NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Pon Mar 11, 2013 9:27 pm
rodzina
Autor Wiadomość
jagodka 
Gaduła nad gadułami :-)
zona udomowiona

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pon Sie 16, 2010 10:54 am   Re: rodzina

Blanka1920 napisał/a:
proszę o pomoc
znajomy ma ciezka sytuacje rodzinna w pl jest ojcem samotnie wychowyjącym 5 dzieci.Chce przyjechać do holandii z trójką.Co mu sie należy jak to załatwić .chce tu zostac na stałe niezna języka dzieci chodza do szkoły.prosze o pomoc.Jak mu pomuc w takiej sytuacji.W jakim zakresie Holandia pomaga takim ojcom :) dziekuje

Oj juz przestan aneta pajak

napewno zle sformulowany post bo powinno byc [poradzcie jak ona ma zaczac prace, znalesc mieszkanie, gdzi enajtansze ubezpieczenie, jak wybrac szkole dla siebie i dzieci i czy panstwo mu dopomoze bo ma naprawde ma ciezka sytuacje rodzinna.

a nie co mu sie nalezy

i tu chodzi o to jedno slowo co mu sie nalezy bo caly post jest w tym stylu, jak mu holandia pomoze

nie on jeden potrzebuje pomocy nie on jeden zaczynal od zera w holandii wiec napewno mu sie uda ale zajmie to troche czasu.
tak jak wszyscy pisza niech najpierw sam przyjedzie i sie zaklimatyzuje jezeli ma z kim zostawic dzieci w polsce bo cala rodzina tu przyjechac tak na zielono to naprawde bedzie ciezko i stresowo. przynajmniej on jeden musi wiedziec o co tu chodzi, jaki panuje system

poza tym gdybys spotkala tyle osob co ja ktore wyjezdzaja z poslski i od razu doszukuja sie co im sie nalezy od niemiec, uk, irlandii, holandii, belgii to tez bys byla wyczulona na takie "literowki"
moj ton to nie jad ale po prostu nerwy osoby ktora nie raz trafia na takich ludzi co sie domagaja jakis przywilejow nie ruszajac nawet palcem.

ale jakim prawem cos komu sie nalezy skoro to nie jest jego ojczyzna?nalezy sie w polsce a tu dostaje pomoc

nalezy sie mu pomoc, doradzic i to dostanie

blanka, nie miej urazy do mnie bo tu nie chodzi o ciebei osobiscie ale ogolnie o te nalezy. dopoki amissa nie rozmieszala mojej wypowiedzi wyraznei napisalam ze te slowo nalezy po prostu nie pasuje, razi w oczy.

a ja naprawd epodziwiam faceta samotnego ojca piatki dzieci ktory decyduje sie na taki krok bo naprawde nei bedzie latwe ale poradzi bo wszyscy sobie radza wlasnie z pomoca holenderskiego rzadu.
kazdy pomaga tym ktorzy staraja sie cos robic a on widac ze chce po prostu dac rodzinie godne zycie wiec napewno nie zostanie na lasce losu...

a juz off topowo chce powiedziec ze normalnie >>>cenzura<<< mnie takie teksty z ePOLAK POLAKOWI WILKIEM NA OBCZYZNIE a co emigracja ma do tego? czy ludzie zmieniaja sie w 5 sec po przestapieniu polskiej granicy? jasli ktos jest menda to i w polsc etaka bedzie.
pozatym nie ma co wyszczegolniac polakow ponad inne nacje, kazdy czlowiek niezalenie jakiej narodowosci moze zrobic swinstwo swojemu rodzkowi lub innej nacji.

