NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ugryzniee
Autor Wiadomość
cela 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Lip 12, 2010 9:45 am   ugryzniee

co polecacie na ugryznie,wczoraj bylam na spacerez i cos mnie ugryzlo,wpierw byl maly slad po czym po godzinie cala noga mi spuchla i zrobila sie taka ogromna czerwona plama,,,, co na to kupic????

szeda 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Pon Lip 12, 2010 9:50 am   

isc na spoedhulp najlepiej; idz na pierwsza pomoc przy szpitalu, zwl. ze masz opuchlizne

Estamos 

Wysłany: Pon Lip 12, 2010 2:34 pm   

Obserwuj nogę, nie drap się (wiem że to trudne), obejrzyj dobrze ugryzienie czy może jakiegoś żądła nie ma? Jeśli to był jakiś owad, możesz spróbować prepartu o nazwie Azaron. Pomaga na ukąszenia owadów od pszczół na komarach kończąc.
Jeśli opuchlizna utrzymuje się dłuższy czas, nie widzisz poprawy zastosuj się do postu wyżej.
Może do dojść do wstrząsu, możesz się nawet udusić...

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Pon Lip 12, 2010 4:46 pm   

A zauwazylas kiedys jakies reakcje alergiczne? Jesli nie to bez paniki. Poza tym czy to jest taka plaska bula, wypelniona ciesza, diabelsko twarda, czerwona i swedzaca? Widac jej krawedzie (czyli widac do jakiegos obszaru ogranicza sie opuchlizna?). To mogla byc tzw konska mucha. Wiem, wyglada tragicznie, tez pierwszy raz nie wiedzialam co ze soba zrobic, ale po kilku latach kontaku z konmy wiem, ze to nic strasznego ; ) Obserwuj noge, jesli stan sie pogarsza to udaj sie do lekarza, jesli jest stabilny mysle, ze nie masz sie czego bac. Po kilku dniach powinno przejsc. Btw mozesz przylozyc ocet :039:

cela 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Lip 12, 2010 9:31 pm   

no ide jutro rano do lekarza,bo sie pogorszylo,rozlalo sie jeszcze bardziej i juz ledwo chodze,boli i jest caly czas gorace,kupilam sobie wapno i cos po ukaszeniu w kruidvat ale nic nie pomoglo,tylko sie pogorszylo wiec zadzwonilam i sie na jutro 8 rano umowilam z lekarzem,nie widac tam zadnego jadu albo kleszcza,chcialam poczekac ale to jest bardzo duze i spuchniete,zobaczymy jutro co lekarz powie ehhh

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Pon Lip 12, 2010 9:36 pm   

Znajac zycie to nic, da paracetamol i kaze wrocic za tydzien, ale mimo wszystko powowdzenia! :039:

jso 

Wysłany: Pon Lip 12, 2010 11:03 pm   

Miałem chyba coś podobnego kiedyś (od ugryzienia komara), w ciągu kilku godzin na całym przedramieniu miałem wyraźną czerwoną plamę, która do tego swędziała. Miałem prosty zabieg chirurgiczny (nie bolało) wycięcia kawałeczka skóry z tym ugryzieniem.

szeda 

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Pon Lip 12, 2010 11:07 pm   

no wiec zamiast tracic czas na HA z paracetamolem nalezy isc od razu na pierwsza pomoc przy szpitalu
na ugryzienia daje sie zazw. dozylnie hydrokortyzon w duzych dawkach; mnie ugryzla kiedys prawdop. zmija w okolice kostki, mialam zawroty glowy od tego i klopoty z widzeniem; wytrzymalam 2 dni, spuchlam do biodra, (poszlam nawet wtedy do pracy po feralnym weekendzie, wytrzymalam pol dnia); wyladowalam w szpitalu na 5 dni - to w PL bylo, za soba mam tez zmasowane pogryzienia przez osy - nikomu nie zycze, tu czas gra bardzo duza role

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Lip 12, 2010 11:22 pm   

cela,
zanim dotrzesz do lekarza, uzyj kompres z zakwaszonej wody
moze to byc ocet jabkowy., lub spirytusowy ,rozcienczony pol na pol z woda

okladaj kompresem miejsce ktore boli i jest gorace
zmieniaj go kiedy poczujesz ze kompres zrobil sie cieply ...

ps . jesli opuchlizna bardzo sie ''rozlala'' na nodze, to do kompresu uzyj czystej sciereczki do naczyn, pieluchy, lub recznika ,namocz go w zakwaszonej wodzie i owin nim bolace miejsce
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Lip 12, 2010 11:27 pm, w całości zmieniany 1 raz  

cela 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Lip 13, 2010 8:36 am   

no i sluchajcie rewelacja,jak zawsze problem z lekarzem,kiedys mialam taka super starsza babeczke ale ona juz nie pracuje i dostalam na jej miejsce mloda panne ,ktora nie ma o niczym pojecia,przyszla do niej dzis z ta noga ,ktora jest nadal opuchnieta i mocno czerwona ona spojrzala i mowi ze hmmm jak bede miec goraczke to mam do niej wrocic a poki co mam wziac sobie paracetamol i siedziec z noga uniesiona do gory,komediaaaaaa
spytalam ja o raka bo moje dwie babcie zmarly na raka piersi wiec jest i u mnie duze ryzyko ,a ona zamiast mnie zbadac powiedziala ze mam 25 lat i jestem za mloda
poprzednia wizyta u niej byla z moim pieprzykiem,ktory kiedys byl bardzo maly a niedawno zrobil sie z niego ogromny babel ktory zmienil kolor na bardzo ciemny,kiedy przyszlam z tym do niej ona zaczela szukac w ksiazce co to moze byc,nie znalazla i powiedziala ze eeeeee volgens mij is goed en dat is niet gevarlijk,ale nie byla pewna,,, zbieglam z tematu ale poprostu jestem zalamana sluzba lekarska w nl

gdzie dostane ten ocet i pod jaka nazwa???dziekuje Wam za rady

jso 

Wysłany: Wto Lip 13, 2010 9:29 am   

Czułem, że tak będzie. Ja ostatnio miałem inny przypadek. Mam dziecko, które urodziło się duże oraz za pomocą próżnociągu. W Polsce jeśli zachodzi conajmniej jedna z tych dwóch okoliczności to nie wypuszcza się dziecka ze szpitala bez zrobienia USG główki. Robią to też, bo dopóki czaszka jeszcze nie stwardnieje to można zrobić USG, potem jak w przyszłości coś będzie źle to trzeba robić już tomografię. Pomyślałem więc, że pójdę sobie tutaj na dodatkowe USG, za które zapłacę (bo nie ma wg tutejszych norm wskazań aby to robić). Odsyłany z pytaniami o to od jednego lekarza do drugiego w końcu usłyszałem, że w Holandii wszyscy mają równe szanse i fakt, że ktoś ma więcej pieniędzy do przeznaczenia na zdrowie nie może powodować, że ktoś dostanie lepszą opiekę, dlatego mi babka nie może pomóc :031: Głęboka komuna.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Lip 13, 2010 12:07 pm   

cela,

znajdziesz je w suermarketach typu AH pod nazwa: appelazijn (ocet jablkowy) kruidenazijn(ocet ziolowy)
lub zwykly najtanszy spiritus azijn ....
:039:
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Lip 13, 2010 12:08 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu