co sie wam podoba, a co nie w Holandii??? |
Autor |
Wiadomość |
marzanna
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 11:37 am
|
|
|
Magda W napisał/a: | Marzanno nie chce cie urazic ale pisalas juz kilkakrotnie ze masz problemy z tym wozkiem to moze warto byloby go wymieni na inny bo z tym to chyba jest cosik nie tak . Pozdrawiam |
wczesniej nie mialam problemow z wozkiem tylko taxibus nie przyjechal na czas 3godz spoznienia i 1 w nocy a ekektrykiem nie da sie dojechac kom. miejska. a w wozku poszedl tylko bezpiecznik i zablokowalo kola.wozek to jak samochod sawsze moze cos wyskoczyc pozdrawiam marzena |
|
|
|
|
mariodsl
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 11:43 am
|
|
|
nelly napisał/a: | mariodsl napisał/a: | A ja zauwazylem ze tak bylo u tych któych spotkalem , oczywiscie nie u wszystkich , ale mieszkalem z Holenderska rodzina 4 miesiace i mi wysarczylo |
Nie oczekuj od Holendrow, ze beda tacy sami jak Polacy i beda myslec takimi samymi kategoriami. Oni maja swoja kulture i swoje przekonania. Wszystko zalezy od ludzi, i sadze ze jesli ci wystarczylo 4 miesiace, to miales wyjatkowego pecha. |
Wiem ze sa inni niz Polacy napewno mieszkalem juz w 4 innych krajach i musze powiedziec ze Holendrzy sa wyjatkowi
Co do mieszkania z Holendrami przez 4 miesiace bylem tam au pair i mam nie mile wspomnienia Zreszta nie tylko ja , ale to zalezy na kogo sie trafi.
A co do tematu to co lubie jeszcze w Holandii to kawa senseo ( czy w polsce maja tez koffie pads ? )
I joppi saus |
|
|
|
|
marzanna
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 11:46 am
|
|
|
marzanna napisał/a: | Magda W napisał/a: | Marzanno nie chce cie urazic ale pisalas juz kilkakrotnie ze masz problemy z tym wozkiem to moze warto byloby go wymieni na inny bo z tym to chyba jest cosik nie tak . Pozdrawiam |
wczesniej nie mialam problemow z wozkiem tylko taxibus nie przyjechal na czas 3godz spoznienia i 1 w nocy a ekektrykiem nie da sie dojechac kom. miejska. a w wozku poszedl tylko bezpiecznik i zablokowalo kola.wozek to jak samochod sawsze moze cos wyskoczyc pozdrawiam marzena |
a tak na marginesie to tematem nie byl moj problem z wozkiem tylko odpowiedz na post wzajemnej pomocy miedzyludzkiej,z jaka sie spodkalam marzena |
|
|
|
|
zabaco
Gaduła
|
Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 2:21 pm
|
|
|
wszystko w hlandii jest ok, no moze moderatorzy forum troche przesadzaja |
|
|
|
|
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 425 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 2:30 pm
|
|
|
dawaj pupsko - za takie bluznierstwo!
|
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 2:39 pm
|
|
|
zabaco- dobre- jak nie tam to tu- ale chyba nie wolno nam dalej prowadzic dyskusji wiec mnie w Nl. podoba sie rowniez prawie wszystko no ...pozaty zakazem wypowiadania sie teraz to Pawel mnie juz dobije chyba.. |
|
|
|
|
zabaco
Gaduła
|
Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 4:10 pm
|
|
|
Kocham holandie :D |
|
|
|
|
szeda
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 9:29 pm
|
|
|
zapomniales o kolorach |
|
|
|
|
AnkaL
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 10:22 am
|
|
|
szeda napisał/a: | mnie sie podobaja drogi ciekawe kiedy doczekamy takich w Polsce
sciezki rowerowe wiadomo - nie boje sie jezdzic z dzieckiem na siodelku - a siedzi juz z tylu
nie podoba mi sie 'holenderska tolerancja' tzn. niektore jej przejawy, ogolnie jest OK - mam sasiada ktorego pies wyje 10-12 godz. dziennie - mieszkam nad nim - i tylko dwie osoby zwrocily mu uwage - jestem na skraju zalamania - facet stwierdzil ze to ja mam problem, bo nikt inny sie nie czepia (co okazalo sie nieprawda)
jak mozna tolerowac to ze zwierz siedzi caly dzien w domu i nawet wyjscia do ogrodu nie ma uchylonego, tylko meczy sie zamkniety
mam numer do schroniska dla zwierzat, ale odpuscilam -wyprowadzam sie |
Co do halasu i szczekajacych psow, to ja znam taka wersje, ze tutaj nikt by sie nie zgodzil na to, ze pies ujada po kilka godzin. To opinia mojego faceta, Holendra. Twierdzi, ze w Holandii taki numer, ze pies szczeka i szczeka jak u nas w Polsce sie zdarza, np. w domkach jednorodzinnych, tutaj by nie przeszedl. Ale teraz mi sie przypomnialo, ze tu niedaleko nas sa dwa duze psy za wielkim plotem i jak sie spaceruje, to ujadaja. Jakos tez jeszcze nikt z sasiadow nie interweniowal.
