piéty |
Autor |
Wiadomość |
pasQdzia
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 10:22 am piéty
|
|
|
Witam,
mam pytanie.
moja mamusie strasznie pieká piéty szukalam w internecie ale nic konkretnego nie znalazlam czy ktos z Was moze wie co moze przyczyna takiego stanu i jakies sposoby na pozbycie sie tego?
z gory dziekuje.
pozdrawiam |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
|
|
|
|
pasQdzia
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 10:35 am
|
|
|
Witch mama mowi ze jeszcze nie ale czasem jak sobie nie posmaruje pare dni to jej sie robia.. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 10:49 am
|
|
|
pasQdzia, ja mialam kiedys tez tak piekly bolaly i byly bardzo twarde . Bylam u lekarza ten znow poradzil mi bym poszla do pedikurzytki ( chyba tak sie to po polsku pisze ). Ona kilka razy zroblia mi cale stopy i poradzila olejek dla niemowlat lub ciepla wazeline grubo wsmarowac i skarpety na to ( wieczorkiem przed TV ) . Dodatkowo raz w tyg scinac gruby naskurek na pietach . Mi pomoglo . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
pasQdzia
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 10:57 am
|
|
|
Witch dziekuje bardzo ulatwilas mi sprawe nieco:)
Baileys a no do pedikiurzystki (nie wiem jak sie pisze:P) to i ja bym se poszla od tak dla relaxu hihi
a i Baileys ja nie korzystam niestety z gg jedynie co z mejla i nic poza tym jak cos zapodaj mejla na priv se popiszemy |
|
|
|
|
szeda
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Pon Maj 24, 2010 11:54 pm ostrogi piętowe
|
|
|
mam pytanie - czy ktos z Was to ma i tutaj w Holandii leczyl?
mozecie mi podpowiedziec jak nazwa tego schorzenia brzmi po holendersku?
i jak wyglada leczenie, jakas fizjoterapia, ultradzwieki, jontoforeza czy cos innego?
mam zamiar zglosic sie do ortopedy w nadzei na wykonanie rentgena i zapodanie leczenia
(ciezko mi w ogole chodzic, jesli chodzi o dodatkowe kilosy to chudne od jakis 2 mies.z dobrym skutkiem, a bole mam ok. 3 lata; piety mnie bola nawet kiedy nogi mam w spoczynku)
help, bo chyba zaczne zasuwac na czworakach - co tez bedzie trudne z powodu scharatanego kolana |
|
|
|
|
mamqa
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 11 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 9:44 am
|
|
|
Mnie pięty bolały zanim dowiedziałam się że mam cukrzycę, zaczęłam ją leczyć i teraz jest okej. Inną popularną chorobą gdzie bardzo bolą pięty to po polsku nazywają "ostrogi" le nie wiem czy to termin używany przez lekarzy... A już tym bardziej jak to będzie po Holendersku.. |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 4:35 pm
|
|
|
szeda,ostrogi pietowe nazywaja sie Hielspoor
leczenie polega na podawaniu tabletek przeciwbolowych lub masci o dzialaniu przeciwbolowym huisarts zaleci Ci ponadto oszczedzanie nogi i masaz sposobami domowymi ...co do masazu dostaniesz ''instrukcje'' na pismie
jesli to nie pomoze to podaje sie blokade ...i to jest cale holenderskie leczenie
(kolezanka choruje tu juz od 12 lat i niestety bez wiekszego zainteresowania ze strony lekarza domowego ) |
|
|
|
|
szeda
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 5:27 pm
|
|
|
kurcze to niestety kicha liczylam na jakas fizjoterapie) ja to mam na obu pietach
cukrzycy nie mam 100 % w ciagu 4 lat mialam badania krwi min. w tym kierunku
zdaje sie ze widzialam masci z Scholla w drogerii
Dzieki Gochna |
|
|
|
|
mariola 784
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 18 Sty 2008 Posty: 220
|
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 5:52 pm
|
|
|
Ja mam do biegania fajne klapki z jakby tutaj powiedziec grubszego lnu ale czuc troszke ten material .Dwa dni chodzenia w tych klapkach i czuje pieczenie piet najbardziej .Wiec moze wystaczy zwrucic uwage na kapcie lub buty. A juz moze duzo zmienic . |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 5:54 pm
|
|
|
szeda,
mozna zamowic takie specjalne wkladki zelowe, one nogi odciaza i masuja podczas chodzenia ,koszt okolo 20 ero za pare
http://www.dekos.nl/alles...CFckqDgodbmMUaQ
polecam jeszcze aparat do masazu stop ,ja go kiedys kupilam na allegro za 55 zl stosowalam do zmeczonych nog , siedzisz przed tv i mozna nogi masowac
od jakiegos czasu uzywa go tez moja kolezanka ktora ma ostrogi i twierdzi ze pomaga ...
http://www.dlapacjenta.pl...products_id=245
pozdrawiam |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 7:26 pm
|
|
|
Na ostrogi pietowe terapia uderzeniowa ultradzwiekami, jednorazowy zabieg w znieczuleniu - trwa ok. 10 - 15 minut, niestety koszty terapii zwraca tylko PWZ Achmea, koszt ok. 450 euro. |
|
|
|
|
|