przezierność karkowa |
Autor |
Wiadomość |
piotrunia
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 7:47 pm przezierność karkowa
|
|
|
prosze o odpowiedz ma moje pytanie-czy holenderski położne mają kwalifikacje do wykonywania przeziernosci karkowej i czy wogóle tutaj jest to badanie standardowe czy już jest badaniem zaliczanym do prenatalnych?dzięki |
|
|
|
|
nuta
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 9:34 pm
|
|
|
ja mialam robione USG w 9 tyg ciazy i byla sprawdzona przeziernosc karkowa i kosc nosowa. |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 8:37 am
|
|
|
nuta napisał/a: | ja mialam robione USG w 9 tyg ciazy i byla sprawdzona przeziernosc karkowa i kosc nosowa. |
Ale z tego co wiem, to USG w 9 tygodniu to nie standard, wiec juz w czyms chyba odbiegalas od normy? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 9:43 am
|
|
|
Pierwsze USG w 8 tygodniu to standart i to badania robi polozna.
Kolejne badania sa robione przez polozne ALE w "Prenatal Centrum" (cos a'la przychodnia) i one tam robia tylko takie badania. Polozne sa odpowiednio wyszkolone, bo jak pomylislmy dzien i przyjechalismy za wczenie o 1 dzien to powiedziala polozna, ze nie zrobia nam badan (mimo, ze mieli czas) bo polozna ktora byla nie jest uprawniona do takich badan.
Kolejne USG "combinatie test" (na nasze przezierność karkowa) w 10 i 12 tygodniu jest badaniem prenatalnym bezinwazyjnym, nieobowiazkowym. Dla kobiet powyzej 35 lat badanie to jest pokrywane z ubezpienicza, dla kobiet ponizej 35 lat badanie jest platne (okolo €150). Podczas tego badania robione jest USG, pobierana jest krew i na tej podstawie licza prawdopobienstwo wystapienia zespolu Downa. Jesli tutaj wyjdzie prawdopodobnienstwo zespolu Downa to robiony jest kolejny test.
Kolejnym badaniem USG jest badanie 20 tygodnia gdzie sprawdzane jest jak sie dziecko rozwija - czy wszystkie organy sa wyksztalcone, czy sa raczki, palce, nozki, etc i tutaj mozna sie dowiedziec o płci dziecka. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Sob Maj 22, 2010 9:45 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
nuta
|
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 10:07 am
|
|
|
rozumiem Suska, ze bylas w ciazy i przed 9 tyg odmowiono ci USG bo twoja polozna miala takie referencje ze na oko widziala ze jest OK? a jak nie bylas w ciazy i nie doswiadczalas niczego osobiscie to po co glos zabierasz i jeszcze domniemujesz ze u mnie bylo cos nie tak? poza tym przeziernosc kosci karkowej i kosc nosowa mozna sprawdzic tylko do 9 tyg ciazy pozniej juz jest to raczej nie zauwazalne. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 10:16 am
|
|
|
Przeziernosc karkowa sprawdza sie miedzy 10 a 12 tygodniem. Tak mowila nam polozna (i tak tez robilismy), i tak jest na wikipedii |
|
|
|
|
nuta
|
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 10:33 am
|
|
|
mi mowila w 9tyg i w 9 tyg mialam robione,w 12 tyg bylamw Polsce i robilam USG to ginka mi mowila ze juz nie widac. |
|
|
|
|
piotrunia
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 11:01 am
|
|
|
czyli badanie przeziernosci karkowej nalezy czy nie do badan standardowych?czy musi byc robione w polaczeniu z krwia?czy na badaniu usg polożna golym okiem zauwazy ze cos z ta przeziernoscia jest nie tak? |
|
|
|
|
nuta
|
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 12:12 pm
|
|
|
u mnie robili, a zaznaczam ze nie bylam w zadnej grupie ryzyka, ale wiesz jak to tu jest, wszedzie inaczej. przeziernosc karkowa i kosc nosowa jest w stanie okreslic golym okiem przy badaniu USG. zadzwon do swojej poloznej i zapytaj, wtedy bedziesz wiedziala na 100% |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 2:31 pm
|
|
|
nuta napisał/a: | rozumiem Suska, ze bylas w ciazy i przed 9 tyg odmowiono ci USG bo twoja polozna miala takie referencje ze na oko widziala ze jest OK? a jak nie bylas w ciazy i nie doswiadczalas niczego osobiscie to po co glos zabierasz i jeszcze domniemujesz ze u mnie bylo cos nie tak? poza tym przeziernosc kosci karkowej i kosc nosowa mozna sprawdzic tylko do 9 tyg ciazy pozniej juz jest to raczej nie zauwazalne. |
Uspokoj sie kobieto, zwyczajnie sie pomylilam, myslalam ze takie badania sie robi w 12 tyg. Nerwice masz czy co, ze sie tak rzucasz? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 2:49 pm
|
|
|
suska, ale ty sie chyba powaznie nudzisz albo chcesz posty nastukac. Juz ci w kilku tematach rozne osoby zwrocily uwage i w roznych tematach robisz burde , i obrzucasz je blotem . kobieto poszukaj sobie pracy moze nie bedziesz tak nerwowa. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 3:51 pm
|
|
|
piotrunia napisał/a: | czyli badanie przeziernosci karkowej nalezy czy nie do badan standardowych?czy musi byc robione w polaczeniu z krwia?czy na badaniu usg polożna golym okiem zauwazy ze cos z ta przeziernoscia jest nie tak? |
Jesli kobieta jest >35 lat to wtedy takie badania sa pokrywane przez ubezpieczalnie inaczej trzeba zaplacic za nie. Badania te sa nieobowiazkowe (nie wiem, jak w przypadku kiedy w rodzinie zdarzaly sie anomalie genetyczne) |
|
|
|
|
|