Droga do PL |
Autor |
Wiadomość |
lark
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Sie 11, 2010 5:06 pm Droga do PL
|
|
|
Witam:)
Na pewno nie raz wracaliście autem do Polski i narzekaliście na kiepski stan Naszych polskich dróg:)) Konkretniej mam na myśli 75 km odcinek "drogi szybkiego ruchu" w kierunku Legnicy/Wrocławia. Pierwsza droga zaraz za przejściem granicznym. Niestety nie wiem jak nazywa się ta droga. Podobno Niemcy wybudowali jakiś nowy odcinek autostrady i jadąc nim nadrabiamy niewiele a omijamy tą "betonówkę". Może ktoś już korzystał z tej drogi?? Może znacie jakąś trasę aby ominąć ten felerny odcinek?? |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Sie 11, 2010 6:22 pm
|
|
|
'tak to jest A4 z Zgorzelaca na wroclaw
Przechodzisz wtedy granice od Dresna na Gorlic czyli zgorzelec a nie na Olszyne .
Jak chcesz zjechac na ta droge to jakies 100 km za Hanoverem zjezdzasz na Dresden a z Dresna na Zgorzelec A4 . Za granica droga prosta jak strzala na Wroclaw. |
_________________ Zyj!- powiedziala nadzieja - Bez ciebie nie moge - odparlo zycie ....... |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Sie 11, 2010 7:40 pm
|
|
|
to chyba nie niemcy budowali
autostrada jest jakby co to po polskiej stronie |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
lark
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Sie 11, 2010 8:11 pm
|
|
|
Dzięki za odp:) Ale mi chodzi zeby tą betonówke ominąć i spokojnie dojechać do Opola |
|
|
|
|
zaq
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Sie 11, 2010 8:18 pm
|
|
|
no to najlepiej przez zgorzelec.
tu masz trase:maps.google |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
|
|
|
|
lark
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Sie 11, 2010 8:32 pm
|
|
|
Ok czyli wniosek taki, że mam się kierować na Zgorzelec a nie na Olszynę? I wtedy ominę tą "betonówke"?? |
|
|
|
|
zaq
|
Wysłany: Śro Sie 11, 2010 8:41 pm
|
|
|
tak.
nie wiem skad bedziesz jechal, ale jezeli a2, to zwroc uwage, ze przed magdeburgiem masz zjechac na a14. to jest najprostsza droga. tam nie ma zadnego drogowskazu na zgorzelec... |
|
|
|
|
lark
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Sie 11, 2010 8:54 pm
|
|
|
Ok dzięki za pomoc:) To mój pierwszy razy autem do pl:) A ta "betonówka" po prostu przeraża mnie:)))) Ustawie sobie navi na 14 i na zgorzelec:) Pozdrawiam:) |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
Pomogła: 8 razy Wiek: 52 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Śro Sie 11, 2010 8:55 pm
|
|
|
Jeśli masz nawigacje to polecam przejście graniczne Jędrzychowice kolo Zgorzelca. Nie trzeba wtedy jechać przez centrum Zgorzelca. Znam te trasę bo jeżdżę w stronę Katowic i szerokim łukiem omijam "hitlerbane" na Olszynę
Poza tym ostatnio jadąc do PL z okolic Utrechtu odkryłam nowa drogę - całkiem fajna.
Kierując się w NL przez Arnhem w Niemczech mijasz bokiem Dortmund, Kassel, Lipsk, Drezno i wyjeżdżasz prosto w Jędrzychowicach.
Nadłożyłam raptem 50 km, ale widoki na trasie były bezcenne )
Szerokiej drogi ) |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
zaq
|
Wysłany: Śro Sie 11, 2010 8:58 pm
|
|
|
Hera, autostrada przez zgorzelec = przejscie w jedrzychowicach |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
Pomogła: 8 razy Wiek: 52 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Śro Sie 11, 2010 9:22 pm
|
|
|
Zaq - pierwszy raz jak jechałam do PL to żeby ominąć Olszynę wcisnęłam się do CENTRUM Zgorzelca. I uwierz ze jak wpiszesz w navi "Zgorzelec" to zajedziesz na przejście właśnie do Zgorzelca a nie na Jędrzychowice
Moja pierwsza navi kupiona w NL w ogóle nie miała mapy Polski i dojechanie wg niej nawet do Olszyny było niemożliwe bo droga kończyła się we Frost
A co do A14 to zdaje mi się jest to kierunek na Lipsk lub Drezno a dopiero później pojawia się Zgorzelec czyli Jędrzychowice |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
Ostatnio zmieniony przez Hera Śro Sie 11, 2010 9:24 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq
|
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 6:40 am
|
|
|
Hera, masz racje. O tym nie pomyslalem. Ja w navi zawsze podaje tylko punkt docelowy, a potem zjezdzam na a14 i po paru km navi sama znajduje nowa trase przez jedrzychowice:) |
|
|
|
|
|