dieta |
Autor |
Wiadomość |
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 6:37 pm
|
|
|
Bibunia to ja pisalam o kropelkach. Nie pamietam nazwybo juz dawno bralam ale popytaj w drogerii np. Kruidvat - Afslankdruppels, wszystkie w sumie zmniejszaja apetyt i redukuja tluszcz. |
|
|
|
|
bibunia
Nieśmiały użytkownik bibunia
|
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 6:47 pm
|
|
|
Bronka wybacz ale juz ledwo widze:) Dziekuje Ci bardzo |
_________________ oszukana???moze naiwna,,,napewno to drugie |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

|
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 6:52 pm
|
|
|
Tutaj w linku sa rozne kropelki, np. z Etos
Cytat: | etos slankdruppels
producent: Etos B.V. Zaandam. Informatie via Vitamine Service lijn: tel. 075-6140577
inhoud: 50 ml.
werking: Bevat een kruidencomplex dat hulp biedt voor een snelle en verantwoorde gewichtsafname. De uitgebalanceerde kruidencombinatie zorgt voor een goede vochtregulering en vetverbranding, stilt het hongergevoel en verlaagt de behoefte aan zoetstoffen. Het ginsengextract zorgt voor extra energie.
gebruik: Naast een normale voeding.
dosering: 5 à 10 druppels 's middags en 5 á 10 druppels 's avonds na de maaltijd.
prijs F 19.95
verkoop ETOS-drogist.
contra-indicatie: Niet gebruiken tijdens zwangerschap, bij borstvoeding of bij een overgevoeligheid voor een of meer van de bestanddelen.
ingrediënten: Berkenblad, guldenroedekruid, heermoeskruid, hooibloemenextract, jeneverbes, knolselderijblad, meidoornkruid, rabarberwortel, stinkende gouwekruid, voorjaarsadonis, klauwkruid, zeedruifkruid, ginsengextraxt, ethyl-alcohol [11%] water, conserveermiddel [parabenen E215,E217,E219).
bijzonderheden: Niet vermeld. |
Hema
Cytat: | hema slank druppels
producent Hema B.V. Amsterdam. Informatie bij Vitamine Service lijn: tel. 020-3114777.
inhoud: 50 ml.
werking: De uitgekiende en verantwoorde afslankkuur maakt het mogelijk sneller af te vallen en langer op het juiste gewicht te blijven. De werkzame stoffen en kruiden zorgen voor een goede vochtregulering en vetverbranding. Het product geeft energie en stilt het hongergevoel.
gebruik: naast een normale voeding.
dosering: 's Morgens en 's middags na de maaltijd 5 á 10 druppels met water innemen.
prijs: F 19.95
verkoop: HEMA.
contra-indicatie: Niet geschikt voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
ingrediënten: Vuilboombast, berkenblad, heermoes, guldenroede, hooibloemenextract, zeedruifkruid, knolselderijblad, Chinese rabarberwortel, witte huacinth, wolfsklauw, jeneverbes, meidoorn, wandluizenkruid, stinkende gouwe, voorjaarsadonis, alcohol[ 11%], water, conserveermiddelen [E215,E217,E219].
Bijzonderheden: Niet vermeld. |
I rozne inne dostepne w aptece, drogerii lub sklepach ze zdrowa zywnoscia " reformzaak"
Link - kliknij |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 6:59 pm
|
|
|
guust napisał/a: | suska napisał/a: | Ale w Holandii sam obiad je sie miedzy 18 a 20. Wiec jak Ty sobie to wyobrazasz? |
tak jedza holendrzy, ja jem o 13, razem z osobami z poza NL, wiec to jest kwestia jak chce sie jesc i co, ja przygotowuje obiad i podgrzewam w pracy... a holendrzy tylko sie oblizuja smakiem i wyciagaja te 2 kromki z niewidocznym serem miedzy nimi....
niestety ale jak ktos chce sie zdrowo odzywiac, to musi znalezc czas na to! |
Niestety nie zawsze da sie jeść obiad o 13.00 jak w Polsce. Powód - praca, szkoła itp.
Nie każdy ma możliwość podgrzewania obiadów w pracy jak ty. Ja i mój maż niestety nie mamy takiej możliwości (jak 95% Polaków których znam). Dzieci chodzą do szkoły - od pewnego czasu nie wracają do domu na długa pauzę (pomiędzy 12.00 a 13.00).
