wezwanie do zapłaty |
Autor |
Wiadomość |
goja888
Poczatkujacy goja888
|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 8:21 pm wezwanie do zapłaty
|
|
|
witam, mam taki problem, w maju miałam wypadek w nl, przyjechała karetka zabrała nas do szpitala i dzis przyszla mi faktura do zaplaty prawie 800 euro, nie jestem tu ubezpieczona ani zameldowana, dodam ze nie mialam w szpitalu zadnych badan ani nic w tym stylu, pytanie czy mial ktos podobny przypadek, i czy to mozliwe ze taka kwote by mi wystawili do zaplaty(dodam ze z coreczka i fabetem bylismy przez kilka godz w jednym pomieszczeniu) |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Lip 2009 Posty: 338 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 8:40 pm Re: wezwanie do zapłaty
|
|
|
goja888 napisał/a: | witam, mam taki problem, w maju miałam wypadek w nl, przyjechała karetka zabrała nas do szpitala i dzis przyszla mi faktura do zaplaty prawie 800 euro, nie jestem tu ubezpieczona ani zameldowana, dodam ze nie mialam w szpitalu zadnych badan ani nic w tym stylu, pytanie czy mial ktos podobny przypadek, i czy to mozliwe ze taka kwote by mi wystawili do zaplaty(dodam ze z coreczka i fabetem bylismy przez kilka godz w jednym pomieszczeniu) |
To proste bylas tu na wakacjach bierzesz fakture i wysylasz do ubezpieczyciela w Polsce
oni zwracaja pieniadze szpitalowi, ale jezeli pracowalas tutaj i nie bylas ubezpieczona to koszty bedziesz musiala pokryc sama.
800 euro za przyjazd karetki i pare godzin w szpitalu to narmalna stawka dlatego ubezpieczenie zdrowotne w NL jest obowiazkowe. |
|
|
|
|
Mariola101
Super gaduła Strasznie uparta...

Pomogła: 7 razy Wiek: 39 Dołączyła: 08 Lip 2009 Posty: 343 Skąd: Nl
|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 8:43 pm
|
|
|
Możliwe , możliwe skoro nie jesteś ubezpieczona . Tu opieka zdrowotna jest okropnie droga . A ta kwota to właśnie koszt karetki , prawie cała . Gdybyś była ubezpieczona to ten rachunek wysyła sie do ubezpieczyciela .
W Twojej sytuacji radziłabym spróbować napisać pismo , z prośbą o umorzenie długu . Może się uda .Powodzenia . |
_________________ Im kto wyższy, tym łatwiej i niżej spaść może.
— Adam Mickiewicz |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 8:50 pm
|
|
|
Mariola101 napisał/a: | W Twojej sytuacji radziłabym spróbować napisać pismo , z prośbą o umorzenie długu . Może się uda .Powodzenia . |
A to dla mnie cos nowego?
To tak tez mozna w NL |
_________________ Mariusz |
|
|
|
|
Mariola101
Super gaduła Strasznie uparta...

Pomogła: 7 razy Wiek: 39 Dołączyła: 08 Lip 2009 Posty: 343 Skąd: Nl
|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 8:51 pm
|
|
|
Można , można - sprawdzone ! Mi ostatnio podatek gminny umorzyli |
_________________ Im kto wyższy, tym łatwiej i niżej spaść może.
— Adam Mickiewicz |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 8:57 pm
|
|
|
Mariola101 napisał/a: | Można , można - sprawdzone ! Mi ostatnio podatek gminny umorzyli |
podatek z gminy moga umorzyc na podstawie dochodow male dochody (lub wcale)
ubezpieczenie jest obowiazkowe (mozna dostac dofinansowanie) ale trzeba je miec nawet jezeli jest sie na zasilku dla bezrobotnych.
