współwłaściciel auta |
Autor |
Wiadomość |
madzia575
Poczatkujacy
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 14 Lis 2009 Posty: 49 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 7:28 pm współwłaściciel auta
|
|
|
Hej.Mam pytanie, przeszukałam forum ale nic nie znalazłam. Chcemy z chłopakiem kupić auto tu w Holandii i tu je zarejestrować ale na nas oboje. Jednak słyszałam że ponoć tutaj w NL nie ma czegoś takiego jak współwłaściciel. Czy ktoś może wie coś więcej na ten temat? |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 7:30 pm
|
|
|
nie ma wspolwlasnosci. auto moze byc na 1 osobe/firme. ubezpieczenie tak samo. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
madzia575
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 7:42 pm
|
|
|
no właśnie, a tak czysto hipotetyczna sytuacja. Kiedy właściciel umiera to co wtedy dzieje sie w tą własnością? Jeśli nie jest się małżeństwem? w jaki sposób tutaj jest to regulowane skoro teoretycznie to auto było kupione przez dwie osoby? |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Lip 2009 Posty: 338 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 8:56 pm
|
|
|
madzia575 napisał/a: | no właśnie, a tak czysto hipotetyczna sytuacja. Kiedy właściciel umiera to co wtedy dzieje sie w tą własnością? Jeśli nie jest się małżeństwem? w jaki sposób tutaj jest to regulowane skoro teoretycznie to auto było kupione przez dwie osoby? |
Jezeli nie macie wspolnoty majatkowej to auto przechodzi na spadkobiercow w Twoim przypadku Twoje dzieci lub Twoi rodzice, chyba ze macie zarejestrowany zwiazek partnerski (zyjecie razem) wtedy samochod przechodzi na partnera jak rowniez reszta Twojego majatku. |
Ostatnio zmieniony przez mario007 Czw Lip 15, 2010 8:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 8:57 pm
|
|
|
madzia575 napisał/a: | no właśnie, a tak czysto hipotetyczna sytuacja. Kiedy właściciel umiera to co wtedy dzieje sie w tą własnością? Jeśli nie jest się małżeństwem? w jaki sposób tutaj jest to regulowane skoro teoretycznie to auto było kupione przez dwie osoby? |
tak samo jak w PL dziedziczy rodzina chyba,ze zarejestruje siebie jako "zwiazek partnerski" wtedy Ty masz szanse dziedziczyc;)...nie ma teoretycznego kupna samochodu przez dwie osoby...jest jedna osoba w dokumentach i to ona jest wlascicielem...a nie lepiej niech chlopak kupi sam na siebie a Ty sie dorzucaj do utrzymania autka? oplaty, naprawy itd...moim zdaniem to jest fair w takiej sytuacji kiedy moze byc tylko jeden wlasciciel |
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Czw Lip 15, 2010 8:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
madzia575
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 9:32 pm
|
|
|