NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wypadek w pracy
Autor Wiadomość
polodriver13 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 23, 2010 12:42 pm   wypadek w pracy

miałem wypadek przy pracy. Wstępnie wiem że nie z mojej winy. Obecnie lecze sie w domu po wyjsciu ze szpitala. w holandii mieszkam na stale.

Czy powinienem zglosic sie do mojej ubezpieczalni w celu oceny mojego uszczerbku na zdrowiu (jak juz w miare wyzdrowieje), kto ocenia czy nalezy sie renta i gdzie musialbym sie zglosic?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pią Lip 23, 2010 1:08 pm   

jak nie miales wlasnego ubezpiecznia to odszkodowania raczej nie dostaniesz.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

polodriver13 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 23, 2010 1:11 pm   

jeszcze raz to samo - moj post wyzej

guust 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pią Lip 23, 2010 2:05 pm   

polodriver13, jeszcze raz co??

m4rcin, dobrze Ci napisal... to nie PL.... ze za zlamanie reki masz jakas kase... jak nie miales wlasnego ubezpieczenia - prywatnego

polodriver13 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 23, 2010 2:26 pm   

jak jeden z drugim nie umiecie czytac to sie nie wypowiadac.

ja sie pytam o ocene uszczerbku na zdrowiu (w procentach) i ewentualne przyznanie renty.

cale to forrum to bagno. zadasz pytanie to dostaniesz polskim jadem po twarzy.

guust 

Wysłany: Pią Lip 23, 2010 2:34 pm   

polodriver13 napisał/a:
ja sie pytam o ocene uszczerbku na zdrowiu (w procentach) i ewentualne przyznanie renty.

to napisz co ci sie stalo, musialoby Ci urwac czesc jakiegos ciala, lub miec niedowlad, zeby dostac rente jakakolwiek... i to niekoniecznie....

tak na marginesie
przez pierwsze 54 tygodnie pracodawca Ci placi a nie ubezpieczyciel...

polodriver13 napisał/a:

to jak taki madry jestes to zadzwon do ubezpieczalni i sie dowiedz...

jso 

Wysłany: Pią Lip 23, 2010 3:08 pm   

Możesz dostać odszkodowanie od strony, która zawiniła wypadkowi.

Amissa 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Lip 23, 2010 3:28 pm   

Każdy pracownik, który doznał szkody na skutek wypadku przy pracy z winy pracodawcy (zaniedbań, nieprzestrzegania zasad BHP) lub innego pracownika może starać się o odszkodowanie za doznane szkody. Podmiotem odpowiedzialnym za pokrycie szkód powstałych w wypadku jest wówczas ubezpieczyciel sprawcy wypadku (a dokładnie ubezpieczyciel firmy, w której pracował poszkodowany). Bardzo czesto poszkodowany rezygnuje z dochodznia swoich praw, poniewaz pracodawca straszy zwolnieniem z pracy lub oferuje zadoscuczynienie finansowe nieadekwatne do doznanego urazu.

[ Dodano: Pią Lip 23, 2010 3:36 pm ]
Jezeli sie nie myle musisz byc 104 tygodnie na zwolnieniu lekarskim( zachowana ciaglosc zwolnienia) zeby starac sie o rente w NL

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Lip 23, 2010 3:37 pm   

polodriver13 napisał/a:
jak jeden z drugim nie umiecie czytac to sie nie wypowiadac.

uszczerbek na zdrowiu? renta? po zlamaniu reki ....oj chyba cos ci sie pomylilo
w Holandii nie ma takiej opcji ,po rehabilitacji medycznej wraca sie do pracy ... :039:

jso 

Wysłany: Pią Lip 23, 2010 4:07 pm   

Cytat:
In the case of disability, after two years of sickness, the State provides the following benefit funded through social security: Statutory Long Term Disability Insurance, WIA. The statutory State disability benefit depends on the disability percentage of the
employee. The covered salary is capped at gross € 48,715.65 for 2010, which is the Dutch social security ceiling.

A. Employees who are less than 35% disabled are considered not to be disabled and as such will not receive a State benefit.

B. Employees who are more than 80% disabled are considered to be fully disabled and will receive a gross State benefit of 75% of last earned wages.

