NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Katastrofa samolotu z Prezydentem na pokladzie...
Autor Wiadomość
guust 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 3:09 pm   

jsobanski, przykre to co piszesz....
bo taki z Ciebei patriota, ze zapomniales o wojnie bolszewickiej, wiec
jsobanski napisał/a:
- 1918 - 1939 - tutaj Polska ma chwilę wytchnienia

jest nieprawda...

jsobanski napisał/a:
i politycy PO nawołują, aby składać kwiaty na grobach naszych morderców

bylem w niemczech jako mlody chlopak i Ci powiem wiecej, ze tam szorowalem groby naszych okupantow - niemcow i ruskich, jak i rowneiz polakow i wszystkich poleglych w II WS - jak nie wiesz co to znaczy tolerancja i dazenei do zgody to nie nawoluj chociaz do nienawisci... wpisujesz sie idealnie w retoryke PISu - grzebac w przeszlosci, a terazniejsze problemy odwlekac w nieskonczonosc....

a kto zaprosil tych generalow do samolotu? Tusk? a kto kazal leciec tam 10? tusk? (chyba oficjalna uroczystosc byla 7 - dlatego byl dodatkowy sprzet - wizyta kaczora nie byla oficjalna wyprawa, uzgodniona ze strona rosyjska, nawet bor sie nei przygotowal, bo nie podstawil aut na lotniska zastepcze) a wyobraz sobie ze kontrolerzy zamykaja lotnisko - to dopiero w PL bylaby nagonka na ruskich!

mozna podaac kolejne argumenty, ale po co? polska mesjaszem narodow - wierz w to dalej i obrazaj sie na caly swiat, a sie obudzisz z reka w nocniku.... wypominaj tylko to co nas dzieli...
skoro taki patriota z Ciebie to czego napedzasz gospodarke innemu krajowi, co ma polske gleboko w d...e?

[ Dodano: Czw Lip 15, 2010 3:16 pm ]
jsobanski napisał/a:
ale tu nie chodzi o to, że w samolocie byli akurat ludzie z PiSu. Mogła to być Samoobrona, PSL czy jakakolwiek inna partia.

tez nieprwda, bo byli tam ludzie z roznych srodowisk, wyobraz sobie ze nawet z SLD - wg Ciebie pewnie pojechali czcic mordercow a nie oddac czesc poleglym

katylexy 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 3:19 pm   

jsobanski ja nie atakuję PIS-u, chociaż przyznaję, że nie jestem ich zwolenniczką.
Ja po prostu poddaje w wątpliwość Twoją teorię o zamachu.
Oczywiście zgadzam się z Tobą, że jest wiele wątpliwości dot. śledztwa, które trzeba wyjaśnić, w tym m.in. przesłuchanie kontrolerów z lotniska i zabezpieczenie go na czas przyjazdu prezydenta RP.
Nie poddaję w wątpliwość stosunków polsko - rosyjskich bo wszyscy wiemy jakie one były i jakie są.
Ale podaj mi proszę korzyści jakie płynęłyby dla Rosji ze śmierci Prezydenta. Oczywiście wszyscy znamy stosunek śp. Lecha Kaczyńskiego do Rosji i wiemy jak za jego prezydentury wyglądały stosunki polsko - rosyjskie. Myślisz, że Putin i reszta władz rosyjskich nie wiedziała, że w Polsce jesienią odbędą się wybory prezydenckie? Że nie wiedzieli jak w sondażach przedstawia się poparcie dla Lecha Kaczyńskiego? Przecież po przegranych wyborach Lech Kaczyński nie miałby już tak wielkiego znaczenia w polskim rządzie.
Jeżeli miałby być to zamach to dlaczego Rosjanie czekali z tym tak długo? Uważasz, że tylko zamach mógłby poprawić relacje polsko-rosyjskie?
I jeszcze jedno: gdyby ta katastrofa wydarzyłaby się w Niemczech to tak samo większość z nas uznałaby to za zamach?
W nas Polakach chyba cały czas pozostaje świadomość narodu uciśnionego i wydaje się większości z nas, że ktoś tylko czyha na naszą wolność.
Mogłabym się zgodzić z teorią o zamachu gdybyśmy byli w stanie wojny z Rosją, a nie jesteśmy.