Niunia27 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Sie 16, 2010 3:28 pm   

Witam,ja tez uwazam aby ten pan przyjechal tu sam.Samemu jest ciezko przywyknac do wszystkiego,a co dopiero z dziecmi.Zanim dzieci pojda do szkoly,trzeba zalatwic meldunek(bo bez niego nic sie nie da zrobic)BSN numer i mase innych spraw.Ubezpieczenie,mieszkanie.A to wszystko kosztuje.I wiem z wlasnego doswiadczenia,ze rodzinnego tez od razu nie dostanie,bedzie musial troszke poczekac,udokumentowac ze w PL nie otrzymuje zadnych pieniedzy.To nie jest takie proste jak sie wydaje.Ale wielki szacunek dla pana za odwage.A na forum zawsze otrzyma pomoc od forumowiczow.Pozdrawiam

Miep 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 10:50 am   

Moze ja swoje 5 groszy wcisnę
ale w poście Blanki nie doczytałam sie ze ten pan chciał by podjąć prace , niestety Blanka chciała by sie dowiedziec co panu sie nalezy ale nie gdzie może znalesc prace i jak to wszystko pozałatwiać. Przeczytałam .Gochah napisala prawde w tym momecie nic mu sie nie nalezy bo nie pracuje , nie jest zameldowany ani nie oplaca ubezpieczenie. Ten pan poprostu tu chce tu przyjechac z dziecmi i " wiedziec co mu sie nalezy " .
Otoz Bianka dopuki nie znajdzie sobie mieszkania co moze potrwac kilka miesiecy, dopukin nie znajdzie pracy i sie nie zamelduje to nic sie mu nienalezy.
Powiedzmy jak pan znajdzie juz prace ktora pozwoli mu na utrzymanie siebie i dzieci to kiedy ten pan bedzie mial czas dla swoich pociech ??Kazdy kto tu jest juz jakis dluzszy czas wie ze samotne matki lub ojcowie nie pracuja na cały ( w srody dzieci koncza wcze4sniej szkole, na czas trzeba je odebrac i dowiesc do szkoly wiec w pelnym wymaze czasu nie maja jak pracowac.)etat wiec nie bedzie mial calej wyplaty. nawet jak pan dostanie wszelakie zniżki i dodatki i tak mu będzie bardzo ciężko .
Blanka powiedzmy tata pracuje ma jakieś 1000 e bo niestety nie pełny etat tak płaci się
teraz rodzinne i inne dodatki na dzieci daje +/- 350 e na miesiąc , jak będzie pan miał szczęście to może mu uzupełnia z gminy jakieś 150 e.
wszystko wszystkim daje to jakieś 1500 e miesięcznie . A teraz pytanie czy za ta sumę da sie utrzymać nie tylko 4 osoby tu w Holandii ale i 2 dzieci w Polsce i ich opiekunów?
Blanka jak sama wiesz opłaty tu sa wysokie a dzieci uczeszczajace do szkoły kosztują kupę kasy . Czy pan przyjeżdżając tu z 3 dzieci poprawi swojej rodzinie byt ? wątpię ale ten wybór należy do niego.
Ostatnio zmieniony przez Miep Śro Sie 18, 2010 10:58 am, w całości zmieniany 3 razy  

mamqa 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 11:15 am   

Miep napisał/a:
Blanka jak sama wiesz opłaty tu sa wysokie a dzieci uczeszczajace do szkoły kosztują kupę kasy

Ja tylko sprostuję tą informację... Dzieci w każdym wieku kosztują bo trzeba im kupić ubrania, zabawki, itp. Ale akurat nie można pisać że dzieci szkolne (przynajmniej te w podstawówce) tutaj kosztują coś dodatkowo bo nie ma tu komitetów do płacenia jak w szkole, nie płaci się za książki, zeszyty i inne przybory szkolne gdyż to wszystko dzieciom zapewnia szkoła (a przynajmniej ta do której chodzi moja córka).

Mathnl 

Wysłany: Śro Sie 18, 2010 11:29 am   

mamqa napisał/a:
bo nie ma tu komitetów do płacenia
To akurat jest.Ok 30 euro na rok,ale to zalezy od szkoly.

optymistycznie 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Sie 18, 2010 2:43 pm   

Miep ma rację, bo może zachód nie jest takim eldorado. Może ten pan powinien wycisnąć coś z naszego kraju, w koncu jeśli jest w trudnej sytuacji to mu się należy jakaś pomoc ze strony Opieki Spolecznej, szkoły dzieci. JA to może jestem taką idealistką, ale nie mówcie, że w Polsce jest aż tak źle. Może musi te wszystkie urzędy bardziej naciskać.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi