Poróż do Polski służbowym samochodem. / Rental Car |
Autor |
Wiadomość |
jejak
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 7:35 pm Poróż do Polski służbowym samochodem. / Rental Car
|
|
|
Hej,
Mam takie pytanie, może ktoś miał podobny problem, mam służbowy samochód w Holandii, wybieram się nim do Polski, jak polskie prawo drogowe odnosi się to "rental car" ? Chodzi o to, że nie mam papierku przeglądu technicznego co w Polsce jest konieczne. Jakie dokumenty muszę mieć ze sobą ? Obecnie poruszam się na kopi dowodu rejestracyjnego, ale firma ma mi udostępnić oryginał na czas podróży. (Nie jestem pewien czy można sie poruszać na kopi ?) Czy potrzebuję czegoś jeszcze ?
Dzięki. |
_________________ EOF |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 7:52 pm
|
|
|
jezeli chcesz by nie bylo sie do czego doczepic od strony prawnej to potrzebowalbys dowodu rejestracyjnego, zaswiadczenia o przegladzie, polisy ubezpieczeniowej i upowaznienia wlasciciela samochodu. Oczywisce wszystko oryginaly, a nie kopie. A nawet wtedy mozesz trafic na policjanta, ktoremu bedzie za malo:)
ja swego czasu jezdzilem autem sluzbowym z dowodem rejestracyjnym, polisa (na ktorej bylo zaznaczone, ze jestem uzytkownikiem) oraz dokumentem ze odebralem auto (z pieczatka z salonu i firmy leasingowej oraz z moimi danymi). |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
jejak
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 8:09 pm
|
|
|
Oryginał dowodu i upoważnienie do prowadzenia pojazdu powinni mi zdążyć przysłać zanim wyjadę, polisę mam, jedyne czego nie będę prawdopodobnie posiadał to dowodu przeglądu pojazdu, w Holandii chyba nie ma obowiązku posiadania ze sobą tego dokumentu, z tego co mi tłumaczyli policja sprawdza to w swoich BD. Nie wiem jak się odniesie polskie prawo do tego :/ Ja mam rental car - tutaj sytuacja jest trochę inna z dokumentami, po Holandii można się poruszać na kopii dokumentów.
W sumie poruszam się samochodem na holenderskich numerach, więc polskie prawo chyba nie do końca go dotyczy, z tego co mi się wydaje obowiązek posiadania dowodu przeglądu technicznego pojazdu obowiązuje tylko w PL. |
_________________ EOF |
Ostatnio zmieniony przez jejak Czw Sie 19, 2010 8:13 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Lip 2009 Posty: 338 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 8:29 pm
|
|
|
jejak napisał/a: | Oryginał dowodu i upoważnienie do prowadzenia pojazdu powinni mi zdążyć przysłać zanim wyjadę, polisę mam, jedyne czego nie będę prawdopodobnie posiadał to dowodu przeglądu pojazdu, w Holandii chyba nie ma obowiązku posiadania ze sobą tego dokumentu, z tego co mi tłumaczyli policja sprawdza to w swoich BD. Nie wiem jak się odniesie polskie prawo do tego :/ Ja mam rental car - tutaj sytuacja jest trochę inna z dokumentami, po Holandii można się poruszać na kopii dokumentów.
W sumie poruszam się samochodem na holenderskich numerach, więc polskie prawo chyba nie do końca go dotyczy, z tego co mi się wydaje obowiązek posiadania dowodu przeglądu technicznego pojazdu obowiązuje tylko w PL. |
Co znaczy w Twoim przypadku rental car-jezeli dobrze rozumiem to samochod z wyporzyczalni.
Niektore wyporzyczalnie(wiekszosc) zastrzegaja sobie w regulaminie mozliwosc wyjazdu do polski samochodem wynajetym.
Mariusz. |
|
|
|
|
jejak
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 8:41 pm
|
|
|
Dostałem potwierdzenie że mogę jechać do Polski. |
_________________ EOF |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 8:13 am
|
|
|
To w koncu auto sluzbowe czy z wypozyczalni?
Mini słowniczek, skoro na siłę chcesz wciskać angielskie zwroty na polskim forum:
- rental car - samochód z wypożyczalni
- company car albo leased car - to zazwyczaj są służbowe |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
jejak
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Sie 22, 2010 11:18 am
|
|
|
lol
Rental car to tez auto sluzbowe, wynajmuje go jakas firma, a potem daje go osobie pracujacej. Przynajmniej u nas roznica jest taka, ze rental car jest na rok, a leased car jest na 4 lata. na Rental car mozesz jezdzic na kopii dokumentow, na leased car dostajesz odrazu orginaly. |
_________________ EOF |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Lip 2009 Posty: 338 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Nie Sie 22, 2010 11:32 am
|
|
|
jejak napisał/a: | lol
Rental car to tez auto sluzbowe, wynajmuje go jakas firma, a potem daje go osobie pracujacej. Przynajmniej u nas roznica jest taka, ze rental car jest na rok, a leased car jest na 4 lata. na Rental car mozesz jezdzic na kopii dokumentow, na leased car dostajesz odrazu orginaly. |
Na kopii dokumentow to mozesz dostac mandat, a samochod w leasing mozna wziac juz nawet na 1 miesiac.
Mariusz |
|
|
|
|
jacek76
Gaduła
|
Wysłany: Nie Sie 22, 2010 8:25 pm
|
|
|
[
W sumie poruszam się samochodem na holenderskich numerach, więc polskie prawo chyba nie do końca go dotyczy, z tego co mi się wydaje obowiązek posiadania dowodu przeglądu technicznego pojazdu obowiązuje tylko w PL.[/quote]
Mozesz nawet poruszac sie australijskim wodolotem,ale na terytorium Polski obowiazuja cie przepisy prawa polskiego,zarowno kodeks karny,kodeks wykroczen jak i kodeks prawa ruchu drogowego |
_________________ "Jedną nogą w Europie, drugą głęboko w gównie" |
|
|
|
|
|