jso 

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 3:45 pm   

guust,

Oh, tak usilnie chciałeś się do czegoś przyczepić, że musiałeś wcisnąć wojnę bolszewicką tylko po to, aby rozwinąć to potem w atak na mnie. Czy ja cię chłopie gdzieś zaatakowałem? Porównaj sobie moje a twoje wypowiedzi - ja piszę o polityce, a ty piszesz o mnie. Gdzie tu twoja zgoda? Bronisz dobrego imienia Rosjan, a mnie atakujesz pomimo, że ja ciebie nigdzie nie zaatakowałem. Czemu to robisz?

Co do tolerancji - do tolerancji nie wzywam, bo część rzeczy powinno się szanować, część tolerować, a innymi gardzić. Ty chyba jednak nie wiesz co to tolerancja, bo ona akurat wywodzi się od "znosić" (http://www.sciaga.pl/tekst/48262-49-tolerancja). Ty wciskasz, że tolerancja dla Rosjan oznacza składanie im kwiatów i lizanie po tyłkach. Zobacz jak bardzo inaczej wygląda postawa Niemiec (poza sporadycznymi przypadkami). W sumie historia ta sama, bo zawsze jak zjednej strony nachodziła nas Rosja, to z drugiej Niemcy, ale Niemcy się odcięły od tamtej polityki i przeprosiły. A Rosja ani się nie odcina, ani nie przeprasza, a wręcz powraca do stalinowskiej symboliki.

Sugerujesz, że Kaczyński sam chciał się rozbić? Palantkot podsunął ci nowy pomysł i będziesz go teraz jak mantrę powtarzał. Wg twojego (a właściwie Palikota ) myślenia, jak wezmę armatę i wystrzelę w tłum ludzi albo trzaśnie między nich piorun, to będzie to wina organizatora, bo gdyby nie on to tłum by się tam nie pojawił.

Wizyta prezydenta nie musiała być oficjalna, zresztą nie mogła być, bo Putin go celowo NIE zaprosił (to jest właśnie rosyjskie majstrowanie w polskiej polityce), a PO ukrywało termin "imprezki z Putinem" do momentu, aż prezydent nie ogłosił oficjalnie daty wizyty. Jak prezydent podał już nieodwołalną datę 10 kwietnia to dzień czy 2 dni później biuro premiera podało 7 kwietnia. Masz skany oficjalnych dokumentów to potwierdzających w jednym z linków co wcześniej podałem.

Patriotą jestem, ale tu nawet nie trzeba być patriotą, ani nawet zwolennikiem PiSu, aby chcieć mieć GWARANCJĘ, że śledztwo zostanie przeprowadzone należycie. Gdyby Komorowski, przeciwko któremu głosowałem, zginął na terenie szemranego państwa w szemranych okolicznościach, to też chciałbym obiektywnego śledztwa. Ja chcę, jeśli prezydent mi się nie podoba, głosować przeciwko nie mu, a nie żeby inne państwo nam wpływało na politykę. Na tym polega suwerenność, że rządzimy się sami.

Co do ostatniego akapitu - nie atakuj mnie, nie próbuj zrobić ze mnie oszołoma. Staraj się trzymać na forum kulturą taką, jak się starasz poza internetem.
Ostatnio zmieniony przez jso Czw Lip 15, 2010 3:46 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Amissa 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 4:00 pm   

