Wojna o krzyz |
Autor |
Wiadomość |
guust
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 11:38 am
|
|
|
Warszawa, rok 2020.
Wycieczka szkolna uczniów szkoły podstawowej zwiedza stolicę.
- Uwaga, dzieci, dochodzimy do ulicy Lecha Kaczyńskiego, która przez wiele lat była nazywana Krakowskim Przedmieściem mówi pani nauczycielka.
- Jak to? Przecież przed chwilą byliśmy na ulicy Lecha Kaczyńskiego!
- Oj, Piotrusiu, znowu nie uważałeś. To nie była ulica, tylko aleja, i nie Lecha Kaczyńskiego, tylko Prezydenta Kaczyńskiego.
- Psze pani, a co to za budynek?
- To Sanktuarium Lecha Kaczyńskiego Jedynego Prezydenta IV RP, dawniej był to Pałac Prezydencki. Chciałabym wam zwrócić uwagę na stojące przy bramie krzyże. Wiecie skąd się wzięły?
- Kogoś tu ukrzyżowali?
- Nie, Wojtusiu. No jak to? Nie wiecie?
- Nie wiemy, psze pani.
- No przecież macie w tygodniu po 5 lekcji z historii życia Lecha Kaczyńskiego.
- No tak, ale w podstawówce przerabia się tylko młodzieńcze lata Kaczyńskiego, ostatnio mieliśmy lekcje o Pierwszej Komunii pana prezydenta.
- Jak to młodzieńcze lata? A reszta?
- Resztę żywota Lecha Kaczyńskiego przerabia się dopiero w gimnazjum i liceum, psze pani.
- Aaaa, chyba, że tak. No więc słuchajcie, drogie dzieci. Ten wielki krzyż postawiono tu po śmierci pana prezydenta, aby oddać cześć jego pamięci i przez długie lata toczono walki, aby mógł tu pozostać. Na szczęście teraz może tu stać i nikt go nie zabierze.
- Psze pani, a można sobie przy nim zrobić zdjęcie?
- Można Martynko, ale uważaj, aby go nie dotknąć, bo jest na nim metalowa siatka, która jest pod wysokim napięciem. To takie zabezpieczenie, gdyby ktoś próbował zabrać stąd krzyż.
- A ten mniejszy krzyż to skąd?
- Ten mniejszy postawiono, aby uczcić pamięć tych, którzy bronili tego dużego krzyża.
- Psze pani, a wejdziemy do środka pałacu?
- Niestety, nie możemy, bo właśnie jest w nim remont. Włoscy malarze malują olbrzymi fresk na suficie.
- Psze pani, a co to jest fresk?
- Takie malowidło na suficie, widzieliście przecież fresk w Kaplicy Sykstyńskiej.
- Ja nie widziałem.
- Jak to, Wojtusiu? Nie byłeś z nami rok temu na wycieczce Śladami Wielkiego Męża Stanu misje zagraniczne Lecha Kaczyńskiego?
- Nie, bo byłem wtedy chory.
- A, psze pani, a co będzie na tym fresku namalowane?
- Arcydzieło, moje drogie dzieci. Będzie na nim przedstawione jak Bóg przekazuje Lechowi Kaczyńskiemu berło i koronę, aby zaprowadził porządek na Ziemi.
- Oj, to szkoda, że nie można wejść do środka i zobaczyć.
- Mówi się trudno, ale możemy obejrzeć pałac, to znaczy sanktuarium z zewnątrz, też jest co oglądać.
- Ooo, a co to są za tablice?
- To 14 stacji przedstawiających mękę Lecha Kaczyńskiego, jaką przeszedł w czasie swojego życia.
- Stacja 7 Lech Kaczyński kłóci się z Donaldem Tuskiem o krzesło w Brukseli po raz drugi fajne!
- A patrzcie tu: Lech Kaczyński przez Niemców kartoflem nazwany!
- No już starczy, musimy iść dalej mamy jeszcze tyle do zobaczenie w Warszawie.
- O kurcze! Patrzcie to! Co to za wielkie bryły, psze pani?
- Oj, Piotrusiu, przecież widać, że to buty.
- A po co ktoś postawił taki wielki pomnik butom?
- To nie jest pomnik butów, tylko pierwszy element budowanego pomnika Lecha Kaczyńskiego. Na razie zrobili mu tylko buty, ale cały czas budują resztę postaci.
- Ale psze pani, ten pomnik będzie tak wielki, że jego głowy w ogóle nie będzie widać z ziemi!
- No, w Warszawie na pewno nie da się zobaczyć twarzy pana prezydenta, ale za to z Moskwy jego srogie spojrzenie będzie widoczne doskonale... |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 11:42 am
|
|
|
piekne |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
tomala
Super gaduła

Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Gru 2007 Posty: 272 Skąd: lepiej nie wiedzieć
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 2:20 pm
|
|
|
Dobre guust!!!
Nie ma się co śmiać, tak może być w niedalekiej przyszłości. Całe szczęście, że bez udziału mojego i moich dzieci. |
_________________ Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa. |
|
|
|
|
Amissa
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Lip 2010 Posty: 195
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 6:40 pm
|
|
|
Z czego wy sie smiejecie? Z braku wlasnej tozsamosci i wielkiej tragedii? Zal mi was , ale w tym temacie, ktory teraz powinien miec nazwe" kto zna najlepsze dowcipy o katastrofie pod Smolenskiem" nie mam zamiaru brac juz udzialu bo to jest zenujace i ponizej ludzkiej godnosci. Milej zabawy |
_________________ Jadąc za morze klimat zmieniamy, nie siebie. Horacy |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 7:11 pm
|
|
|
Amissa napisał/a: | wlasnej tozsamosci i wielkiej tragedii? |
nie, z ludzi co spia pod krzyzem, rzucaja w tablice gownem, robia zamieszanie wkolo czegos o czym powinno sie pamietac, szanowac, a nie walczyc, smiejemy sie z polskiej mentalnosci, gdzie kazdy ma racje i nikt nie popusci, z tego ze ludzie nie potrafia sie jednoczyc, ze politycy jeszcze podgrzewaja atmosfere.... z tego sie smieje! |
|
|
|
|
tomala
Super gaduła

Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Gru 2007 Posty: 272 Skąd: lepiej nie wiedzieć
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 8:11 am
|
|
|
I ja bym jeszcze dorzucił, że śmiejemy się z głupoty!
A co do "własnej tożsamości" to trochę nie trafiłaś droga Amissa i zapewniam Cię, że nie wiele ma to nic wspólnego z wyśmiewania się z tragedii. Tragedia była, żałoba minęła i zaczął się "cyrk", z którego się śmieje już prawie cała Europa i poł świata (i my też). |
_________________ Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa. |
|
|
|
|
EdysiaK

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 24 Lip 2009 Posty: 565
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 8:17 am
|
|
|
Wlasnie, cyrk na skale swiatowa.. |
|
|
|
|
zaq

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 8:30 am
|
|
|
tomala napisał/a: | I ja bym jeszcze dorzucił, że śmiejemy się z głupoty! (...) że nie wiele ma to nic wspólnego z wyśmiewania się z tragedii... | dobrze napisane, ale niestety wiele osob tego nie zrozumie i bedzie zawsze uwazac, ze to smiech z tragedii/lecha/polskosci/wiary/itd. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
|
|
|
|
aknairam
Gaduła nad gadułami :-) mari(an)ka

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Wrz 2008 Posty: 409 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 8:41 am
|
|
|
gusst napisał :
Cytat: | nie, z ludzi co spia pod krzyzem, rzucaja w tablice gownem, robia zamieszanie wkolo czegos o czym powinno sie pamietac, szanowac, a nie walczyc, smiejemy sie z polskiej mentalnosci, gdzie kazdy ma racje i nikt nie popusci, z tego ze ludzie nie potrafia sie jednoczyc, ze politycy jeszcze podgrzewaja atmosfere.... z tego sie smieje! |
Amissa! gusst niestety ma racje Ja jestem zwolennikiem krzyża , jak najbardziej rozumie co to jest żałoba ,ale uważam ,ze okazuje sie to nie w taki sposób jak własnie oglądamy ,gdzie modlitwa miesza sie z fekaliami . |
Ostatnio zmieniony przez aknairam Czw Sie 19, 2010 9:03 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
nuta
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 8:43 am
|
|
|
hahahah gust dobreee dobreee heheheh, zaraz puszcze dalej w swiat,niech sie ludzie od rana troche posmieja
Amissa, a czemu ci nas zal? smiech to zdrowie, to z toba raczej jest cos nie tak, bo ciagle jakas gburowata, z brakiem dystansu... |
|
|
|
|
EdysiaK

|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 9:05 am
|
|
|
W ostatnich dniach najlepszym wydarzeniem bylo obrzucenie tablicy odchodami, hahaha. |
|
|
|
|
Amissa
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Lip 2010 Posty: 195
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 9:42 am
|
|
|
nuta napisał/a: | hahahah gust dobreee dobreee heheheh, zaraz puszcze dalej w swiat,niech sie ludzie od rana troche posmieja
Amissa, a czemu ci nas zal? smiech to zdrowie, to z toba raczej jest cos nie tak, bo ciagle jakas gburowata, z brakiem dystansu... | . Nie jestem gburowata i potrafie sie smiac , ale w odpowiednim momencie. Nie podobal sie krzyz- powiesili tablice i co ? Smarowanie jej gownem uwazacie za smieszne- to chyba u was cos nie tak z poczuciem humoru
[ Dodano: Czw Sie 19, 2010 9:44 am ]
Ze swojej strony uwazam temat za zakonczony a reszta uzytkownikow moze robic co uwaza za sluszne w tym temacie. |
_________________ Jadąc za morze klimat zmieniamy, nie siebie. Horacy |
|
|
|
|
EdysiaK

|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 9:51 am
|
|
|
Amissa napisał/a: | ze swojej strony uwazam temat za zakonczony |
czas najwyzszy. |
Ostatnio zmieniony przez EdysiaK Czw Sie 19, 2010 9:51 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
nuta
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 10:00 am
|
|
|
a czy tym gownem to nie rzucil zwolennik kaczynskiego wlasnie? dokladnie nie wiem bo juz nie czytalam do konca, bo nudzimnie temat, ale cos kojarze ze rzucil zwolennik kaczora, na zasadzie ze woleli krzyz. |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 10:14 am
|
|
|
czytajac ostatnio wypowiedz prezesa jakiegos tam stowarzyszenia obroncow krzyza (lol) to oni sami nie wiedza czego chca. tzn. nie potrafia sie okreslic, co nalezy zrobic aby sobie poszli |
|
|
|
|
|
|