Chciało sie lekko żyć . |
Autor |
Wiadomość |
guust
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 10:52 pm
|
|
|
Amissa napisał/a: | Jasne- mam siostrzenice dzieki siostrze zakonnej. |
hehe... a to faktycznie historia
ale z tego co pisalismy to tak by wynikalo, ale ciezko sie z Toba 'dyskutuje' bo nie przyjmujesz wogole argumentow i slowa pisanego, i z analizowaniem tez problemy...
ja sie juz nie odzywam, bo i tak nic nie wiem i sie myle |
|
|
|
|
Amissa
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Lip 2010 Posty: 195
|
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 11:00 pm
|
|
|
"Mam siostrzenice, ktora siostra zaprowadzila do ginekologa w wieku 14 lat, " No rzeczywiscie ciezko zrozumiec , ze siostrzenica to corka siostry a moze nie rozumiesz jeszcze slowa bratanek ? To syn brata- nie zakonnego jak ty to ciezko przyjmujesz do wiadomosci- moze to z toba trudno sie dogadac bo inni chyba potrafili przeczytac
[ Dodano: Pon Sie 02, 2010 11:04 pm ]
Nie ucz mnie analizy bo sa od tego bardziej kompetentni ludzie. Argumenty? Owszem , ale logiczne a nie- " na zlosc mamie odmroze sobie uszy" |
_________________ Jadąc za morze klimat zmieniamy, nie siebie. Horacy |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 11:07 pm
|
|
|
Amissa,
no daj zesz ludziom troche pofantazjowac , pozostaw troche swobody w wyrazaniu swojego zdania
nie musisz od razu tak sie podniecac tym ze odpowiedzi nie sa zgodne twoimi oczekiwaniami
moze popatrz na nie czasem z przymrozeniem oka i nie bierz wszystkiego tak do siebie ...
|
|
|
|
|
Amissa
Gaduła
|
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 11:11 pm
|
|
|
Chyba masz racje. Czasami za bardzo biore wszystko do siebie. |
|
|
|
|
EdysiaK

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 24 Lip 2009 Posty: 565
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 6:17 am
|
|
|
Amissa, brat uczy biologii, szwagier historii. No ok, a czy ktorys byl obecnie na jakiejs lekcji wdz? Ile razy jeszcze do Ciebie mozna pisac? Jestem swiezo po szkole, lekcje WDZ jako takie nie istnieja, nie ma w nich istotnych spraw na tematy, o ktorych nastolatkowie chcieli by wiedziec. I jak chcesz, to moge napisac do kogos z mojej szkoly, kto obecnie tam chodzi i zapytac sie, specjalnie dla Ciebie, czy maja lekcje WDZ i jak one wygladaja. |
|
|
|
|
Amissa
Gaduła
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 7:18 am
|
|
|
EdysiaK- brat jest biologiem i prowadzi takie lekcje. Problem teraz nie tkwi w szkole czy nauczycielach tylko w mlodziezy. Brat mowi , ze sa tacy, ktorzy beda z nim dyskutowac, tacy , ktorzy usmiechaja sie glupio i tacy , ktorzy powiedza- ja to wiem lepiej niz pan. Tak jak rozni bywaja nauczyciele, rodzice- tak i nastolatki maja swoje charakterki. Brat (34 lata) opowiadal , ze raz wpadla matka z awantura, ze szkola zamiast uczyc " porzadnych" rzeczy opowiada o swinstwach bo to jej obowiazek uswiadomic swojego syna. Sytuacja przeciwna- matka zglasza fakt, ze jej 15 letnia corka prawdopodobnie zazywa narkotyki i zeby zwrocic uwage na jej zachowanie. Ja to pisze tylko z obserwacji w moim miasteczku i z racji tego co mowi moj brat czy szwagier- o innych szkolach nie moge mowic choc maja obowiazek wprowadzenia takich lekcji i profilaktyki dotyczacej alkoholu czy narkotykow.
[ Dodano: Wto Sie 03, 2010 7:23 am ]
W naszej szkole takie lekcje sa " podpiete" do lekcji biologii lub lekcji wychowawczej - nauczyciel ma obowiazek zrealizowac to w ramach programu. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 7:48 am
|
|
|
EdysiaK, ty to masz cierpliwosc:) wystarczy poczytac troche roznych for (tak to sie odmienia?) zeby zobaczyc jak wyglada wychowanie seksualne w pl. A skoro pojawiaja sie co jakis czas artykuly jak ten, ktory podlinkowalem, to znaczy, ze jednak cos jest na rzeczy... |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
Amissa
Gaduła
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 10:32 am
|
|
|
zag- chyba lepiej wypic browara i wyluzowac niz czytac to co sciagasz z innych for |
|
|
|
|
aknairam
Gaduła nad gadułami :-) mari(an)ka

