldowanym pod jednym adresem powinno sie wszystko rozwazac w kategorii toeslagen partners. Skoro nie byli zameldowani, dopiero teraz to zrobia to w czym problem? |
|
|
|
|
karinakiki
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 28 Wrz 2009 Posty: 119 Skąd: Overijssel
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 1:29 pm
|
|
|
Chodzilo mi , ze mieszkacie razem i jestescie zameldowani. Troche niejasno sie wypowiedzialam. Wczesniej mieszkalam z partnerem ale dostawalismy osobno dodatki, teraz juz nie.
Ale mnie osoba rozliczajaca podatki powiedziala, ze od tego roku weszla w zycie nowa ustawa, ze jezeli mieszkamy pod jednym adresem z partnerem , to automatycznie jestesmy toeslag partners....Pisze tylko to, co slyszalam |
Ostatnio zmieniony przez karinakiki Wto Maj 18, 2010 1:30 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|