NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ubezpieczenie w niemczech a mieszkanie w holandii
Autor Wiadomość
angelika 
Gaduła

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 11:03 am   ubezpieczenie w niemczech a mieszkanie w holandii

slyszalam ze kobiety mieszkajace w Holandii ubezpieczaja sie w Nemczech, by moc rodzic w tamtejszych szpitalach. Czy wie ktos na jakich zasasach??czy wystarczy zameldowanie w NL??

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 11:10 am   

A jak sobie to wyobrazasz? Chcesz miec dwa ubezpieczenia? Skoro stac Cie na dwa to wykup sobie juz lepiej rozszerzony pakiet w Holandii (140 euro okolo, wiec i tak pewnie taniej niz 90 euro w Holandii + nie wiem ile w Niemczech) i tez bedziesz mogla rodzic w szpitalu.
Ostatnio zmieniony przez suska Pon Lip 05, 2010 11:11 am, w całości zmieniany 1 raz  

mamqa 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 12:16 pm   

angelika napisał/a:
slyszalam ze kobiety mieszkajace w Holandii ubezpieczaja sie w Nemczech, by moc rodzic w tamtejszych szpitalach. Czy wie ktos na jakich zasasach??czy wystarczy zameldowanie w NL??

Nie wiem jak to działa... Ja pracowałam w Holandii a mieszkałam w Niemczech i moje Niemieckie ubezpieczenie nie było tutaj ważne, musiałam mieć tutejsze i na nie mogłam w Niemczech chodzić do lekarzy... a odwrotnie to nie wiem...

angelika 
Gaduła

Wysłany: Pon Lip 05, 2010 12:36 pm   

suska napisał/a:
A jak sobie to wyobrazasz? Chcesz miec dwa ubezpieczenia? Skoro stac Cie na dwa to wykup sobie juz lepiej rozszerzony pakiet w Holandii (140 euro okolo, wiec i tak pewnie taniej niz 90 euro w Holandii + nie wiem ile w Niemczech) i tez bedziesz mogla rodzic w szpitalu.

Ciebie nikt o pyskowanie nie prosil, nie Twoj interes na ile ubezpieczen mnie stac, zadalam pytnaie i oczekuje odpowiedzi na nie, a nie Twojego komentarza jak ja sobie to wyobrazam. jak jestes taka wszech wiedzaca to zapisz sie do rzadu ;) nie chodzi ze tu sobie wykupie inny pakiet (skad wiesz jaki mam dotychczas??) chodzi o lepsza sluzbe zdrowia.
Ostatnio zmieniony przez angelika Pon Lip 05, 2010 12:37 pm, w całości zmieniany 1 raz  

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Wysłany: Pon Lip 05, 2010 12:40 pm   

angelika, czy Ty sie dobrze czujesz? Gdzie ja "pyskuje"? :O Pytanie: "jak sobie to wyobrazasz" nie mialo absolutnie zadnego negatywnego oddzwieku.

Poza tym jesli chcesz miec tylko niemieckie ubezpieczenie to musisz sie z Holandii wymeldowac, bo bedac w Holandii zameldowana MUSISZ miec holenderskie ubezpieczenie.

angelika 
Gaduła

Wysłany: Pon Lip 05, 2010 12:44 pm   

hmm ciekawe, dzis mi jeden lekarz w niemczeh powiedzial ze ma pare pacjentek z Eindhoven , ktore ubezpieczaja sie w Niemczech zeby moc chodzic tam do lekarza i tam tez rodzic, nie dopytalam juz w jaki sposob to robia.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pon Lip 05, 2010 12:52 pm   

angelika napisał/a:
hmm ciekawe, dzis mi jeden lekarz w niemczeh powiedzial ze ma pare pacjentek z Eindhoven , ktore ubezpieczaja sie w Niemczech zeby moc chodzic tam do lekarza i tam tez rodzic, nie dopytalam juz w jaki sposob to robia.

moze sie dodatkowo ubezpieczaja w niemczech. tak jak suska pisze. tu masz zameldowanie, tu musisz miec ubezpieczenie. jezeli sie tu nie ubezpieczysz, to wczesniej czy pozniej bedziesz placic kare...

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Wysłany: Pon Lip 05, 2010 12:59 pm   

No i wlasnie dlatego napisala, ze jesli chcesz sie w Niemczech leczyc to musisz miec dwa ubezpieczenia (o ile sie da oczywiscie wykupic niemieckie, bedac zameldowanym w Holandii). A dwa ubezpieczenia z pewnoscia sa drozsze niz pakiet rozszrezony w Holandii i mozliwosc rodzenia w szpitalu.