jsobanski - zgadzam sie z Toba. Niech guust mi wytlumaczy dlaczego po 17 wrzesnia 1939 roku ludzie uciekali spod okupacji rosyjskiej pod niemiecka mimo , iz niemcy wymordowali tylu polakow ? Wspaniala " przyjazn" polsko- rosyjska !
Przykro mi guust , ale dla mnie wiekszym autorytetem jest moj dziadek niz ty. Co do niemcow to ich zbrodnie byly ogromne , ale wzieli na siebie odpowiedzialnosc i nie ukrywali faktow przez 70 lat. Nie wydaje mi sie zebys byl politologiem a upierasz sie przy klotni bo tak lubisz :062:

jso 

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 4:10 pm   

katylexy, może nie był to zamach i wolę, żeby to był wypadek. Być może Rosjanie zawinili na przykład jakimś nieumyślnym zaniedbaniem, które chcieliby ukryć. Cokolwiek to by nie było, chciałbym znać prawdę i mieć pewność, że to prawda. Choćby po to, żeby wiedzieć, że nie ma tam nic ich winy (jeśli jej faktycznie nie ma). Ja chcę znać prawdę, a nie dogodną wersję.

Rosjanie zyskali i stracili na tej katastrofie. Nadwerężyli swoją reputację (która i tak jest beznadziejna w dobie zabijania swoich dziennikarzy, którzy występują przeciwko Putinowi). Co zyskali?
- osłabione wolsko polskie (a Rosja ciągle traktuje Polskę militarnie, stąd baterie patrioty, manewry zapad 2009),
- śmierć polityka, który był im solą w oku i zahamował postęp w agresji na Gruzję,
- śmierć prezesa IPN (kopał w polskim komuniźmie)
- śmierć przedstawicieli organizacji rodzian ofiar katyńskich (a przecież to właśnie ta sprawa była solą w oku Rosjan)
- śmierć sekretarza generalnego Związku Sybiraków
- lewica uzyskała dzięki temu dostęp do raportu z likwidacji WSI (oczywiście wiadomo, że SLD jest kontunuacją polskich komunistów, którzy przed 1989 służyli Rosji, widać to po takich małych przykładach: http://fryszkowski.salon24.pl/ czy poparcie Jaruzelskiego albo Cimoszewicza dla Komorowskiego)

Na pewno jeszcze zyskali i stracili w dziedzinach, o których nie mam pojęcia, czasami pośrednio czasami bezpośrednio. Oni sami wiedzą najlepiej czy na tym wyszli na plus czy minus w krótkiej czy długiej perspektywie czasu.

Amissa 
Gaduła

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 4:16 pm   

Jedno na pewno jest jasne. W Katyniu zginelo 22 tysiace polskich zolnierzy , w tym kwiat naszego spoleczenstwa. 70 lat pozniej miala miejsce katastrofa , ktora zabrala kolejne najbardziej wartosciowe osoby ( ogolnie) Polski. Mialo byc pojednanie- byla tragedia. PRZYPADEK ?

katylexy 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 4:45 pm   

jsobanski masz rację, że zginęli ludzie ważni dla Polski ale czy nie jest tak, ze nie ma ludzi niezastąpionych?
Cały czas żyją jeszcze ludzie, którzy głoszą takie same poglądy jak ludzie, którzy zginęli w tej katastrofie i może Ci ludzie już są, albo dopiero wejdą do polityki.
I czy w końcu Rosja nie uznała prawdy o Katyniu?
Nie uważasz, że czas już najwyższy skończyć tą "polsko-"ruską"" wojnę?
Wyjaśnienie tej katastrofy powinno być priorytetem dla rządu polskiego ale musimy pamiętać, że życie toczy się dalej. Trzeba pamiętać o zmarłych ale w tej chwili ważniejsi są ci co żyją i czy nie sądzisz, że na tym powinien skupić się teraz nasz rząd?
Jak myślisz dlaczego ty, ja i cała rzesza innych Polaków jesteśmy tu, a nie w Polsce?
Dla mnie wojna PO - PIS nie ma sensu, uważam, że powinni zająć się tym co naprawdę jest ważne - poprawą bytu Polaków, tak by ci nie musieli wyjeżdżać "za chlebem".
Wydaje mi się, że PIS jest wściekły przegraną wyborów i dlatego teraz tak agresywnie atakuje PO katastrofą smoleńską. Gdyby to, co teraz dzieje się w polskiej polityce zdarzyło się w trakcie wyborów to ich wynik byłby inny.
Miał być koniec wojny polsko-polskiej, a co jest? I PIS i PO zapomnieli, że ZGODA BUDUJE BO POLSKA JEST NAJWAŻNIEJSZA i to jest przykre.
Gdyby PO i PIS zaczęli współpracować w sprawie śledztwa, a nie wzajemnie się oskarżać, to czy nie szybciej wszyscy poznalibyśmy prawdę tego co stało się w Smoleńsku?