C. Employees with a disability percentage between 35% and 80% will receive a benefit which varies between 28% and 70% of gross last earned wages. Depending on your age this benefit will last from 6 months to 5 years. After this benefit you will receive a wage supplement when you work 50% or more of your remaining capacity to work. The supplement equals 70% of the difference between old and new salary. When you do not work 50% or more of your remaining capacity to work, you will receive a subsequent benefit equal to 70% x disability% x Minimum wages (2010: € 18,242.50).

Może renty nie ma, ale jest jakiś jej odpowiednik, tyle, że trzeba być min. 2 lata chorym (złamanie na pewno szybciej się zrasta).

Pozostaje więc wynagrodzenie wypłacane w czasie choroby pracownika (nim dłużej chory tym mniej dostaje), oraz odszkodowanie od pracodawcy (to może być sporo pieniędzy).

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Lip 23, 2010 4:14 pm   

" wypadek w pracy"....

http://forum.niedziela.nl...e4050764a36ae27

http://forum.niedziela.nl...dbef5e52460577d

http://forum.niedziela.nl...d0847c34feb7058

http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=16769

polodriver13 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lip 24, 2010 8:42 am   

Cytat:
to napisz co ci sie stalo, musialoby Ci urwac czesc jakiegos ciala, lub miec niedowlad, zeby dostac rente jakakolwiek... i to niekoniecznie....

mam skomplikowane zlamanie nadgarstka z przemieszczeiem (prawej reki). Mam szczescie ze nie urwaly sie żyły i nerwy w nadgarstku. dłoń wisiała tylko na skórze po samym zdarzeniu. kosci przedramienia i lokiec mocno naruszone (straszny ból), bylem tydzien w szpitalu i przeszedlem 6-godzinna operacje rekonstrukcji dloni.
Mam reke poskrecana drutami.

Boje sie ze juz nigdy nie bede mial sprawnej tej prawej reki. Wykonwalem prace fizyczne na produkcji i nie wiem co bedzie dalej. jaka prace bede wykonywal po tym wszystkim :(

Dlatego pytam sie o stala rente aby miec srodki finansowe do zycia.

emes 
Gaduła

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Sob Lip 24, 2010 10:26 am   

polodriver13, przykro mi, ze spotkalo Cie tyle bolu i cierpienia.
Jednak nie mysl, ze nie bedzie lepiej. Musi byc! :)

Ale: gdyby przez jakos czas skutki polamania uniemozliwialy Ci wykonywanie dotychczasowej pracy to pracodawca jest zobowiazany znalezc inne, dostosowane do sytuacji stanowisko.
Co do renty - nie liczylabym na cokolwiek. Tak jak juz ktos napisal - poza zlamaniem jestes zdrow i nadajesz sie do pracy.

Powodzenia i glowa do gory! Dobrze bedzie! :039:

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Sob Lip 24, 2010 12:25 pm   

sprobuj umowic sie na indywidualne spotkanie informacyjne w UWV. Wez wszystkie dokumenty, zdjecia, zaswiadczenia lekarskie i co wazne/ wszystko co dotyczy Twojego wyksztalcenia, doswiadczenia itd. Jesli okaze sie, ze Twoje wyksztalcenie czy doswiadczenie nie pozwala Ci na wykonywanie pracy innej niz fizyczna (co po czesci uniemozliwia Ci uraz) to jest mozliwosc, ze UWV bedzie Ci stale pomagac np wysla Cie na jakis kurs lub znajda Ci inna prace. Zacznij od tego oni nakieruja Cie co masz robic dalej.

guust 

Wysłany: Sob Lip 24, 2010 1:16 pm   

polodriver13, co Twoj pracodawca na to i co masz zapisane w kontrakcie?
przez pierwsze 54 lub 104 tygodnie pracodawca sie o Ciebie ma troszczyc, ewentualna renta bedzie pozniej (w co watpie)
dogadaj sie z pracodawca, moze zasiegnij gdzies rady prawnika, co sie bardziej orientuje co ci sie nalezy, musisz byc uwazny od poczatku, bo jak cos zaniedbasz, to moze Ci cos przepasc.....

Odpowiedz do tematu