Połamana ręka |
Autor |
Wiadomość |
andpla1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 13, 2010 3:11 pm Połamana ręka
|
|
|
Witam potrzebuje informacji na temat UWV.IZ w tamtym roku połamałem sobie powaznie reke i mialem operacje (w dodatku nie mialem ubezpieczenia) dostałem od UWV przez ok 7 tyg kase a potem mi wstrzymali bo wysłali jakieś dokumenty na adres w hol gdzie mnie już tam nie było.Jaki oni maja okres na odp dla mnie skoro ich poinformowałem że obecnie jestem w polsce.I co mnie czeka za to jesli obecnie nie mam ubezpieczenia w hol bo nie mam z czego zapłacić????? I czy lepiej było by dla mnie żebym wrócił do hol i tam na miejscu o wszystko sie starał żeby poukładać??? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Cze 13, 2010 3:21 pm
|
|
|
andpla1,
Cytat: | (w dodatku nie mialem ubezpieczenia) |
Cytat: | czy lepiej było by dla mnie żebym wrócił do hol i tam na miejscu o wszystko sie starał żeby poukładać??? | chyba juz sobie odpowiedziales na pytanie |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
andpla1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 13, 2010 3:25 pm
|
|
|
tak tylko wlasnie jest ten problem ze nie moge pracowac bo lekarze mi nie pozwalaja choc wiem ze dal bym rade a nie chce żeby zarzucili mi oszustwo państwa bo wtedy bedzie jeszcze gorzej..Prawda??I nawet nie mam obecnie mieszkania ani kasy na poczatek bo nadal czekam na zwrot podatku |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Cze 13, 2010 3:44 pm
|
|
|
czyli ? rozumiem ze wolisz zostac na miescu i z ukrycia obserwowac jak sytuacja bedzie sie rozwijala...
ludzie najpierw na wlasne zyczenie pakujecie sie w klopoty, a potem glowa w piasek
jak mozna pracowac bez ubezpieczenia ...przeciez to jest nieuczciwy i oszukanczy proceder
dlaczego jak przychodzi co do czego, to zabieracie cztery litery i czmychacie do Polski ,czy tak postepuje dorosly odpowiedzialny czlowiek?
na pewno czeka cie przeprawa z tutejszym ubezpieczycielem
a jak wrocisz i zaczniesz pracowac, to cie namierza i wejda na pensje
ps ..na zwrot podatku to nie licz zbytnio, bo najprawdopodobniej zabiora go na poczet zaleglosci |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
andpla1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 13, 2010 3:47 pm
|
|
|
co do ubezpieczenia to była pewność że szef opłaca i żaden z naszej 6 co pracowaliśmy sami się nie ubezpieczyliśmy dopiero po moim wypadku wszyscy żeśmy sie zdiwili że nie ma ubezpieczenia nawet firmowego(może chciał zaoszczedzić) A jeśli chodzi o zabieranie swoich czterech liter do polski to pojechałem tylko odwiedzić rodzine i się okazło po powrocie że mój pokój już jest zajety i musiałem się wyprowadzic a nie miałęm dokąd. A jeśli chodzi o pensję to człowiek uczy się na błędach i prosiłem o jakąś radę jak bym mógł to najszybciej rozwiązać... |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Cze 13, 2010 3:55 pm
|
|
|
andpla1, popierwsze u.zdrowotne nie ma nic wspolnego z wyplata chorobowego w NL. Co najwyzej dostaniesz kare i bedziesz musial zaplacic ubezpieczenie na wstecz od daty zameldowania lub podjecia pracy + 30 %.
Dwa jak wyjechales przed ich reakcja ( UWV ) i nie dales im odpowiedzi na ich reakcje maja prawo wstrzymac zasilek chorobowy. Teraz juz jest po ptakach i nawet jak wrocisz to daje ci bardzo nikle szanse na odzyskanie chorobowego.
