zepsuta stacyjka |
Autor |
Wiadomość |
zraisok
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lip 07, 2010 1:48 pm zepsuta stacyjka
|
|
|
Witam!
Prawdopodobnie zepsuła mi się stacyjka w Vectrze, bo wkładam kluczyk, próbuję przekręcić i... nic, ani drgnie. Gdzie znaleźć fachowców, którzy mogliby się tym zająć? Byłem w serwisie Opla - zajęci i kazali szukać w warsztatach. Gościu w najbliższym warsztacie zajęty. Doholowanie gdzieś dalej nie wchodzi w grę, bo kierownica zablokowana. Brać lawetę i transportować do warsztatu?
W Polsce zadzwoniłbym sobie do jakiegoś magika od zamków i po sprawie, a tu człowiek nie zna reliów.. eh
Auto stoi sobie obecnie w De Lier.
Pozdrawiam.
Z. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Lip 08, 2010 1:44 pm
|
|
|
probowales podczas proby przekrecenia kluczyka ruszac kierownica prawo-lewo? |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
87katie87
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lip 08, 2010 3:55 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: | probowales podczas proby przekrecenia kluczyka ruszac kierownica prawo-lewo? |
Ruszaj kierownica mocno w lewo i w prawo a jednoczesnie probuj przekrecac stacyjke. Kiedys pojechalismy z kumplami w plener i w BMW tak sie nam zrobilo ,blokada trzymałą kierownice wiec zawolalismy lawete. Klijent przyjechal zaczal szarpac kierownica i stacyjka puscila najpierw na pierszwy poziom pozniej na drugi ale zapalic nie chciala lecz blokada puscila.... |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Czw Lip 08, 2010 8:19 pm
|
|
|
87katie87 napisał/a: | m4rcin napisał/a: | probowales podczas proby przekrecenia kluczyka ruszac kierownica prawo-lewo? |
Ruszaj kierownica mocno w lewo i w prawo a jednoczesnie probuj przekrecac stacyjke. Kiedys pojechalismy z kumplami w plener i w BMW tak sie nam zrobilo ,blokada trzymałą kierownice wiec zawolalismy lawete. Klijent przyjechal zaczal szarpac kierownica i stacyjka puscila najpierw na pierszwy poziom pozniej na drugi ale zapalic nie chciala lecz blokada puscila.... |
zraisok napisz dokladnie jaki jest problem...dla zobacz sobie na www.vkp.pl sam jestem czlonkiem klubu vectry bo kiedys mialem...ale aby Ci pomoc musze wiedziec dokladnie o co chodzi...czy o przekrecenie kluczyka czy kierownicy? a moze kluczyk krecisz ale silnik Ci nie kreci...? |
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Czw Lip 08, 2010 8:20 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zraisok
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 09, 2010 2:39 pm
|
|
|
Chodzi o to, że kluczyk nie da się wogóle przekręcić, nawet na pozycję I, no i kierownica też, bo włączona blokada.
Kierownicą machałem, kluczykiem machałem, wkładałem, wyciągałem i tak z pół godziny, wszystkie pozycje przerobiliśmy :-d Podejrzewam, że stacyjka się rozsypała w drobny mak, bo i wcześniej były z nią problemy, ale zawsze jakoś odpalał, a w tym tygodniu zacięła się na dobre.
Próbowałem lać WD-40 - nie pomaga.
Próbowałem przekręcać o świcie, bo podobno w Oplach są problemy ze stacyjkami przy dużej temperaturze - nie pomaga.
Teraz chodzi o to, czy da się jakoś wyciągnąć tą stacyjkę, żeby wymienić na nową lub zreperować.
---
I dodatkowe pytanie: jak znaleźć firmę z lawetą. Po hol. laweta to niby 'affuit', ale w Telefoongids nic na te hasło nie znajduje. |
Ostatnio zmieniony przez zraisok Pią Lip 09, 2010 3:04 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią Lip 09, 2010 5:57 pm
|
|
|
zraisok napisał/a: | Chodzi o to, że kluczyk nie da się wogóle przekręcić, nawet na pozycję I, no i kierownica też, bo włączona blokada.
Kierownicą machałem, kluczykiem machałem, wkładałem, wyciągałem i tak z pół godziny, wszystkie pozycje przerobiliśmy :-d Podejrzewam, że stacyjka się rozsypała w drobny mak, bo i wcześniej były z nią problemy, ale zawsze jakoś odpalał, a w tym tygodniu zacięła się na dobre.
