NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Powrot do kraju
Autor Wiadomość
InesWoll 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lip 14, 2010 4:47 pm   

Jak ten czas szybko leci.. właśnie minęły dwa lata od mojego powrotu do kraju.
Jedyne, co mogę stwierdzić po tym czasie to to, że nie żałuję i że ponownie podjęłabym taką decyzję. Nie będę tu się rozpisywała jak wyglądało i co się działo w tym okresie z moim życiem, ale jeśli komuś, kto się waha to pomoże, to z czystym sumieniem mówię WATRO!

Pozdrawiam wszystkich i trzymam kciuki za powroty do ojczyzny!

W razie pytań piszcie na PRIVa.

Amissa 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Śro Lip 14, 2010 8:08 pm   

anje napisał/a:
masz do czego wracać w tej polsce?
- dziwnie to brzmi..... A czy to nie twoja ojczyzna bo ja mam wrazenie , ze wzielas sie znikad. Ja planuje powrot i nie wstydze sie ani sentymentalizmu ani krytyki. W Polsce wiele sie zmienilo i tylko pieniacze tkwia w przekonaniu , ze wracajac popelniamy zyciowy blad. Wyjechalam dla pieniedzy i nie wstydze sie tego, ale Holandia jako zyciowa przystan to nie dla mnie. Nie podoba mi sie ani swoboda obyczajowa ani mentalnosc holendrow. Co mnie tu czeka ? Praca przy produkcji, dodatkowo sprzatanie cudzych brudow ? Nie po to zdobylam wyksztalcenie, ktore sporo kosztowalo moich rodzicow zeby teraz wszystko zaprzepascic. Takie jest moje zdanie. :039:

Amissa 
Gaduła

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 10:37 am   

Ktos czegos nie rozumie. Jestem mloda osoba i akurat z moim wyksztalceniem prace mam w Polsce pewna. Jak wczesniej napisalam przyjechalam do NL zarobic troche wieksze pieniadze na dobry start w kraju bo euro jest cos warte w Polsce- w Holandii kokosow zyjac z rodzina nie ma. Mialam wakacje i wlasciwie przyjechalam odwiedzic mieszkajaca w NL kuzynke. Trafila sie praca i zdecydowalam , ze skoro juz jestem to zarobie , ale to nie znaczy , ze zrezygnowalam z moich ambicji zyciowych. Moze nie probujcie wciskac czegos czego nie ma. Kto chce niech zostaje , ale nie robcie matolow z ludzi , ktorzy wola budowac przyszlosc w swoim kraju.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 1:03 pm   

guust napisał/a:
no tutaj ja sie z toba nie zgodze, bo osoba po studiach ma inne obycie w swiecie i mozna z taka osoba porozmawiac na 'wyzszym' poziomie, faktycznie nie mozna generalizowac jak ze wszystkim, ale generalnie tak jest...

no wlasnie o to generalizowanie mi chodzi. ja natomiast znam wiele osob "wyksztalconych" a jakos z nimi porozmawiac na poziomie nie potrafie. i co z tego wynika? NIC :)
fakt, ze wiecej osob na poziomie ma wyksztalcenie, ale na tym wyzszym poziomie to niekoniecznie jest dzieki wyksztalceniu (tu mysle, ze srodowisko ma duzo wiekszy wplyw). moim zdaniem na ten "wyzszy poziom" nie wchodzi sie dzieki wyksztalceniu.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net
Ostatnio zmieniony przez zaq Czw Lip 15, 2010 1:04 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Amissa 
Gaduła