Ale sprobowac zawsze mozna. Zreszta moze Ona byla tu na wakacjach poczekajmy na reakcje. |
_________________ Mariusz |
|
|
|
|
Amissa
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Lip 2010 Posty: 195
|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 9:59 pm
|
|
|
Nie chce strzelic gafy , ale polskie ubezpieczenie nie pokryje kosztow pobytu w szpitalu holenderskim. Wyjezdzajac pierwszy raz do NL musialam wykupic polise w Polsce i w razie ewentualnego wypadku moglam zwrocic sie o zwrot poniesionych kosztow- inaczej nie. |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 10:12 pm
|
|
|
Amissa napisał/a: | Nie chce strzelic gafy , ale polskie ubezpieczenie nie pokryje kosztow pobytu w szpitalu holenderskim. Wyjezdzajac pierwszy raz do NL musialam wykupic polise w Polsce i w razie ewentualnego wypadku moglam zwrocic sie o zwrot poniesionych kosztow- inaczej nie. |
nie wiem jak jest w PL ale faktycznie moze byc tak ze trzeba byc dodatkowo ubezpieczonym na czas podrozy do innego kraju. W NL ubezpieczalnia pokrywa koszty naglych wypadkow w czasie podrozy zagranicznych. |
|
|
|
|
goja888
Poczatkujacy goja888
|
Wysłany: Czw Lip 22, 2010 8:29 am
|
|
|
w naszej sytuacji to bylo tak ze jechaliśmy do holandii aby juz tam zamieszkac i wszystkie sprawy mielismy zalatwic przy meldunku, a tu zdarzyl się ten nieszczęsny wypadek i masz. jestem zalamana tym bardziej ze nie pracuje i jestem z dzieckiem w domu. no masakra nie wiem co zrobie. nawet nie dysponyje taką kasa, a jeżeli nie zaplace to co mi zrobią? kurcze wiem ze bedzie trzeba to zalatwic i juz sama wymyslam |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Lip 22, 2010 8:49 am
|
|
|
po lekturze watku dalej nie wiem, czy podczas wypadku mialas jeszcze ubezpieczenie w pl (w nfz)? |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Lip 22, 2010 8:52 am
|
|
|
goja888,
moge zapytac co w tej sprawie zrobilas ,do tej pory ?
mozesz starac sie o rozlozenie tej sumy na raty
trzeba sie spieszyc, bo na rachunku widnieje data platnosci
pamietaj ,ze po tej dacie zaczna narastac odsetki i z 800 euro zrobi sie duzo wiecej
jesli szpital nie otrzyma pieniedzy ,odda sprawe do komornika |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Lip 23, 2010 7:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Lip 22, 2010 10:44 am Re: wezwanie do zapłaty
|
|
|
goja888 napisał/a: | ...w maju miałam wypadek w nl, przyjechała karetka zabrała nas do szpitala... |
1. kto mial ten wypadek?
2. jezeli to byl wypadek, a ty nie bylas jego sprawca (bylas?), to wydaje mi sie, ze moznaby sprobowac znalezc osobe odpowiedzialna i starac sie o zwrot kosztow leczenia. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
goja888
Poczatkujacy goja888
|
Wysłany: Czw Lip 22, 2010 11:49 am
|
|
|
to tak my nie bylismy sprawcami wypadku, ale kierowca tira zbiegl jak juz zatrzymal sie jakiś niemiec by nam pomóc i jak pryjechala policja to go nie bylo, o znalezieniu go nie ma mowy zanim wydobylismy sie z auta to troche minelo, w tej sprawie nic jeszcze nie robilam bo wczoraj dostalam ismo dopiero z kwota do zaplaty, w momencie wypadku mialam ubep w polsce, te najnizsze dla bezrobotnych |
|
|
|
|
Amissa
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Lip 2010 Posty: 195
|
Wysłany: Czw Lip 22, 2010 12:27 pm
|
|
|
Urzad Pracy nie zwroci kosztow- malo tego moze sie przyczepic , poniewaz wyjezdzajac do NL aby tam zamieszkac powinnas ten fakt zglosic i zostac wyrejestrowana jako osoba bezrobotna w PL. Po to jest potwierdzanie gotowosci podjecia pracy czyli tzw " odhaczanie" zeby zapobiegac pracy na czarno. Jezeli wyjezdzasz to masz obowiazek powiadomic UP. Moim zdaniem powinnas zrobic jak radza dziewczyny- innego wyjscia nie masz |
|
|
|
|
goja888
Poczatkujacy goja888
|
Wysłany: Czw Lip 22, 2010 1:09 pm
|
|
|
spokojnie bez oburzenia, wyjezdzalam w dlugi weekend, wyrejstrowalam się 4 maja, telefonicznie, nie zrobuilam tego wczesniej tylk dlatego ze mialam wyjechac 3 tygodnie pozniej a ze wyszlo ze wyjezdzalam akurat tak. takz spokojnie wyrejstrowana jed=stem juz dawno:) nic chyba pozostalo mi umowic sie zjakims biureem doradczym i napisac wniosek o rozloenie na raty, sprobuje tez tak jak mi polecono w poscie wczesniej poprosic o umorzenie |
|
|
|
|
|