Zakończenie roku szkolnego/przedszkolnego |
Autor |
Wiadomość |
katylexy
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lip 01, 2010 5:39 pm Zakończenie roku szkolnego/przedszkolnego
|
|
|
Witam!
Bardzo proszę o wyjaśnienie jak wygląda w Holandii zakończenie roku szkolnego czy przedszkolnego. (Bardziej interesuje mnie przedszkole )
Czy tutaj, tak jak w Polsce praktykuje się wręczanie nauczycielom kwiatów w ramach podziękowania za naukę, czy może panują tu zupełnie inne zwyczaje?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, bowiem koniec roku już w przyszłym tygodniu |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 35 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Czw Lip 01, 2010 5:49 pm
|
|
|
Z tego co ja slyszalam obdarowywanie nauczycieli czy wychowawcow czymkolwiek jest tutaj dziwnie postrzegane i raczej nie praktykowane. Ale mozliwe, ze ktos ma inne doswiadczenia. |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
Pomogła: 8 razy Wiek: 52 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Czw Lip 01, 2010 6:02 pm
|
|
|
Z tego co zdążyłam zauważyć ostatni dzień szkoły jest raczej normalnym dniem "nauki" (choć nauką tego nazwać nie można ).
U moich dzieci szkoła w tym dniu kończy się o 12.00, ale jeśli normalnie była w tym dniu rano gimnastyka, to dzieci maja jeszcze gimnastykę
Raczej nie ma takiego zakończenia szkoły jak w PL - świadectwa, kwiaty, upominki czy odświętny strój.
Jeśli jakiś nauczyciel odchodzi ze szkoły to wtedy dzieci dają mu drobne upominki - ale są to najczęściej rzeczy robione samodzielnie.
Moze w innych szkołach jest inaczej. |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
MAARIT
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Czw Lip 01, 2010 6:40 pm
|
|
|
U moich dzieci w szkole ,kazdy sklada sie po 1 euro i cos kupuja nauczycielce ,od wszystkich razem |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
katylexy
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lip 01, 2010 10:54 pm
|
|
|
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi, które bardzo mi pomogły Pozdrawiam |
|
|
|
|
gosik
Gaduła
|
Wysłany: Sob Lip 03, 2010 7:22 pm
|
|
|
a u mojego synka jest inaczej- prawie każdy coś drobnego przynosi, nie są to kwiety ale jakieś pierdółki z xenos lub innego tego typu sklepu. ja np. kupuję czekoladki z polskiego sklepu bo wiem jak jufka je lubi....pozdrawiam |
_________________ gosik |
|
|
|
|
Rauf
Gaduła
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 172 Skąd: Netherlands
|
Wysłany: Sob Lip 03, 2010 8:05 pm
|
|
|
a ja tam zanioslam 2 bukiety kwiatow dla 2 nauczycielek i po bombonierce i wcale niebyly zaskoczone, bylo im milo a ja uwazam ze sie nalezalo. |
|
|
|
|
|