Amissa 
Gaduła

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 5:01 pm   

"Rodziny ofiar: przesłuchać rząd i Komorowskiego ws. Smoleńska

2010-07-11 14:51
O powołanie międzynarodowej komisji celem wyjaśnienia okoliczności tragedii smoleńskiej, a także sejmowej komisji śledczej i przesłuchania członków rządu oraz prezydenta-elekta apelowały w niedzielę z jasnogórskiego sanktuarium w Częstochowie rodziny ofiar. " To jest notka z gazety , ale chyba dosc wymowna ?

[ Dodano: Czw Lip 15, 2010 5:06 pm ]
PiS jest wsciekly ? Nie sadze. Zapominasz , ze wybory podzielily Polske na pol , a PiS ma teraz mocna pozycje , czysta karte i ogromne szanse w wyborach parlamentarnych i samorzadowych. Maja o tyle lepsza pozycje , ze moga patrzec na poczynania obecnego rzadu i trzymac reke na pulsie

jso 

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 5:11 pm   

Zgadzam się, już czas najwyższy na pojednanie, dlatego nie rozumiem, czemu Rosjanie go nie chcą? Zamiast "przepraszam" oraz odtajnienia akt (ostatnio "odtajniono" jedynie część akt, która od kilkunastu lat nie była tajna) dostajemy takie coś: http://wiadomosci.dzienni...iwa-zemsta.html My chcemy się pojednać, a oni nam plują w twarz. Rosja nie uznała prawdy o Katyniu, jedynie potwierdziła po 70 latach zaprzeczania, że takie wydarzenie miało miejsce.

katylexy napisał/a:
Wyjaśnienie tej katastrofy powinno być priorytetem dla rządu polskiego ale musimy pamiętać, że życie toczy się dalej. Trzeba pamiętać o zmarłych ale w tej chwili ważniejsi są ci co żyją i czy nie sądzisz, że na tym powinien skupić się teraz nasz rząd?

Mamy urzędników znacznie więcej niż potrzeba, więc nie martwiłbym się o brak zasobów. Mamy siłę na prowadzenie śledztw mniejszej wagi, ta katastrofa ma tak duże znaczenie, a czas działa na naszą niekorzyść, że nie wolno tego porzucać, bo być może rozchodzi się o to czy Polska rządzi się sama czy nie. Ludzie byli torturowani i ginęli za suwerenność kraju. Rzeczy typu zmiana wieku emerytalnego to w porównaniu z tym błahostka. Nikt chyba o obecnych losach kraju nie zapomina, bo niebawem kolejne wybory do parlamentu, a Komorowski tyle naobiecywał, że będzie miał pełne ręce roboty. Dług publiczny za rządów PO tak nam wzrósł i się rozszalał jak nigdy w historii po 1989, więc o takich rzeczach jak obsługa tego długu też nie powinni zapominać. Ale jak pisałem - urzędników mamy dużo więcej niż potrzeba.

katylexy napisał/a:
Jak myślisz dlaczego ty, ja i cała rzesza innych Polaków jesteśmy tu, a nie w Polsce?