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 1:25 pm   

Ja sie nie denerwuje bo uwazam , ze nie mam powodu. Co do pozycji w PL to wiele zalezy od tego gdzie sie pracuje- np w moim miasteczku nauczyciele to jeszcze " elita"- w duzym miescie niewiele znacza. Troche jest utartych stereotypow, ktore ciezko wykorzenic. Zgadzam sie co do znajomosci jezyka i zwiazanych z tym mozliwosci w NL- kuzynka zna bardzo dobrze jezyk i pracuje w duzej firmie jako koordynator. Druga sprawa- obraz czlowieka wyksztalconego. Wszystko zalezy od osobowosci. Znam ludzi z ktorymi mozna pogadac o wszystkim , potrafia z kazdym sie porozumiec i znam nadetych bufonow tylko dlatego , ze maja mgr przed nazwiskiem. Kazdy z Was ma troche racji bo ile osob tyle zdan

ewka
Gaduła

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 3:10 pm   

nawiazujac do tematu, tez zamierzamy z mezem( i dzieckiem teraz polrocznym) wrocic do Polski. Budujemy dom w calkie nowym otoczeniu, z dala od miejsc urodzenia i poprzenich miejsc zamiszkania. Oczywiscie, ze mamy obawy i boimy sie powrotu, tymbardziej, ze chcemy zamieszkac w miejscu, gdzie wszystko trzeba bedzie zaczac od poczatku, podczas gdy tu mamy dobra sytuacje mieszkaniowa, materialna, ale.... no wlasnie, ale. Brakuje nma tu tego "czegos". A to cos to chyba przywiazanie do Polski, rodziny, przyjaciol, z ktorymi wciaz mamy lepsze kontakty niz ludzmi poznanymi tu. tu wiekszosc naszych znajomych to obcokrajocy, w duzej mierze Holendrzy, a kontakty z nimi okreslilabym jako, owszem, przyjacielskie, ale bardzo płytkie. Moze to fakt, ze wszedzie dobrze gdzie nas nie ma, fakt, ze pod wieloma wzgledami daleko jeszcze Polsce do Holandii, ale w naszym mniemaniu warto zaryzykowac i zaczac wszystko od nowa.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 3:56 pm   

alfa, na podstawie swoich doswiadczen i obserwacji autorytatywnie stwierdziles to, o co sie "czepilem". mnie twoje wypowiedzi tylko utwierdzily w moim przekonaniu.
ale watek jest o powrocie do polski, a nie o wyksztalceniu. a jedyna kwestia, o ktora mi chodzilo to aby nie traktowac wyksztalcenia jako cudownego sposobu na zdobycie pracy/pozycji/pewnosci/itd. (mam wyksztalcenie, to w pl bede kims), bo to nie tak dziala.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 3:58 pm   

wszystkie post nie na temat zostaly usuniete

jesli chcecie prowadzic dyskusje o wyksztalceniu,
znajomych i przynaleznosci do elity, to prosze zalozyc nowy temat
w kazdym razie w tym topicku dyskutowac o tym nie bedziemy

ossamus 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 7:57 pm   

ja wracam za tydzien i jestem dumny iz bede pracowal nie na jakiegos ryzego naziste nienawidzacego Polakow tylko dla dobra ojczyzny :-)

rybcia13 
Gaduła

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 8:17 pm   

ossamus napisał/a:
ja wracam za tydzien i jestem dumny iz bede pracowal nie na jakiegos ryzego naziste nienawidzacego Polakow tylko dla dobra ojczyzny :-)

Zycze powodzenia! Ja sie tylko zastanawiam ile teraz mozna w kraju zarobic??

anje 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 9:49 pm   

ossamus napisał/a:

http://www.youtube.com/watch?v=a1tkwykWu0s

.:Paco:. 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 9:49 pm   

rybcia13 napisał/a:
ossamus napisał/a:

Zycze powodzenia! Ja sie tylko zastanawiam ile teraz mozna w kraju zarobic??

zalezy co sie potrafi i jakie ma sie doswiadczenie...ale mozna podobnie jak w NL a nawet i lepiej...mozna i gorzej ale generalnie w PL sie poprawia choc jeszcze nam troche zajmie dogonic zachod. Mysle,ze poki nie nauczymy sie kultury pracu jaka jest na zachodzie poty nie bedzie lepiej...

Amissa 
Gaduła

Wysłany: Czw Lip 15, 2010 10:08 pm   

Nic dodac nic ujac :038:

ossamus 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lip 18, 2010 9:35 pm   

...zarobie 75% tego co w Holandii .

Amissa 
Gaduła