Obiady jadamy wiec po godz. 17.00 - gdy już wszyscy jesteśmy w domu. Obiad przygotowywany dzień wcześniej nie wchodzi w grę gdyż najsmaczniejszy (i zarazem najzdrowszy) jest świeży a nie odgrzewany.
Staram się żywic rodzinę zdrowo, ale czasem robimy wyskoki na FAST FOODY.
Dzieciaki szaleją na rowerach, graja w piłkę, pływają. Ja niestety z powodu kontuzji nogi nie mogę uprawiać sportu.
Poza tym - nie czarujmy się. Polacy często pracują tutaj ciężko, wykonują prace których nie chcą wykonywać Holendrzy, często pracują ponad 9-10h dziennie (nie doliczając dojazdów do pracy czyli stania w korkach) - po takim dniu pracy często człowiekowi nie chce się palcem ruszyć, nie mówiąc już o pójściu na siłownię....
Podziwiam wszystkich którym udało się zrzucić ponad 10 km. Ja mam tendencje do tycia od dziecka i każda dieta kończy się efektem jojo. Jednak mam wypróbowana herbatkę PU-ERH którą przywożę z Polski - waga nie spada ale ubranka staja się jakby luźniejsze.
Pozdrawiam wszystkich dietowiczow - trzymam za was kciuki |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

|
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 7:09 pm
|
|
|
Hera masz na mysli ta czerwona Pu-erh? Rzeczywiscie slyszalam duzo pozytywnych opinii na jej temat. W jakich sklepach mozna ja dostac w Polsce? Niedlugo jedziemy to chetnie bym sie zaopatrzyla w wieksza ilosc. |
|
|
|
|
duYster
Super gaduła Uwaga Baba!

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 8:43 pm
|
|
|
Pu-erh dosztaniesz wszedzie, w kazdym supermarkecie. Czesto mozna kupic wariacje, np z cytryna Uwielbiam ta herbate.
Niestety nie kazdy moze jesc co i kiedy chce, gdybym jadla o 19, to wazylabym przynajmniej 3 razy wiecej. Znam wartosci kaloryczne chyba wszystkich produktow, gotuje tylko na parze, nie jem czerwonego miesa.
Chodze na silowni przynajmniej 3 razy w tygodniu do tego wszedzie jezdze rowerem lub ide na piechote.
Ruch to podstawa!!! |
_________________ Racja jest jak dupa, kazdy ma swoja... |
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
Pomogła: 7 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 314 Skąd: Amsterdam / Gliwice
|
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 9:06 pm
|
|
|
Moja koleżanka kupowała tutaj herbatkę czerwoną Pu-erh, w De Tuinen, czy jakoś tak. |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 9:33 pm
|
|
|
Czerwona herbata firmy BIOACTIVE - moim zdaniem najlepsza i najsmaczniejsza. Szczególnie o smaku cytrynowym. Teraz mam grejpfrutowa i niezbyt mi smakuje. No ale wypić trzeba
Nie trzeba słodzić. Mozna ja kupić np w REAL.
Widziałam tutaj w TREKPLEISTER taka herbatkę ale nie próbowałam. Mam zapasy z Polski |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
Ostatnio zmieniony przez Hera Pią Cze 25, 2010 9:33 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 10:59 pm
|
|
|
Nieskromnie powiem, że co nieco wiem na temat dietetyki (amatorsko, interesowałem się tym nieustannie przez kilka lat). Te wszystkie herbatki możecie sobie darować, bo to może być tylko dodatek do prawidłowego cyklu odchudzania. Tak jak weźmie się brzydką starą babę, która nałoży mocny makijaż i myśli, że z makijażem wygląda niby o wiele lepiej. Uświadomcie sobie 2 rzeczy:
- żeby schudnąć będziecie musiały regularnie czuś się trochę głodne
- jeżeli chcecie to zrobić zdrowo, to trochę to potrwa. Modne jest zaniedbywanie i rozpasanie siebie przez cały rok, żeby potem wskoczyć na dietę cud i w 2 tygodnie być szczupłą. Prawda jest taka, że wszystkie szybkie diety albo nie działają, albo działają, ale niszczą organizm (np. głodówka może aktywować nowotwór, dieta Kwaśniewskiego głodzi mózg).
Wypiszę kilka wskazówek, gdybym miał coś rozpisać dokładniej to wskażcie co. Nie rozwijam od razu, bo to byłoby zbyt dużo pisania.