O to już trzebaby każdego zapytać z osobna. Znajdziesz tu pewnie spektrum osób od takich, które przyjechały tu za swoją miłością do takich, które przyjechały tu uciekając przed wymiarem sprawiedliwości.

guust 

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 6:52 pm   

jak mantra powtarzacie....
jsobanski napisał/a:
już czas najwyższy na pojednanie, dlatego nie rozumiem, czemu Rosjanie go nie chcą?

nawet ja slyszalem jak juz borys jelcyn przepraszal... maja to mowic codziennie... byliscie w rosji, rozmawialiscie z ludzmi tam... ???? sa roznice kulturowe, ktorych nie bede tu roztrzasal, ale ten narod jest zbyt dumny by to robic, kalac sie przed jakas polska....

ja sobie za to nei przypominam, zebysmy przeprosili czechow za to ze pomoglismy przy ich rozbiorach (razem z hitlerem!) tak samo zydow wypedzonych w latach 60tych.... czy rodziny ukrainskie... takich przykladow mozna mnozyc, tylko po co?
placilismy jakies odszkodowania, za jedwabne jak kwas przepraszal to pol polski grzmialo, ze niepowinniesmy... dlaczego? dlaczego zydzi nei moga odzyskac majatkow co komuna im zabrala? (tak jak kosciol katolicki odzyskuje?) opowiedcie najpierw na te pytania, zeby kogos oceniac, trzba miec samemu czyste sumienie, a mamy?
popieluszke kto zabil, ruscy czy polacy? kto prowadzil sledztwo? (po 90 roku) i teraz najwazniejsze: siedzi ktos??? NIE (inny przyklad zabojstwo papaly) - jak sami mamy problemy z prowadzeniem sledztw waznych dla kraju to czego oczekujemy czegos lepszego od innych... i ta komisja miedzynarodowa.... a co to by zmienilo, ze koles z nazwiskiem brown sie podpisze czy kirilenko nie ma najmniejszego znaczenia, jego pracodawca sie liczy, mi sie wydaje ze usa (bo to mamy na mysli mowiac miedzynarodowa) wiecej zbrodni popelnila w ostatnich 20 latach niz ruscy w tym czasie!

uwazacie ze polska jest mesjaszem narodow, ze my jestesmy fair, a inni chca nas zniszczyc! jakas paranoja - bijemy sie na calym swiecie za wszystkich i kazdy nas olewa - taki don kichot dzisiejszych czasow i domagamy sie zeby nas szanowali....

Przy tej katastrofie jest wiele niejasnosci, ale glownie one wynikaja z przekazu medialnego, podaja cos, nie dementuja, uzywaja stwierdzen zamiast przypuszczen....

dla mnie koniec dyskusji, dzisiaj lecial fajny progrma na discovery o ladowaniu na ksiezycu, ekipa z mythbusters udowodnila, ze wszystkie zdjecia i filmy tam nagrane sa prawdziwe i nie podrobione.... a sprawdzcie w necie ilu jest zapalencow co uwaza inaczej.... FIN

Amissa 
Gaduła

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 9:28 pm   

Wszystko ladnie , pieknie , ale powiedz to rodzinom ofiar. Nikt tu nie napisal , ze Polska to kraj idealny a ty demonizujesz. Ciekawe czy gdyby w tej katastrofie zginal ktos ci bliski to bys tak samo mowil ? Nie. Prawdopodobnie gdyby byla taka mozliwosc to bys nawet chinczykow prosil o pomoc. To samo dotyczy rodzin katynskich , ktore 70 lat czekaly na ujawnienie prawdy. Polacy i rosjanie to nie to samo. My nie mielismy macek jak osmiornica zeby siegnac tam gdzie Rosja siegala i naszych wyskokow nie mozna porownac do terroru stalinowskiego i nie tylko stalinowskiego. Dla wielu ludzi najwazniejsza jest prawda i dotyczy ona takze wspomnianego Ks. Popieluszki czy innych. Sam o nich napisales, wiec powinienes wiedziec , ze do tej pory sa ludzie , ktorzy draza ten temat. To samo sie dzieje w sprawie Smolenska i nikt ludziom ust nie zamknie. Maja prawo wiedziec co naprawde sie stalo i kiedys sie dowiedza a rosjanie maja za co przepraszac i to nie tylko Polske

.:Paco:. 