Na poczatku mialam wrazenie, ze w Holandii jest duzy porzadek, moze pod wplywem tego, jak wygladaja uliczki i ogrodki. Ale zdarza sie, ze cos jest niedopracowane albo jakis balagan organizacyjny. Zycie. ) |
|
|
|
|
nelly
Super gaduła Pani Viking :)
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 3:04 pm
|
|
|
mariodsl napisał/a: |
A co do tematu to co lubie jeszcze w Holandii to kawa senseo ( czy w polsce maja tez koffie pads ? )
I joppi saus |
A piles Hazel Noot? Koffiepads do Senseo o tym smaku sa w Albert Heijn Bardzo dobre!
Pamietam jak moj znajmomy mieszkajacy w Polsce kupowal dla zony senseo pads w Holandii, wiec podejrzewam, ze raczej w Polsce nie ma. |
_________________ Nell |
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 362
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 7:37 pm
|
|
|
fakt, ludzie duzo wiecej sie tu usmiechaja (na poczatku myslalam, ze wrazenie przyjaznosci jest zludzeniem wynikajacym z budowy zgryzu), ale ok, duzo sympatyczniej jest tu, ludzie sie usmiechaja, nie przepychaja, przepraszaja, dziekuja....sympatycznie.
zgadzam sie rowniez, ze solidarnosc spoleczna wysoko rozwinieta (to chyba od tego osuszania polderow w sredniowieczu) i wrecz wzruszajaca, prawie kazdy emeryt jest gdzies jakims wolontariuszem, pomoc mozna zawsze uzyskac, dbaja o kazdego (autobusy jezdza tu jak chca, bo przeciez Pan/ Pani kierowca musi wszystkim ustapic), ale nikt na Pana kierowce krzywo nie spojrzy, i wszyscy w skrytosci ducha go popieraja.
i jest gezellig. gezellig w formie podstawowej jest ok. po prostu gezellig.
istnieje niestety jeszcze forma wypaczona....nie mozna wyrazic swojej negatywnej opinii o zjawisku, osobie...bo nie jest sie gezellig. sasiad, ktory bije dziecko nie jest gezellig, ale nie dlatego, ze dziecku krzywda sie dzieje, ale dlatego, ze halo halo, brudy pierze sie w domu, a nie zakluca tu cisze nocna , nie powinno sie ripostowac zlosliwych przytykow na temat nacji z ktorej sie pochodzi, bo nie jest to ...... hmmm, co by tu jeszcze...kabareciaz nie moze krytykowac pewnych grup spolecznych, bo rani i ch uczucia i nie jest gezellig, a to juz zahacza o autocenzure gezelllig mediow.
mam nadzieje, ze nikogo nie urazilam
mam po prostu gezellig kryzys. moze fatkycznie jak sie wejdzie miedzy wrony.....
pozdr, |
Ostatnio zmieniony przez majuga Wto Wrz 25, 2007 7:40 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 7:38 pm
|
|
|
a propos w Polsce mozna kupic koffie pads'y |
|
|
|
|
mariodsl
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 8:38 pm
|
|
|
Gdzie ? Widzialem na allegro maja |
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Wrz 26, 2007 8:42 pm
|
|
|
widzialam w galerii mokotow w wawie |
|
|
|
|
Baska
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Wrz 30, 2007 12:49 am
|
|
|
plusy:
- mowia po angielsku
- afspraak is afspraak
- dbalosc o otoczenie
- sciezki rowerowe i kultura rowerowa
- rdzenni holendzrzy sa przystojni ;P
minusy:
- marokanse-en turkse jongens czyli wiadomo.....
- smieci na ulicach
- biurokracja
- pogarda rdzennych (bialych) holendrow wobec nas
- brak poczucia goscinnosci i przyjazni wg polskich schematow
- skapstwo (podobno holendrzy sa bardziej skapi niz szkoci, tylko mniej rozreklamowani)
- pozorna przyjazn, czyli pseudotolerancja |
_________________ pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Baska Nie Wrz 30, 2007 11:31 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|