NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
renta holenderska
Autor Wiadomość
kusiu 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 26, 2010 6:21 pm   renta holenderska

Mam dosyć skomplikowaną sprawę może znajdzie się ktoś kompetentny aby mi pomóc ale muszę zacząć od początku.W 2008 roku pracowałem legalnie w Agencji Pracy Tymczasowej w Holandii pod koniec roku miałem dwa dość poważna bóle serca i pieczenie w mostku ale nie zgłaszałem się do lekarza bo za parę dni miałem jechać do Polski na święta i Nowy Rok.Po przyjeżdzie do Polski zgłosiłem się do lekarza gdzie zrobiono mi EKG i skierowano mnie do szpitala 5.01.2009. podjęto leczenie i po próbie wysiłkowej skierowano do Kliniki Kardiologicznej gdzie stwierdzono przebyty zawał serca i zalecono koronografię termin ustalono na sierpień 2009 roku W miesiącu czerwcu pojechałem do pracy do agencji w której pracowałem lecz musiałem zjechać ze względu na stan zdrowia W sierpniu przeprowadzono zabieg stendowania oraz ustalono drugi zabieg na innej tętnicy który wykonano w miesiącu wrześniu.W tym samym miesiącu złożyłem papiery na rentę .A ponieważ ostatnie moje miejsce pracy jest Holandia miejscowy Zus przesłał moją sprawę do Warszawy do departamentu realizacji umów międzynarodowych Pod koniec lutego dostałem skierowanie na komisję lekarską lekarz orzecznik orzekł częściową niezdolność do pracy do 28.02 2011roku od 05. 01.2009 tj.od chwili zaczęcia leczenia szpitalnego ponieważ nie pobierałem żadnego chorobowego.Zus warszawski po moich wielu monitach /sprawa ciągła się 7 miesięcy/skontaktował się z holenderskim UWV i przysłał do mnie pismo że muszę przebyć najpierw 104 tygodni chorobowego i żebym żłożył do Holendrów niezdolność do pracy co niezwłocznie uczyniłem /oświadczenie pisemne z datą rozpoczęcia leczenia bez druku UWV gdyż go nie miałem / i .że termin przyznania renty polskiej ulega przesunięciu do chwili otrzymania potwierdzenia ubezpieczenia od strony holenderskiej oraz że przesyłają dokumentację do Holandii,Jednocześnie Zus przesłał kopię pisma holenderskiego gdzie była prośba o przesłanie danych medycznych oraz druku E 213 co uczyniłem oraz ile obecnie jestem stratny gy bym był obecnie zatrudniony co nie jestem w stanie stwierdzić napisałem wyjaśnienie oraz posłałem wszystkie przelewy tygodniowe jakie uzyskałem pracując w Holandii Wszystko posłałem pocztą kurierską przesyłka dotarła 12 maja do UWV i zapanowała cisza na mojego e-maila z prośbą o informację też nie ma odpowiedzi od strony holenderskiej,Naprawdę nie wiem co mam już co mam robić drugi rok renta przyznana a ja nie dostałem ani grosza jak tu żyć co robić proszę pomóżcie

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Cze 26, 2010 7:22 pm   

kusiu, z tego co widze zjechales do polski bo byles chory wiec tu nie pracowales i nie byles na chorobowym ?
nie oplacales w tym czasie zadnyh skladek w nl ?
Jakie ubezpieczenie i co ma potwierdzic ?
Jesli chodzi o te 104 tyg to sie zgadza .
Tu w NL musisz najpierw 104 tyg byc ciale na chorobowy wtedy dopiero ciebie wzywaja na spotkanie i tam odpowiedzialny lekarz sprawdza twoje paiery choroby itd i stwierdza czy jestes zdolny do pracy czy nie.
Jesli jestes nie zdolny to w jakim stopniu jestes nie zdolny . Aby cokolwiek dostac od panstwa musisz conajmniej dostac 35% niezdolnosci .

kusiu 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 26, 2010 7:59 pm   renta holenderska

05.01.2009.miałem jeszcze ubezpieczenie holenderskie a od tego dnia mam przyznaną niezdolność do pracy wprawdzie przez lekarza polskiego bo w Polsce robiłem badania a czyż my nie jesteśmy w UE

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Sob Cze 26, 2010 8:15 pm   

kusiu,

http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=23157

http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?p=193655

( ͡° ͜ʖ ͡°).

kusiu 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 26, 2010 8:40 pm   

dziękuje czytałem to wcześniej ale to nieodzwierciela mojej sytuacji gdyż to jest w Holandii a ja leczyłem się się w Polsce wiem że podobnież trzeba starać się o zezwolenie na leczenie w Polsce ale w moim nagłym przypadku chyba nie

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Nie Cze 27, 2010 12:21 am   

kusiu, a zglosiles wtedy swoja chorobe u pracodawcy czy w UWV ?
czy w momecie zachorowania pracowales czy poprostu zakonczyles prace i zjechales do PL zeby sie leczyc ?

