NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PROBLEMY Z DOFINANSOWANIEM DO MIESZKANIA
Autor Wiadomość
Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Sob Cze 05, 2010 8:53 pm   

To skad macie te 30, bo juz sie pogubilam?

bobikpl 
Super gaduła
:)

Wysłany: Sob Cze 05, 2010 9:06 pm   

No cóż mnie też się niekiedy zdarza że z jedną osobą nie mogę załatwić jakiejś sprawy,próbuję wtedy z inną.Taki chyba urok tego pięknego kraju.

Najpierw sprawdżcie czy w ogóle dostaniecie huurtoeslag!!!To jest "na próbę" i w miarę łatwe do wypełnienia.

Bo jeśli się nie kwalifikujecie to nie ma tematu!
http://toeslagen.nl/reken/toeslagen/

Jeśli się należy to cóż mogę poradzić,chyba najprościej będzie

1 wypełnijcie jeszcze dziś wnioski na Digid dostaniecie go za kilka dni pocztą
https://applicaties.digid.nl/aanvragen
2 na komputer ściągnąc program który wyśle formularz do belastingdienst
a)ściągnąć program za 2009 rok
http://toeslagen.nl/download/151.html
b)uruchomić go
c) wypełnić
d)na samym końcu poprosi o wpisanie kodu DigiD
e)wysłać

za 2010 analogicznie.program za 2010 ściągamy
http://toeslagen.nl/download/196.html

Cytat:
numer 30 czyli Verblijfstitel
Ch..wi co to jest.Pierwsze słyszę
Ale dodatki się należą!!!

Miłego wieczora :030:

PS. A z zorgtoeslag macie?
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Cze 05, 2010 10:23 pm, w całości zmieniany 3 razy  

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Sob Cze 05, 2010 9:17 pm   

A kto Wam udzielil takiej informacji, ze nie mozecie dostac dodatku? O_o Belasting?

ewka
Gaduła

Wysłany: Sob Cze 05, 2010 9:23 pm   

[[i]
Cytat:
quote="bobikpl"]No cóż mnie też się niekiedy zdarza że z jedną osobą nie mogę załatwić jakiejś sprawy,próbuję wtedy z inną.Taki chyba urok tego pięknego kraju.

Najpierw sprawdżcie czy w ogóle dostaniecie huurtoeslag!!!To jest "na próbę" i w miarę łatwe do wypełnienia.

Bo jeśli się nie kwalifikujecie to nie ma tematu!
http://toeslagen.nl/reken/toeslagen/

Cytat:
numer 30 czyli Verblijfstitel
Ch..wi co to jest.Pierwsze słyszę
Ale dodatki się należą!!!
[/i]haha dokładnie ch..wi ! :119: , a dodatki sie naleza i zgadzam sie z Toba, ze najlepiej to zrobic przez internet, sama tak robilam, unilka sie wtdy zbednych pytan i niedouczonych i niedoinformowanych urzednikow!
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez ewka Sob Cze 05, 2010 9:24 pm, w całości zmieniany 1 raz  

KARI7 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 05, 2010 9:27 pm   

i tak zrobimy będziemy próbować przez internet a 30 nie wiem skąd mamy a w urzędach też się nie potrafią określić dlaczego

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Cze 05, 2010 10:22 pm   

30 = art.8 e, toetsing aan gemeenschapsrecht, arbeid vrij
dlugo szukalam az sie doczytalam.
KARI7, czy obydwoje jestescie polakami z obywatelstwa ???
bp wszedzie z tych kruczków wychodzi ze jedno ( obydwoje )macie pozwolenie na prace wiec cos w rodzaju wizy. A na wizie nie macie prawa do zadnych dodatków prze minim 5 lat czyli czasu jak dostaniecie obywatelstwo.

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Sob Cze 05, 2010 10:35 pm   

baileys napisał/a:
bp wszedzie z tych kruczków wychodzi ze jedno ( obydwoje )macie pozwolenie na prace wiec cos w rodzaju wizy. A na wizie nie macie prawa do zadnych dodatków prze minim 5 lat czyli czasu jak dostaniecie obywatelstwo.

Baileys KARI7 wspomniala, ze powiedziano im - gdyby mieli code 28 to by nalezal im sie dodatek na mieszkanie. Tu sa tabele, zobacz GBA Code 28 i code 30, w obu jest arbeid vrij, tylko w 30 nie ma prawa do bijstand a w 28 jest , podobnie widocznie z innymi dodatkami. Ale wlasnie dlaczego Kari i jej chlopak maja 30 a pozostali widocznie 28 skoro otrzymuja dodatki. To mnie zastanawia i jak mozna by bylo do tego dociec?