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Wrz 2008 Posty: 409 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 3:33 pm
|
|
|
Stop ! stop ! Co Wy z tym sexo-nauczaniem ! Wszystkim Wam brakowało tej lekcji ? Po cholere mi takie lekcje jak praktyki nie ma ! Moze i od narkotyków do sexu niedaleka droga , mozna więc zahaczyć temat ,ale ogólnie i zdrowo , nie podnosząc sobie nawzajem cisnienia .
Ja bynajmniej czuję sie dokształcona I co ? i juz pisałam .Zakładam szkołe ! Bede instruktorem sexu ! Pierwsza lekcja za darmo !!!
( I żeby nie było !!bez narkotyków ,alkoholu !!) |
|
|
|
|
MacGrey
Gaduła

Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Cze 2010 Posty: 140 Skąd: Rijswijk
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 4:12 pm
|
|
|
aknairam napisał/a: | Zakładam szkołe ! Bede instruktorem sexu ! Pierwsza lekcja za darmo !!! |
I to jest pozytywne podejscie! Zylka wlasnej inwencji i wola wnoszenia wkladu w oswiate zawsze mile widziana! |
Ostatnio zmieniony przez MacGrey Wto Sie 03, 2010 4:14 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
EdysiaK

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 24 Lip 2009 Posty: 565
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 4:19 pm
|
|
|
zaq, no wlasnie nie mam cierpliwosci, dlatego wlasnie musze zakonczyc, po co sie scierac i walic grochem o sciane |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 5:20 pm
|
|
|
aknairam napisał/a: | Zakładam szkołe ! Bede instruktorem sexu ! Pierwsza lekcja za darmo !!! |
a zajecia beda indywidualne czy w grupie, jak w grupie to jak licznej?
|
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 5:55 pm
|
|
|
aknairam napisał/a: | Stop ! stop ! Co Wy z tym sexo-nauczaniem ! Wszystkim Wam brakowało tej lekcji ? Po cholere mi takie lekcje jak praktyki nie ma ! Moze i od narkotyków do sexu niedaleka droga , mozna więc zahaczyć temat ,ale ogólnie i zdrowo , nie podnosząc sobie nawzajem cisnienia .
Ja bynajmniej czuję sie dokształcona I co ? i juz pisałam .Zakładam szkołe ! Bede instruktorem sexu ! Pierwsza lekcja za darmo !!!
( I żeby nie było !!bez narkotyków ,alkoholu !!) |
I w sumie nie jest to durny pomysl..
Rozmawialam z 13latka ktora zaczela miesiaczkowac: ona nie miala pojecie skad ta krew wlasciwie wychodzi czyli ze nawet nie wiedziala jak sie "to"
To chyba tyle by mozna powiedziec o jakosci edukacji seksualnej w szkolach podstawowych/gimnazjach w Polsce...
A legalizacja narkotykow w Polsce otworzy drzwi dla wielu dzieciakow by sie wciagnac w nalog. Bo niby alkochol i narkotyki sa dla ludzi ktorzy potrafia siebie kontrolowac ale kazdy tak o sobie mowi a prawda jest taka ze po 3-4 pifkach/drinkach ciezko jest siebei skontrolowoc gdy sie wpadlo w dobry nastroj.
Ja tez potrafie kontrolowac swoj nalog palenia papierosow
Jezeli cos bedzie dozwolone to naprawde trudno bedzi eto kontrolowac, moze za 10 lat po legalizacji to si euda ale nie na poczatek gdy sie wszyscy chetni rzuca na nowe dobro
Taka jest moja zdanie choc trudno mi sie kategorycznie wyrazic czy jestem za czy tez przeciw. W Holandii prawde mowiac za wiele sie nie spotkalam z taki ludzmi uzywajacymi narkotyki wiec nie moge powiedziec jaki ta legalizacja ma na nich wplyw. Moze wlasnie to e miszkajac tu ponad 3 lata nie mam az tak wiele doswiadczenia z nimi pokazuje ze jednak legalizacja wcale nie spowodowala chaosu lecz w jakis sposob wlasnie daje kontrolowac zazywanie. Cos jakby zakazany owoc bardziej smakuje.
Ale z drugiej strony jezeli srodek bedzie ogolnodostepny to moze wlasnei wiecje szkody narobic...
I tak pewnei pieniadze zadecyduja czy bedzi elegalne czy nei, jak nei wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o pieniadze |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 6:06 pm
|
|
|
legalizacja nie oznacza, ze kazdy bedzie mogl kupic zawsze, wszedzie i w dowolnej ilosci. Tak jest teraz. Mam wrazenie, ze niektorzy mysla, ze legalizacja = nowa polka w spozywczaku z paczkami np. kokainy:) |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 7:35 pm
|
|
|
Zaq no wlasnie, najbardziej boimy sie czegos czego nie znamy, o czym malo wiemy |
|
|
|
|
|