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Nie Cze 27, 2010 12:27 am   

Prawo buszu czy co? Chyba obowiazuje jakies prawo - pracujesz tutaj, leczysz sie tutaj - la jesli chcesz sie leczyc w Polsce a przede wszystkim chcesz wyjechac do Polski - pytasz o pozwolenie UVW. Ludzie, sa jakies reguly! Czasem mam wrazenie, ze Polacy wszystko chcieliby latwa reka a to moze dlatego, ze tu mieszkam kupe czasu i musialam sie przestawic na tutejsze myslenie czy mi sie to podobalo czy nie!

kusiu 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Cze 27, 2010 11:12 am   renta

Bayleys Nie zgłosiłem leczenia ponieważ z chwilą zakończenia pracy jestem wymeldowany z UWV a praca się skończyła tak zawsze informowała mnie moja Agencja Pracy.w mojej agencji pracowało się 8 tygodni 2 tygodnie urlopu bezpłatnego .Z chwilą braku pracy oczekiwało się w Polsce po 3mies i dłużej.Nie myślałem o żadnej rencie holenderskiej Dopiero teraz nasz Zus nakazał zgłosić niezdolność do UWV bezpośrednio lub za jego pośrednictwem

[ Dodano: Nie Cze 27, 2010 11:25 am ]
BRONKO żadne prawo buszu ani Polskie myślenie nie myślałem o żadnej rencie czy chorobowym holenderskim tak poinformował mnie polski Zus po konsultacii z UWV

kusiu 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Cze 27, 2010 11:12 am   

Bayleys Nie zgłosiłem leczenia ponieważ z chwilą zakończenia pracy jestem wymeldowany z UWV a praca się skończyła tak zawsze informowała mnie moja Agencja Pracy.w mojej agencji pracowało się 8 tygodni 2 tygodnie urlopu bezpłatnego .Z chwilą braku pracy oczekiwało się w Polsce po 3mies i dłużej.Nie myślałem o żadnej rencie holenderskiej Dopiero teraz nasz Zus nakazał zgłosić niezdolność do UWV bezpośrednio lub za jego pośrednictwem

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Nie Cze 27, 2010 3:52 pm   Re: renta

kusiu napisał/a:

[ Dodano: Nie Cze 27, 2010 11:25 am ]
BRONKO żadne prawo buszu ani Polskie myślenie nie myślałem o żadnej rencie czy chorobowym holenderskim tak poinformował mnie polski Zus po konsultacii z UWV

Rzeczywiscie wyjasniles to w nastepnym swoim poscie. Przepraszam i mam nadzieje ze sie nie gniewasz :039:
A wracajac do Twojej sprawy - wiesz kiedy UWV otrzymalo pismo z Zusu, czyli musialo przyjsc jakies pismo potwierdzajac i tam powinno pisac w jakim czasie odpisza w Twojej sprawie, nie pisze nic takiego?Takie jest prawo, ze oni musza odpowiedziec na pismo z Zusu bez wzgledu na to czy decyzja odnosnie renty bedzie pozytywna czy negatywna.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Nie Cze 27, 2010 4:17 pm   

Bronka, nie wiem co chce ten zus ale on ani renty ani chorobowego tu ne otrzyma. W czasie zachorowania byl wymeldowany i nie pracowal w NL .Rente mozna jedynie dostac jak sama wiesz jesli jestes conajmniej 104 tygodnie na chorobowym .Bronka pozatym jak sama doswiadczylas rete tu dostac jest ciezko a napewno nie taka jak w PL na np 1 rok.
Kasiu ze ty byles/bylas ubezpieczona to jest ok ale w tym wypadku jak twuj z NL nic nie dostaniesz. Gdybys zachorowala i poszla na chorobowe w tracie pracy to co innego. Ale w tym wypadku nie mam pojecia co oczekuje polski ZUS . Nawet nie mam pojecia co za papiery wypelnialas / wypelniales .Ten druku E 213 to nic innego jak SZCZEGÓŁOWY RAPORT LEKARSKI w tym wypadku z Holandi .
A renty ani chorobowego ci nie przyznaja poniewaz w momecie zachorowania nie oplacales tu zadnych skladek ani nie pracowales ani nie byles zameldowany. wiec jedynie na co moze czeka
ZUS to ten raport lekaski z NL.

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Nie Cze 27, 2010 5:25 pm   

No tez mi sie to wszystko dziwne wydaje, skoro w nl rente mozna dostac po 2 latach ciaglego chorobowego tak jak... UWV ma zlamac przepis czy jak? Nie bardzo rozumiem.

kusiu 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Cze 27, 2010 6:34 pm   renta

dziękuję za wszystkie posty jeżeli ktoś jeszcze chce się wypowiedzieć to bardzo proszę a jak się sprawa zakończy to obiecuję opisać wszystkim forumowiczom ze swojej strony będę intesywnie działał sprawa ciągnie się już 1.5 roku i jestem kompletnie bez kasy pozdrawiam Kusiu

Odpowiedz do tematu