[ Dodano: Nie Cze 13, 2010 4:03 pm ]
andpla1 napisał/a: | Jaki oni maja okres na odp dla mnie skoro ich poinformowałem że obecnie jestem w polsce. | okres do 4 tyg. Ale poinformowac ich to nie wszystko. Oni moga zarzadac od ciebie stawiania sie na badania i inne spotkania.
Pozatym jesli nie masz podstaw by zmienic adres pobytu na czas choroby
UWV nie musi sie zgodzi na to a ty poprostu wyjechales na wlasna reke do poza granice.
Ja np lezala niedawno w szpitalu po jakims czasie postaralismy sie o second opinion w Antwerpi. I moje u.zdrowotne i UWV musialam poinformowac ze bede przez x dni w szpitalu w Antwerpi . Oni przysli mi list z zapytaniem jak dlugo spodziewam sie lezec w Antwerpi i ze natychmiast po mam zglosic ze wrocilam i jaki wynik.
[ Dodano: Nie Cze 13, 2010 4:05 pm ]
andpla1 napisał/a: | co do ubezpieczenia to była pewność że szef opłaca |
mieliscie karte ubezp[ieczeniowa ?
jakies dowody ze on oplacal wam to ubezpieczenie ?? |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
andpla1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 13, 2010 4:08 pm
|
|
|
tak wiem ze moge miec nikle szanse na to aby mi przyznali od nowa bo przed wysłaniem listu do UWV dzwonilem i słyszałem to przez tel.Nie byłem zameldowany w hol.I jesli moge zapytac o co chodzi z tym "+30 %"?? I mogę prosić o radę co w tej sytuacji zrobić aby nie stracic na tym za duzo i co bys sie stało jak teraz bym wrocił (do hol) ubezpieczył się i przedstawił dokumenty że nie jestem zdolny do pracy? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Nie Cze 13, 2010 4:21 pm
|
|
|
andpla1 napisał/a: | o co chodzi z tym "+30 % |
to jest kara za brak ubezpieczenia. czyli ubezpieczenie + 30 % kary.
naliczaja w twoim wypadku od 1 go dnia pracy. czyli np zaczoles prace 1.01.2009 to od tego dnia naliczaja ci kare .
andpla1 napisał/a: | co bys sie stało jak teraz bym wrocił (do hol) ubezpieczył się i przedstawił dokumenty że nie jestem zdolny do pracy? | jak bys sie ubezpieczyl popatrz 2 linijki wyzej . a jak przedstawisz dokumenty ze jestes niezdolny do pracy to napewno nie dostaniesz pracy. jak masz kase by sobie zyc tu to ok. Ale ani "kuroniowki"ani chorobowego ani innych srodkow nie dostaniesz od panstwa bo i z jakiej paki . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
andpla1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 13, 2010 4:37 pm
|
|
|
nie widziałem tej drugiej odpowiedzi....i jak narazie to poinformowałem ich także o tym że regularnie stawiam sie w szpitalu na kontrole lekarską....a jeśli chodzi o te ubezpieczenie to na początku podpisywaliśmy świstek do tego aby on mógł nam to opłacac ale z tego co teraz wychodzi to bardziej to było do składek ktore szef musi odprowadzic za danego pracownika..czyli jestem uziemiony.......a może sie orientujesz "baileys" czy istniała by taka mozliwośc abym, z lekarzem porozmawiał o zaświadczeniu lub czymś podobnym że moge wrócic do pracy ale na lżejszym stanowisku...bo naprawde chce to już poukładać i jak bede musiał zapłacic to jakoś zaplace za swoją głupote. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Nie Cze 13, 2010 6:10 pm
|
|
|
o ile ci lekarz pozwoli to czemu mialbys sie nie starac o prace . Ale watpie zeby jakis pracodawca ciebie w tym stanie przyjol. A musisz ich poinformowac o stanie twojego zdrowia by mogli ci dac dopasowana prace . |
|
|
|
|
andpla1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 13, 2010 6:44 pm
|
|
|
ok dziekuje za pomoc jak by ktoś jeszcze w tym temacie mogł pomoc to bardzo chetnie prosze o pomoc..Pozdrawiam |
|
|
|
|
|