komputerowy problem |
Autor |
Wiadomość |
calendargirl288
Super gaduła
Pomogła: 7 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 314 Skąd: Amsterdam / Gliwice
|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 10:00 pm komputerowy problem
|
|
|
Może ktoś będzie mi w stanie pomóc.
Wczoraj wirus zaatakował mi kompa, więc musiałam zrobić format partycji z systemem, co wiąże się z wgrywaniem wszystkiego na nowo.
Coś stało się z autoodtwarzaniem płyt. Np. włożyłam płytkę z Nero i z plikami instalacyjnymi do drukarki. Obydwie płytki nie mają nic wspólnego ze zdjęciami, a jak wyskakuje mi AutoRun, to mam tylko opcje dotyczące obrazów. Wcześniej te płyty w ogóle odtwarzały się automatycznie, tak że nie musiałam nic wybierać.
Oczywiście mogę po prostu przeglądać pliki na płycie i z Nero tak sobie poradziłam, ale na tej z drukarki jest pełno plików 'setup' a do tego jeszcze cały folder o nazwie 'setup'.
Wie ktoś, jak zrobić, żeby płytka mi się automatycznie odpaliła po włożeniu do napędu? |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)

Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 10:13 pm
|
|
|
Cytat: | włożyłam płytkę z Nero i z plikami instalacyjnymi do drukarki |
-proponuję włożyć płytę do napędu
(nie jestem złośliwy,to żart,tak się niefortunnie słowa ułożyły w Twoim zdaniu ,wiadomo o co chodzi) |
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Śro Lip 21, 2010 10:17 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
Pomogła: 7 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 314 Skąd: Amsterdam / Gliwice
|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 10:18 pm
|
|
|
bobikpl napisał/a: | -proponuję włożyć płytę do napędu | miałam na myśli, że próbowałam dwie płyty, jedną z Nero, a drugą z drukarki. Wydaje mi się, że jasno napisałam, nie trzeba łapać za słówka. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 10:19 pm
|
|
|
zakladam, ze to windows. ktora wersja?
[ Dodano: Sro Lip 21, 2010 10:22 pm ]
doczytalem jeszcze raz posta i skoro autorun dziala, to cos jest nie halo z tymi plytkami. w glownym katalogu takiej plytki powinien byc plik "autorun.inf". jest? |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 10:29 pm
|
|
|
zaq, dzięki na odpowiedź. jak pisałam o AutoRun, to chodziło mi o AutoPlay (to takie windowsowskie okienko co się otwiera, żeby wybrać co chce się z płytą zrobić).
Jest plik autorun w głównym katalogu, ale jak próbuję go otworzyć, to otwiera się okienko notatnika i wyskakuje ostrzeżenie 'Access denied!'. Znów złośliwość rzeczy martwych... :/
a Windows Vista niestety. |
Ostatnio zmieniony przez calendargirl288 Śro Lip 21, 2010 10:29 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 10:33 pm
|
|
|
vista nie jest taka zla
hm, a antywirus nie jest jakos dziwnie skonfigurowany? w notatniku widzisz zawartosc tego pliku, czy jest pusto? |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 10:37 pm
|
|
|
pusto w notatniku i ledwo się otworzy wyskakuje to ostrzeżenie.
nawet nie wiem czego bym miała szukać w ustawieniach antywirusa. |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 10:38 pm
|
|
|
a jak poklikasz w antywirusie, to powinien gdzies byc log. a tam na pewno bedzie informacja dlaczego zablokowal ten plik. jest szansa, ze domyslnie blokuje autorun, bo to potencjalnie niebezpieczne.
jak to antywirus? |
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 10:39 pm
|
|
|
ArcaVir. Spróbuję coś znaleźć. |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 10:44 pm
|
|
|
niestety, z arcavirem ci za bardzo nie pomoge, bo go nie znam. ale na screenshotach widze, ze w glownym oknie masz guzik "Reports". nic tam ciekawego nie ma? |
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 10:53 pm
|
|
|
nic nie widzę... dobra spróbuję jutro może się cudownie naprawi... a jak nie to będę dalej myśleć... w razie czego tata przyjeżdża w poniedziałek, to się będzie cieszył, że może w kompie mi pogrzebać dzięki, zaq, za dobre chęci |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 10:56 pm
|
|
|
oki, powodzenia |
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 10:59 pm
|
|
|
udało się jednak wykluczyłam ten plik ze skanera i jakiegoś monitora i odpaliło miałeś rację, że to przez antywirusa. Dzięki |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 11:15 pm
|
|
|
oby tylko nie okazalo sie, ze znowu bedziesz miala wirusa i jeszcze raz sobie system zainstalujesz
moze skaner to blokowal, bo mial jakis powod. dlatego chcialem, zebys najpierw zorientowala sie o co chodzi. |
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 11:21 pm
|
|
|
na razie jest dobrze... to jest oryginalna płyta z drukarki i już kiedyś instalowałam z niej sterowniki. Jak by się tam mógł dostać wirus? wygląda na to, że skaner miał ustawione pliki o tym rozszerzeniu jako potencjalnych 'nosicieli'. I chyba blokuje generalnie pliki z tym rozszerzeniem (dlatego płytka instalacyjna z Nero też mi się nie chciała automatycznie otworzyć). Zaraz usunę to wykluczenie, żeby coś innego z niego nie skorzystało |
|
|
|
|
|