zwolnienie w ciąży |
Autor |
Wiadomość |
paulinson1
Poczatkujacy :D
|
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 6:51 am zwolnienie w ciąży
|
|
|
hej!! szukam podobnego tematu na forum i niestety dostaje odpowiedzi tylko na niektore z moich pytan. w tym tygodniu zaczynam 31 tydzien ciazy, zostaly mi jeszcze 4 tygodnie pracy ale niestety nie daje juz rady. pracuje fizycznie w firmie sprzatajacej. wiec lekko nie jest poniewaz oprocz centrum handlowego czy biura sprzatamy takze domy studenckie i budynki (klatki). moj czas pracy jest rozny zazwyczaj ok 5-6 godzin dziennie ale niestety moj kregoslup odmawia posluszenstwa (kiedy bylam nastolatka mialam powazne problemy). oczywiscie moge sie zwolnic kiedy zle sie czuje lub zadzwonic ze nie przyjde danego dnia do pracy ale liczba moich stalych, zapewnionych godzin to tylko 10. a wiadomo ze teraz wszystko liczy sie do sredniej z ktorej zostanie przyznany mi urlop macierzynski. mowilam o tym wszystkim poloznej ale kiedy slysze jej slowa na kazdy problem ,,to normalne, ja rozumiem'', to nic mi sie juz nie chce jej t;umaczyc. wspominala mi o jakims lekarzu pracy ale neistety moja szefowa jest teraz na urlopie (komu dobrze hehe) wiec nie mam jak jej o to zapytac. znajoma holenderka powiedziala mi tylko o jakichs 6 tygodniach chorobowego przyslugujacego w calym okresie ciazy. wiecie cos na ten temat?? |
|
|
|
|
MAARIT
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 8:52 am
|
|
|
Po prostu nie idz do pracy ,tylko zadzwon ,ze jestes chora.Najpierw do swojej firmy ,a pozniej do UVV |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
witchq
Poczatkujacy witchq
Wiek: 43 Dołączyła: 26 Maj 2010 Posty: 7 Skąd: limburg/brabant
|
Wysłany: Śro Maj 26, 2010 11:12 pm
|
|
|
witaj. jestem brzuchata i na zwolnieniu. zadzwon do uvw i powiedz,ze jestes chora , niezdolna dalej pracowac poniewaz jestes w ciazy. twoj pracodowca powinien byc rowniez o tym poinformowany i to wlasciwie on powinien powiadomic o tym fakcie uvw... co do 10 godzin - ja zostalam poinformowana i w moim przypadku to dziala - nie ma to znaczenia. powinnac dostac 100% chorobowego - to 100% jest naliczane ze sredniej twoich zarobkow z ostatniego roku... uwv bedzie przysylac Ci listy i kontaktowa sie z Tobą telefonicznie ( ja podalam im komorke a nie domowy- tak nie musze byc w domu jak cos ode mnie chca) kiedy zadzwonia wytlumacz, ze ciezko pracujesz , masz kontakt z chemia, czesto sie schylasz itp itd - chyba wiesz o co chodzi - cała prawde . oni rowniez telefonicznie skontaktuja cie z ich lekarzem i jemu powiesz to samo - a on wyda decyzje - to nie latwa praca wiec nie powinni robic problemow... a kiedy Ci z uwv zadzwonia mozesz smialo pytac o wszystko co bedzie budzic twoje watpliwosci - po angielsku i niemiecku rowniez... |
|
|
|
|
|