Europejska Karta ubezpieczenia Zdrowotnego |
Autor |
Wiadomość |
thargood
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Cze 19, 2010 6:57 pm Europejska Karta ubezpieczenia Zdrowotnego
|
|
|
Gdzie mogę taką kartę wyrobić w Holandii, żeby będąc w Polsce czy gdziekolwiek w Europie móc pójść normalnie do lekarza? |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Sob Cze 19, 2010 7:33 pm
|
|
|
Zgłoś do swojej holenderskiej ubezpieczalni, że takową sobie życzysz. Ja ostatnio przed nadchodzącym urlopem w Polsce też załatwiałem, czekałem około tygodnia. Dostajesz ją za darmo. |
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Sob Cze 19, 2010 7:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
thargood
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Cze 19, 2010 7:55 pm
|
|
|
Czyli najpierw muszę się w pracy dowiedzieć gdzie mnie ubezpieczyli. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Cze 19, 2010 8:08 pm
|
|
|
thargood napisał/a: | Czyli najpierw muszę się w pracy dowiedzieć gdzie mnie ubezpieczyli. |
tak .Ale taka karta jest wazna tylko w naglych przypadkach. Grypka , przeziebienie to juz nie nagly wypadek.W planowanych wizytach musisz najpierw pytac ubezpieczalni czy wyrazaja na to zgode . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
thargood
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Cze 19, 2010 8:21 pm
|
|
|
Nie chce się wymądrzać ale to nie działa tak, że pracując tutaj, płacąc podatki i po wyrobieniu takiej karty jak zachoruję czy coś tam i będe poza holandią to nie uprawnia mnie to do skorzystania z publicznej opieki zdrowotnej, żeby np. dostać lek na receptę ? |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Sob Cze 19, 2010 9:19 pm
|
|
|
thargood napisał/a: | Nie chce się wymądrzać ale to nie działa tak, że pracując tutaj, płacąc podatki i po wyrobieniu takiej karty jak zachoruję czy coś tam i będe poza holandią to nie uprawnia mnie to do skorzystania z publicznej opieki zdrowotnej, żeby np. dostać lek na receptę ? |
Oczywiscie ze tak. A grypa to choroba i sobie jej nikt nie planuje. |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Sob Cze 19, 2010 9:32 pm
|
|
|
Dokładnie jak pisze Bronka, przeziębienia czy grypy nikt sobie nie planuje, możesz śmiało iść do lekarza, bez pytania o zgodę ubezpieczalni. Ewentualnie będziesz musiał zapłacić koszta wizyty, i rachunki wysłać do ubezpieczyciela. |
|
|
|
|
Ainka
Super gaduła Princess of the Sun

Pomogła: 4 razy Wiek: 40 Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 239 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Sob Cze 19, 2010 10:22 pm
|
|
|
No wiec wlasnie. To ze w inym kraju nie bedziesz musial placic jest watpliwe... Ja mam polska karte i np. dwa razy bedac tutaj u lekarza mi jej nie uznali i musialam placic i potem starac sie w NFZcie o refundacje (na szczescie sie udalo) - to bylo zachorowanie, moze nie zagrazajace zyciu, jednakze wizyta u lekarza byla konieczna.
Natomiast w szpiatlu na Hap mi karte uznali... wiec nie tylko co kraj to inaczej a co przychodnia/szpital. |
_________________ ...And I am filled
With the sweetest devotion
As I, I look into your perfect face...
|
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 2:33 pm
|
|
|
Mialam tak samo w Hiszpanii. Najpierw musiala sama pokryc sobie koszty leczenia (ale to obowiazuje tylko do relatywnie niskich kosztow, chyba 150 euro- cos w rodzaju eigen risico) a zwrot dostalam po wypelnieniu formularza i wyslaniu go wraz z zalacznikami, ktore dostalalam w szpitalu. I bylo to "zwykle" zapalenie krtanii. |
|
|
|
|
tila2
Poczatkujacy tika
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 3:51 pm
|
|
|
Ainka napisał/a: | No wiec wlasnie. To ze w inym kraju nie bedziesz musial placic jest watpliwe... Ja mam polska karte i np. dwa razy bedac tutaj u lekarza mi jej nie uznali i musialam placic i potem starac sie w NFZcie o refundacje (na szczescie sie udalo) - to bylo zachorowanie, moze nie zagrazajace zyciu, jednakze wizyta u lekarza byla konieczna.
Natomiast w szpiatlu na Hap mi karte uznali... wiec nie tylko co kraj to inaczej a co przychodnia/szpital. |
czyli EKUZ uprawnia do ewentualnego zwrotu kosztów nagłego zachorowania >>> a formularze/wniosek należy wysyłac zatem do "NFZ" kraju, w którym akurat się urlopujemy?? Np w Polsce.
Czy raczej wnioskujemy bezpośrednio do naszej holenderskiej ubezpieczalni???przesyłając wszystkie papiery??
P.S.
Skoro i tak najczęściej trzeba płacic w takich sytuacjach, to po co wyrabiac karte przed wyjazdem? no chyba ze wymaga tego nasz ubezpieczalnia... do ktorej nie daj boże bedziemy sie potem zwracac o zwrot kosztów
[ Dodano: Pią Lip 16, 2010 4:06 pm ]
http://www.niedziela.nl/forum/viewtopic.php?t=8688 i tutaj sporo informacji... ehh |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 4:47 pm
|
|
|
bo majac taka karte, nie zawsze musisz placic.. jak ja chodze do lekarza w Polsce to nie place nic... rachunek wysyla lekarz do mojej ubezpieczalni, spisuja tylko moje dane i nr. polisy |
|
|
|
|
tila2
Poczatkujacy tika
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 5:52 pm
|
|
|
rozumiem, dzięki |
_________________ tjonge jonge! |
|
|
|
|
Ainka
Super gaduła Princess of the Sun

Pomogła: 4 razy Wiek: 40 Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 239 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 7:44 pm
|
|
|
tila2 napisał/a: | czyli EKUZ uprawnia do ewentualnego zwrotu kosztów nagłego zachorowania >>> a formularze/wniosek należy wysyłac zatem do "NFZ" kraju, w którym akurat się urlopujemy?? Np w Polsce.
Czy raczej wnioskujemy bezpośrednio do naszej holenderskiej ubezpieczalni???przesyłając wszystkie papiery?? |
Refundacji domagamy sie w ubezpieczalni w kraju gdzie jestesmy ubezpieczeni. Ja jestem ubezpieczona w Polsce, wiec chcac uzyskac refundacje za wizyte lekarska w Holandii, wysylam papierki do NFZtu.
tila2 napisał/a: | P.S.
Skoro i tak najczęściej trzeba płacic w takich sytuacjach, to po co wyrabiac karte przed wyjazdem? no chyba ze wymaga tego nasz ubezpieczalnia... do ktorej nie daj boże bedziemy sie potem zwracac o zwrot kosztów |
To wiesz taka ruska ruletka troche - uznaja czy nie? |
_________________ ...And I am filled
With the sweetest devotion
As I, I look into your perfect face...
|
Ostatnio zmieniony przez Ainka Pią Lip 16, 2010 7:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|