MAARIT 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 1:03 pm   

W Niemczech dostaje sie kase za urodzenie dziecka i to nie zla ,dlatego panie chca rodzic w Niemczech

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pon Lip 05, 2010 1:06 pm   

pewnie dostaja tylko "zameldowani" (nie wiem jak to w de wyglada). nie za bardzo wierze, ze dostaje kazdy, kto rodzi na ich terytorium :) niemcy, az takie chetne do rozdawania pieniedzy to nie sa :)

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 1:21 pm   

MAARIT napisał/a:
W Niemczech dostaje sie kase za urodzenie dziecka i to nie zla ,dlatego panie chca rodzic w Niemczech

Może niektórym Paniom chodzi o inny poziom leczenia (mam wrażenie,że to angelika miała na myśli) niż o kasę.
Pieniądze za urodzenie dziecka dostają tylko zameldowani mieszkańcy lub obywatele niemiec, a nie każdy komu się zachce rodzić w niemczech :031:

angelika: masz racje wiele kobiet jeżdzi do niemieckich ginekologów ,nie wszystkim odpowiada tutejszy system opieki podczas ciąży.

P.s niektórzy interpretują sobie wypowiedzi innych tak jak chcą,a nie tak jak jest napisane, w tekście mowy nie było o wymeldowaniu z holandii czy mieszkaniu tu bez ubezpieczenia w dodatku w sposób napastliwy.
Ostatnio zmieniony przez ewcia.pol Pon Lip 05, 2010 1:23 pm, w całości zmieniany 1 raz  

angelika 
Gaduła

Wysłany: Pon Lip 05, 2010 1:31 pm   

szczerze mowiac nie mialam pojecia o pieniadzach, nawet mi to do glowy nie przyszlo, chcialam zpytac o to ubezpieczenie, bo wiem ze tam jest lepsza opieka. caly tydzien chodzilam z bolem podbrzusza, i dostalam w szpitalu tylko pracetamol. dzis u lekarza w niemczech zostalam porzadnie przebadana i wiem na czym stoje. nie wiem czy tak sie da zapisac do ubezpieczalni bez zameldowania. nie chodzi ze wezme sobie jeden drozszy pakiet, ktory mnie wyniesie taniej niz 2 ubezpieczenia, bo wole placic to drugie i miec porzadna opieke. ale to juz moje zdanie i nie kazdy musi sie z tym zgadzac ;)

[ Dodano: Pon Lip 05, 2010 1:32 pm ]
ewcia.pol napisał/a:
Może niektórym Paniom chodzi o inny poziom leczenia (mam wrażenie,że to angelika miała na myśli) niż o kasę.

dokladnie to mialam ewcia.pol na mysli.

[ Dodano: Pon Lip 05, 2010 1:36 pm ]
zaq napisał/a:
tu masz zameldowanie, tu musisz miec ubezpieczenie. jezeli sie tu nie ubezpieczysz, to wczesniej czy pozniej bedziesz placic kare...

tu mam ubezpieczenie bo tu mieszkam

MAARIT napisał/a:
W Niemczech dostaje sie
kase za urodzenie dziecka i to nie zla ,dlatego panie chca rodzic w Niemczech

tego nie wiedzialam, ale nie zawsze kasa jest najwazniejesza i na pewno nie poszlabym rodzic specjalnie gdzies, gdzie za to placa.

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Wysłany: Pon Lip 05, 2010 1:39 pm   

No ale ja zgaduje, ze w Niemczech ciezko bedzie sie ubezpieczyc bez zameldowania. Ale musialabys zapytac u zrodla- moze ten wlasnie lekarz bedzie wiedzial? Albo sprobuj poszukasz polskiego ginekologa tu w Holandii.

angelika 
Gaduła

Wysłany: Pon Lip 05, 2010 1:45 pm   

zapytam sie tego lekarza przy nastepnej wizycie, dzis mialam za duzego stresa ;) , dzieki wszystkim za odpowiedzi

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 1:54 pm   

ewcia.pol napisał/a:

angelika: masz racje wiele kobiet jeżdzi do niemieckich ginekologów ,nie wszystkim odpowiada tutejszy system opieki podczas ciąży.
.

To prawda, ze w Holandii kiepsko wyglada prowadzenie ciezarnej przez polozna, wlasnie wczoraj bylo o tym w wiadomosciach tv ( journal) Do poki wszystko gra jest ok, gorzej jesli sa komplikacje a polozna czesto nie potrafi znalezc problemu lub na czas odeslac ciezarnej do ginekologa. Stad duza umieralnosc noworodkow, jedna z najwyzszych w calej Europie, totez sie dziewczynom nie dziwie, z reszta sama sie tu przejechalam na poloznych wiec wiem co mowie. Tutaj na ten temat:

http://www.telegraaf.nl/b...g__.html?p=19,1

http://www.nu.nl/politiek...-aanpakken.html

Odpowiedz do tematu