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 9:54 pm   

Amissa napisał/a:
Wszystko ladnie , pieknie , ale powiedz to rodzinom ofiar. Nikt tu nie napisal , ze Polska to kraj idealny a ty demonizujesz. Ciekawe czy gdyby w tej katastrofie zginal ktos ci bliski to bys tak samo mowil ? Nie. Prawdopodobnie gdyby byla taka mozliwosc to bys nawet chinczykow prosil o pomoc. To samo dotyczy rodzin katynskich , ktore 70 lat czekaly na ujawnienie prawdy. Polacy i rosjanie to nie to samo. My nie mielismy macek jak osmiornica zeby siegnac tam gdzie Rosja siegala i naszych wyskokow nie mozna porownac do terroru stalinowskiego i nie tylko stalinowskiego. Dla wielu ludzi najwazniejsza jest prawda i dotyczy ona takze wspomnianego Ks. Popieluszki czy innych. Sam o nich napisales, wiec powinienes wiedziec , ze do tej pory sa ludzie , ktorzy draza ten temat. To samo sie dzieje w sprawie Smolenska i nikt ludziom ust nie zamknie. Maja prawo wiedziec co naprawde sie stalo i kiedys sie dowiedza a rosjanie maja za co przepraszac i to nie tylko Polske

Amissa problem w tym,ze katastrofa Smolenska moze sie ciagnac jak zabojstwo Kennediego...a poki co nasz rzad malo robi aby to wyjasnic np. archeologow wysla dopiero na jesieni (jak dzeszcze i podoga juz wszystko zatrze?) albo powolujac sie na konwencje chicagowska (kazdy moze sprawdzic w necie) ona dotyczy lotow cywilknych a nie wojskowcyh i "specjalnych" ale ludziom mozna robic wode z mogz a jak 100 razy powtorzy sie to samo klamstwo staje sie ono prawda...moim zdaniem nigdy nie poznamy prawdy co sie stalo bo nawet jak juz uczciwi ludzie sie dorwa do sledzctwa to bedzie juz zapozno aby cokolwiek wskurac np tasmy juz z nagrana beda zniszczone itd...wyobrazcie sobie gdyby tak prezydent USA albo UK albo Francji czy Izraela zginal oni od pierwszego dnia by tam byli i niedaliby sobie wyrwac z rak tego sledzctwa!! a my co traktujemy to jak wypadek awioneki...przykre to wszystko jak widze ZERO wysilku ze strony rzadu:(

Amissa 
Gaduła

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 10:05 pm   

To fakt- nasz rzad zawalil sprawe od samego poczatku i moze stad teoria spisku. Dlatego tez wczesniej napisalam , ze byc moze nasze wnuki dowiedza sie prawdy. Wiekszosc dowodow zostala zniszczona lub " przerobiona", ale rodziny i tak beda probowac zrobic cokolwiek bo to naturalna kolej rzeczy. Ja pewnie tez bym tego tak nie zostawila.

guust 

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 10:10 pm   

Amissa, .:Paco:., ohhh jak slodko... tak... nic sie nie da, wszystko przez ruskich i platforme, szkoda ze jarek nei zostal prezydentem... kazdy ekspert teraz od lotnictwa i przepisow miedzynarodowych - szukanie spisku to podstawa mentalnosci kazdego polaka - od tego ze ich tu w NL wykorzystuja (zmowa holendrow) az po wojne a afganistanie.... polska mesjaszem narodow....

Amissa 
Gaduła

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 10:16 pm   

Daruj sobie zlosliwosci bo jak widac nikt nie popiera twoich wywodow i chyba zabraklo ci argumentow. A jak masz cos do Jarka to mu to powiedz a nie siejesz ferment choc nikt o nim nie pisze na chwile obecna

Odpowiedz do tematu