kupno samochodu |
Autor |
Wiadomość |
piotrunia
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 9:42 pm kupno samochodu
|
|
|
chcialam zapytac czy kupujac w Holandi samochod musze placic jakis podatek od wzbogacenia.Wogole jakie sa koszta rejestracji itd,cena samochodu to nie wszystko?mam tez prawo jazdy 11-letnie, czy musze je wymienic? |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 9:44 pm
|
|
|
kupujac auto w holandii podatek od wzbogacenia (BPM) masz juz w cenie samochodu. koszt rejestracji to kilka euro (ponizej 10) + podatek drogowy zalezny od rodzaju paliwa i wagi + ubezpieczenie. prawko 11-letnie chyba jest juz od roku niewazne |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
Ostatnio zmieniony przez zaq Wto Lip 27, 2010 9:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 5:25 pm
|
|
|
Prawo jazdy wymieniasz kiedy skonczy sie jego waznosc, bodajze tak jak paszport jest na 10 lat |
|
|
|
|
zaq
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 5:27 pm
|
|
|
przedmiotowe prawko ma juz 11 lat |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 8:33 pm
|
|
|
i wg prawa holenderskiego jest niewazne. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
piotrunia
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Lip 30, 2010 8:13 pm
|
|
|
w takim razie co moge zrobic, w najblizszym czasie nie bede w Polsce a chcetu kupic samochod itd? W Polsce ono jes wazne.prosze o rade |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Pią Lip 30, 2010 8:44 pm
|
|
|
Na dokumencie musi być data ważności i ona cie obowiązuje.
Jeśli chcesz kupić samochód i zostawić go na "żółtych" blachach to musisz mieć zameldowanie i potwierdzenie tego zameldowania czyli Uittreksel który wydadzą ci w gminie za ok.10€, potem koszt przerejestrowania na ciebie to kolejne 10€, holenderskie ubezpieczenie i oczywiście podatek za jazdę po holenderskich drogach (motorruitbelasting), którego wysokość zależy od ciężkości samochodu, od paliwa i od prowincji w której mieszkasz.
Jesli masz zamiar rejestrowac samochod w Polsce to osobiscie nie wiem jaki to koszt, wiem jedynie ze przy rejestracji dostaniesz zjazdowe tablice i masz dwa tygodnie na zawiezienie auta do PL. |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
Ostatnio zmieniony przez Hera Pią Lip 30, 2010 8:47 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq
|
Wysłany: Pią Lip 30, 2010 9:03 pm
|
|
|
u mnie w prawku, w miejscu na termin waznosci dokumentu, mam wpisane "-". Jednak cos mi sie kojarzy, ze bylo jakies rozporzadzenie, ktore ustalalo max waznosc dokumentu na 10lat. Sprobuje tego poszukac, ale moze cos mi sie tylko pomylilo:) |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 7:09 am
|
|
|
Hera napisał/a: | motorruitbelasting | Motorrijtuigenbelasting ,nie zebym sie czepial ,to tylko gwoli scislosci |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 2:54 pm
|
|
|
zaq napisał/a: | u mnie w prawku, w miejscu na termin waznosci dokumentu, mam wpisane "-". Jednak cos mi sie kojarzy, ze bylo jakies rozporzadzenie, ktore ustalalo max waznosc dokumentu na 10lat. Sprobuje tego poszukac, ale moze cos mi sie tylko pomylilo:) |
Tez mialem wpisane tak na polskim. Na holenderskim mam 2020 |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 6:30 pm
|
|
|
Prawo jazdy nie jest ci potrzebne do rejestracji. Wystarczy potwierdzenie o meldunku z gminy. |
|
|
|
|
zaq
|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 7:28 pm
|
|
|
m4rcin, ja pisalem wlasnie o polskim. do holenderskiego musze sobie w koncu zdjecie zrobic |
|
|
|
|
piotrunia
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 8:33 pm
|
|
|
dziekuje za odpowiedzi.Chce tu kupic samochod i tu go zarejestrowac poniewaz zamierzam zabawic tu sluzej.Martwi mnie tylko to prawko, nie mam na nim zadnej daty waznosci.Mam maly problem |
|
|
|
|
Amissa
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Lip 2010 Posty: 195
|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 9:04 pm
|
|
|
Ja mam prawo jazdy polskie na czas nieokreslony i jezdze po Holandii bez problemu |
_________________ Jadąc za morze klimat zmieniamy, nie siebie. Horacy |
|
|
|
|
zaq
|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 9:16 pm
|
|
|
piotrunia napisał/a: | ....Martwi mnie tylko to prawko, nie mam na nim zadnej daty waznosci.Mam maly problem |
i slusznie. zeby uniknac problemow to lepiej wymienic to prawko. w holandii jest ono niewazne.
zrodlo: http://www.rdw.nl/nl/voer...n_Nederland.htm |
|
|
|
|
|