Link

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Sob Cze 05, 2010 10:54 pm   

Bronka napisał/a:
Ale wlasnie dlaczego Kari i jej chlopak maja 30

czytalam i czytalam wiele stron przewertowalam i jedno z tego wychodzi
Baileys napisał/a:
bp wszedzie z tych kruczków wychodzi ze jedno ( obydwoje )macie pozwolenie na prace wiec cos w rodzaju wizy. A na wizie nie macie prawa do zadnych dodatków prze minim 5 lat czyli czasu jak dostaniecie obywatelstwo

kiedys bylo tak ze jak dostales wize ( po kilku latach dostawalo sie obywatelstwo )nie miales prawa do zasilku i innych dodatkow od panstwa . z tego opisu i wielu innych na necie wychodzi ze i oni maja cos w rodzaju wizy . lub nie przeszli w ajkis kwalifikujacy sposób "toetsing eu gemeenschapsrecht"

KARI7 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 05, 2010 10:57 pm   

obydwoje jesteśmy polakami z obywatelstwa

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Sob Cze 05, 2010 11:02 pm   

to zostaly tylko 2 opcje :
dostales wize ( kiedys bylo tak ) i po kilku latach dostaniesz obywatelstwo i dlatego nie masz prawa do zasilku i innych dodatkow od panstwa z tego opisu i wielu innych na necie wychodzi ze macie cos w rodzaju wizy lub nie przeszlicie w jakis kwalifikujacy sposób "toetsing eu gemeenschapsrecht"

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Sob Cze 05, 2010 11:27 pm   

KARI po jakim czasie pobytu w Holandii meldowaliscie sie w gminie? Mileliscie wtedy prace?

Cytat:
code 30 ......... EU onderdaan die nog geen drie maanden in Nederland verblijft of die na drie maanden nog steeds kan worden aangemerkt als werkzoekende (artikel 14, lid 4, onder b van Richtlijn 2004/38/EG) of die in afwachting is van een beslissing op een aanvraag om verblijf.

Zrodlo

Code 30 dla osob, ktore przebywaja w Holandii krocej niz 3 miesiace lub po 3 miesiacach dalej szukaja pracy lub czekaja na decyzje odnosnie pobytu.

[ Dodano: Sob Cze 05, 2010 11:31 pm ]
KARI7 napisał/a:
Mamy rejestrację w Gemeente od roku czasy

Na moj rozum jesli macie prace a jestescie w Holandii od roku to powinniscie przejsc na code 28.

KARI7 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 05, 2010 11:55 pm   

Nie mamy wizy i nigdy się nie staraliśmy o wizę a zameldowaliśmy się po dwóch latach

[ Dodano: Nie Cze 06, 2010 12:16 am ]
a tak w ogóle to zapomniałam napisać że o zorgtoeslag możemy się starać bo w belastingu już złożyliśmy papiery

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Nie Cze 06, 2010 8:01 am   

No to zlozcie normalnie wniosek i sie nie przejmujcie reszta. Odmowia Wam to ewentualnie bedziemy myslec dalej.

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Nie Cze 06, 2010 9:14 am   

Jeszcze sprawdzilam i z kodem 30 rzeczywiscie nie ma szans na otrzymanie dodatku na huurtoeslag, wspollokator moze miec kod 30 ale glowny najemca nie, tak ze nie sadze zeby sciagajac wniosek przez internet Wam sie udalo. Nie wiem kto u Was jest glownym najemca ale musi miec prace i wtedy moze sie starac o zmiane kodu na 28- tak z tego wynika.

Cytat:
Ter verduidelijking wordt hieronder stapsgewijs beschreven hoe hiernaar gekeken moet worden.
Stap 1 Controleer GBA code huurder.
Stap 2 Bij GBA-code huurder 30, 31, 32, 34, 38, 98: geen recht op huursubsidie.
Stap 3 Bij GBA-code huurder 33: ga na of huursubsidie is toegekend in het tijdvak dat de huurder
voor het laatst rechtmatig verblijf hield. Zo nee: dan geen recht op huursubsidie. Zo ja: stap
5
Stap 4 Bij GBA-code huurder 21 t/m 29, 35 t/m 37, 91, 92, 93: stap 5.
Stap 5 Ga na of er een medebewoner is. Zo nee: dan wel recht op huursubsidie. Zo ja: stap 6.
Stap 6 Controleer GBA-code medebewoner.
Stap 7 Bij GBA-code medebewoner 98: geen recht op huursubsidie.
Stap 8 Bij GBA-code medebewoner 21 t/m 38, 91 t/m 93: wel recht op huursubsidie.

Zrodlo

KARI7 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Cze 06, 2010 9:27 am   

tutaj macie rację rzeczywiście jak się meldowaliśmy to nie mieliśmy pracy ale od ponad 6 miesięcy mamy chyba zrobię tak że skseruje sobie te paragrafy i im pokaże że w tym momencie spełniamy wszystkie warunki i żeby nam tą 30 zmienili

[ Dodano: Nie Cze 06, 2010 9:37 am ]
jak byliśmy w ind to dali nam formularz, pracodawca nasz miał go wypełnić oddaliśmy im ten formularz i nie wiem dlaczego nam tego nie zmienili

[ Dodano: Nie Cze 06, 2010 9:48 am ]
tylko nie wiem o jakich więźniach w tym art. jest mowa bo ja ani mój chłopak w życiu nie byliśmy karani w Polsce czy w Holandii

[ Dodano: Nie Cze 06, 2010 10:10 am ]
tylko że tak do końca to nie wiem gdzie mam z tym iść ale dziękuje wam ślicznie za pomoc bo w życiu bym się tego nie dowiedziała w tych urzędach to oni mają przydzielony temat i tylko na ten temat coś wiedzą a zapytać się ich o coś więcej to albo odpowiedź jest nie wiem albo zmieniają temat

Odpowiedz do tematu