- trzeba jeść mniej niż się spala, żeby mieć ujemny bilans energetyczny (fizyki się nie oszuka, energia nie bierze się z powietrza tylko z jedzenia, a jak jedzenia jest za mało to organizm spala zapasy tłuszczowe), a więć trzeba być głodnym
- śniadanie powinno mieć węglowodany (cukry), obiad tłuszcze, kolacja białko
- ostatni posiłek zjeść max o 20, a najlepiej o 18
- pić dużo i często wodę małymi porcjami (tak! jak pijecie mało to organizm traktuje wodę jako towar deficytowy, który trzeba magazynować)
- kompletnie olać witaminy i sole mineralne, to są NAJMNIEJ ważne rzeczy w odżywianiu, choć koncerny farmaceutyczne i drogeryjne skutecznie nas przekonują, że jest inaczej
- preferować cukry złożone ponad proste (wszystko co słodkie zawiera cukry proste, także soki owocowe zawierają najprostsze cukry, one najbardziej tuczą)
- preferować tłuszcze roślinne nad zwierzęcymi
- żeby radzić sobie z głodem przed posiłkiem można wypić 0.5-1 szklankę wody, żeby mieć lepsze uczucie sytości
- olać wszelkie bzdury typu jogurty, kiełki bambusa i witaminki, poświęcamy im stanowczo więcej uwagi niż przynoszą pożytku
- zmienić nawyki żywieniowe NA STAŁE albo przynajmniej długi okres czasu. Naszym problemem jest konsumpcyjny styl życia, a przez to jego tempo. Przyzwyczailiśmy się, że robimy coś krótkiego, żeby odnieść jakiś rezultat.
Na pocieszenie powiem, że zaczynając prawidłowe odżywianie dzisiaj wyznaczamy pewną granicę organizmowi mówiąc, że od dnia dzisiejszego sylwetka będzie już tylko niegorsza od dzisiejszej, choć nie będzie (bo nie powinno przy zachowaniu zdrowia) być szybkich i drastycznych zmian, bo one są niezdrowe.
[ Dodano: Wto Cze 29, 2010 12:11 am ]
A teraz o ćwiczeniu na siłowni:
- nie istnieje coś takiego jak miejscowe spalanie tłuszczu, a co za tym idzie robienie brzuszków nie oznacza, że będziemy chudnąć dzięki temu na brzuchu
- robiąc brzuszki można osiągnąć wręcz odwrotny skutek do zamierzonego - pod tłuszczem zbudują się mięśnie, które dodatkowo wypchną tłuszcz jeszcze bardziej na zewnątrz
- robiąc pełne brzuszki wypchnięta zostaje też przepona, powodując wystające zaokrąglenie (widać to u niektórych kulturystów w niektórych pozycjach). Lepiej robić spięcia brzucha niż pełne brzuszki, czyli tylko oderwać łopatki od ziemi i wrócić do ziemi
- każdy ma indywidualne tendencje, gdzie tłuszcz się osadza w pierwszej kolejności (czyli co tyje najbardziej). Jest też niestety tak, że te miejsca, które tyją jako pierwsze, chudną też jako ostatnie
- przede wszystkim wykonywać trening aerobowy, czyli szybki marsz, wolny trucht, stepper, orbitrek
- trzeba mieć tempo takie, aby móc w trakcie ćwiczenia rozmawiać, wtedy organizm będzie spalał tłuszcze. Przy większym tempie organizm potrzebuje energii bardziej na gwałt, a od tłuszczy lepszym źródłem są węglowodany, więc orzy zbyt dużym tempie chudnie się mniej niż przy wolniejszym
- spalanie tłuszczy zaczyna się dopiero 20 minut po rozpoczęciu wysiłku
Ćwiczenia nie są niezbędne do schudnięcia, tylko je wspomagają. Najważniejsze to jeść mniej niż się spala. Żadna genetyka, tendencje do otyłości, tego sposobu nie przeskoczą. Fizyki się nie oszuka, a gdyby ktoś jakimś cudem utrzymywał swoją wagę jedząc mniej niż spala, to moglibyśmy skonstruować perpetuum mobile (które jak wiemy z fizyki nie istnieje). |
_________________ Dumny Polak |
Ostatnio zmieniony przez jso Pon Cze 28, 2010 10:59 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 11:22 pm
|
|
|
Cytat: | - śniadanie powinno mieć węglowodany (cukry), obiad tłuszcze, kolacja białko |