Próbowałem lać WD-40 - nie pomaga.
Próbowałem przekręcać o świcie, bo podobno w Oplach są problemy ze stacyjkami przy dużej temperaturze - nie pomaga.
Teraz chodzi o to, czy da się jakoś wyciągnąć tą stacyjkę, żeby wymienić na nową lub zreperować.
---
I dodatkowe pytanie: jak znaleźć firmę z lawetą. Po hol. laweta to niby 'affuit', ale w Telefoongids nic na te hasło nie znajduje. |
jasne,ze sie da wyjac...trzeba rozebrac obudowe kolumny kierownicy a pozniej jak dobrze pamietam zdjac kierownice z tasma po podspodem sa sruby...troszke zabawy z tym jest ale wymiana w sumie nie taka trudna...niestety nie mam juz vectry to nie zrobi Ci zdjec ale wejdz na klub vectry i zarazuc temat i chlopaki Ci pomoga ba..moga albo instrukcje Ci poadac albo nawet zdjecia....jesli nie znajdziesz navkp popytaj tez na vectra unlimited...drugi dobry klub!
co do lawety w NL kazdy wiekszy garaz ma - taki np co handluje powypadkowymi samochodami -ale niestety nie wiem jak sie to nazywa po holdenrsku 2. w niektorych miejscach co wypozyczaja przyczepiki mozna tez wypozyczyc lawete! |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Lip 09, 2010 8:51 pm
|
|
|
a takie sie nie przyda?
forum.vectraklub.pl/index.php/topic/40996-stacyjka-va-wymiana-wkladki/
pogogluj troche. Jestem pewien, ze znajdziesz instrukcje ze zdjeciami. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
techno_rock
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 5 razy Wiek: 44 Dołączył: 26 Cze 2008 Posty: 86 Skąd: rotterdam
|
Wysłany: Sob Lip 10, 2010 2:40 pm
|
|
|
po holendersku laweta to autoambulance ale jak popatrzysz w ogloszeniach na niedzieli znajdziesz ogloszenie do piotrka co wozi samochody po holandii zadzwon on ci pomoze bo jest bodajze tez mechanikiem 0031616955962 E-mail: [email protected]
a to link do ogloszenia
http://ogloszenia.niedziela.nl/search/advert/66623 |
|
|
|
|
zraisok
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 13, 2010 7:49 pm
|
|
|
Sam jednak tego nie rozbiorę, problem w tym, żeby wyciągnąć stacyjkę trzeba w którymś tam momencie przekręcić kluczyk, zeby odblokować blokadę.
Szukam lawety i jadę do mechanika.
Wielkie dzięki za pomoc! |
|
|
|
|
|
Wysłany: Śro Lip 14, 2010 9:02 pm
|
|
|
zraisok napisał/a: | Sam jednak tego nie rozbiorę, problem w tym, żeby wyciągnąć stacyjkę trzeba w którymś tam momencie przekręcić kluczyk, zeby odblokować blokadę.
Szukam lawety i jadę do mechanika.
Wielkie dzięki za pomoc! |
pytanie czy keirownice masz tak sutawiona abys mogl odkrecic poduszke...jesli tak to sprawa jest prosta...odkrecasz poduszke...pozniej rozlaczasz kabelki od poduszki (oczywiscie na odlaczonym aku!!!) i tam masz posrodku srube do kieronicy..odkrecasz i zdejmujesz kierownice...pod spodem masz "tasme" i manetki to tez musisz odkrecic (wazne aby nie krecic tasma!! bo pozniej przy zakladaniu kierownicy trzeba bedzie ja ustawic.. jak? tak: tasma ma przewaznie 7-8 obrotow wiec krecisz nia w jedna strone do konca i do drugiego konca liczac ile jest pelnych obrotow tylko delikatnie aby nie zerwac a pozniej krecisz w druga strone od ktoregos z poczatkow ale tylko polowe obliczonych wczesniej obrotow)...ok ale zdejmujemy jak juz zdejmiesz manetki i tasme to tam masz stacyjke kilka srubek i robota skonczona;)
takie rozwiazanie:D...ale jesli nie czujesz sie na silach to zostaw i jedz do mechanika...tylko pamietajcie o tasme bo jak zle ja ustawicie to przy kierowaniu autkiem mozesz ja zerwac i wtedy klops - ladnych pare stuwek to kosztuje;)
pozdro! |
|
|
|
|
|