jsobanski napisał/a: | - preferować cukry złożone ponad proste (wszystko co słodkie zawiera cukry proste, także soki owocowe zawierają najprostsze cukry, one najbardziej tuczą) |
Takie rady latwo znalezc wszedzie, jednak malo kto potrafi faktycznie okreslic, co sklada sie na weglowodany, co na tluszcze, co na bialka, co na cukre proste a co na zlozone. |
|
|
|
|
MartaAmsterdam
Gaduła
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 03 Paź 2007 Posty: 102 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 1:24 am
|
|
|
Na kazdym produkcie jest dokladnie opisana zawartosc cukru, bialek, wegli i tluszczu,, nic trudnego, wystarczy przeczytac. |
|
|
|
|
jso

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 6:58 am
|
|
|
suska napisał/a: | Cytat: | - śniadanie powinno mieć węglowodany (cukry), obiad tłuszcze, kolacja białko |
jsobanski napisał/a: | - preferować cukry złożone ponad proste (wszystko co słodkie zawiera cukry proste, także soki owocowe zawierają najprostsze cukry, one najbardziej tuczą) |
Takie rady latwo znalezc wszedzie, jednak malo kto potrafi faktycznie okreslic, co sklada sie na weglowodany, co na tluszcze, co na bialka, co na cukre proste a co na zlozone. |
- Mięsa i jajka zawierają wyłącznie białko i tłuszcz, brak węglowodanów (chyba, że w panierce). Jedynym wyjątkiem od tej reguły, który przychodzi mi teraz do głowy, jest mleko (zawiera węglowodany)
- Produkty roślinne zawierają dużo węglowodanów, trochę białka, małe ilości tłuszczu. Te spośród produktów roślinnych, które są słodkie, zawierają cukry proste (głównie owoce), a jak nie są słodkie to zawierają przede wszystkim cukry złożone (ziemniaki, ryż, fasola)
Aha, węglowodany to inaczej cukry, zatem na wszystko składają się cukry (węglowodany), białka (proteiny), tłuszcze (lipidy) + woda, witaminy, sole min., dodatki |
_________________ Dumny Polak |
Ostatnio zmieniony przez jso Wto Cze 29, 2010 7:04 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 8:45 am
|
|
|
MartaAmsterdam napisał/a: | Na kazdym produkcie jest dokladnie opisana zawartosc cukru, bialek, wegli i tluszczu,, nic trudnego, wystarczy przeczytac. |
Chyba nie sadzisz, ze bede robic zakupy na caly tydzien i sprawdzac czy jest to bialko, weglowodany czy tluszcz na kazdym produkcie. |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 9:17 am
|
|
|
suska napisał/a: | Chyba nie sadzisz, ze bede robic zakupy na caly tydzien i sprawdzac czy jest to bialko, weglowodany czy tluszcz na kazdym produkcie. |
ale nikt Ci nie kaze, ktos sie pyta o diete i jsobanski, bardzo dobrze odpowiedzial, zgadzam sie w 100% z tym bo tez cos tam wiem i dokladnie jest tak jak napisal.... powiem wiecej, to przynosi rezultaty!
Ty jak wolisz kupic kropelki, wykupic diete cud w necie, to zrob tak jak uwazasz!
Dieta to nie przyjemnosc, tylko ciezka praca, to jest cos czego osoby starajace sie odchudzac maja problem ze zrozumieniem.... |
|
|
|
|
duYster
Super gaduła Uwaga Baba!

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 10:21 am
|
|
|
suska napisał/a: |
Chyba nie sadzisz, ze bede robic zakupy na caly tydzien i sprawdzac czy jest to bialko, weglowodany czy tluszcz na kazdym produkcie. |
Nie wiem czy Ty jakies punkty zbierasz za pisanie na forum, ale Twoje wypowiedzi nie wnosza nic do dyskusji. Ciesz sie kobieto, zes chuda i ze mozesz jesc co chcesz
btw, po latach praktyk mam wszystkie wartosci odzywcze w malym palcu
[ Dodano: Wto Cze 29, 2010 10:22 am ]
jsobanski Swieta, prawda! Stosuje taki styl zycia i to naprawde dziala |
_________________ Racja jest jak dupa, kazdy ma swoja... |
Ostatnio zmieniony przez duYster Wto Cze 29, 2010 10:23 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|