pobyt niemowlaka w szpitalu-kto płaci? |
Autor |
Wiadomość |
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Śro Sie 25, 2010 8:38 pm
|
|
|
Chyba wszyscy mówicie to samo tylko innymi słowami. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
Niunia27
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 23 Lip 2010 Posty: 113
|
Wysłany: Czw Sie 26, 2010 6:58 am
|
|
|
Zgadza sie jasobanski.Kazdy cos pisze.Od slowa do slowa i powoli odbiegamy od tematu.Ann1988 zapytala tylko czy sie placi za dziecko(ktore urodzilo sie w szpitalu)za pobyt tam.Wiec niech ktos,kto wie,jej odpowie na pytanie i z glowy.Kto wie,lub to przezyl,a nie slyszal.Ja sie wylamuje,bo ta dyskusja do niczego nie prowadzi.Pozdrawiam |
|
|
|
|
jso

|
Wysłany: Czw Sie 26, 2010 7:28 am
|
|
|
Niunia27 napisał/a: | Wiec niech ktos,kto wie,jej odpowie na pytanie i z glowy.Kto wie,lub to przezyl,a nie slyszal. |
Mam dziecko urodzone w Holandii. Musiało zostać w szpitalu nawet dodatkowy 1 dzień z powodu lekkiej gorączki. W trakcie pobytu nie mieliśmy jeszcze ani polisy na dziecko, ani jego karty (ale ubezpieczyciela po porodzie powiadomiliśmy). Za jego pobyt nic nie płaciliśmy. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Czw Sie 26, 2010 12:35 pm
|
|
|
jsobanski napisał/a: | Niunia27 napisał/a: | Wiec niech ktos,kto wie,jej odpowie na pytanie i z glowy.Kto wie,lub to przezyl,a nie slyszal. |
Mam dziecko urodzone w Holandii. Musiało zostać w szpitalu nawet dodatkowy 1 dzień z powodu lekkiej gorączki. W trakcie pobytu nie mieliśmy jeszcze ani polisy na dziecko, ani jego karty (ale ubezpieczyciela po porodzie powiadomiliśmy). Za jego pobyt nic nie płaciliśmy. |
to samo co jsobanski: moja corka na dzien przed wypisem po porodzie miala lekko opuchnieta piers wiec zostalismy dodatkowy dzien w szpityalu i pediatra przyszedl ja obejrzec. bylismy ubezpieczeni nie wiem czy maz juz zdarzyl zadzwonic do ubezpieczalni by ja dopisac ale nic nei placilismy z wlasnej kieszeni za ten dodatkowy dzien w szpitalu.
Ubezpieczenie - pakiet podstawowy |
|
|
|
|
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Pią Sie 27, 2010 9:14 am
|
|
|
jsobanski napisał/a: | Niunia27 napisał/a:
Wiec niech ktos,kto wie,jej odpowie na pytanie i z glowy.Kto wie,lub to przezyl,a nie slyszal. |
Dziecko urodzilam w szpitalu na wlasne zyczenie. z niemowleciem przebywalam w szpitalu 1 dzien - tez na wlasne zyczenie. za siebie i dzieciatko nie zaplacilam nic.
(zglosilam do ubezpieczalni ze jestem w ciazy i podalam wyliczona date rozwiazania).
Ubezpieczenie podstawowe |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Wto Sie 31, 2010 2:59 pm
|
|
|
Eigen bijdrage bij bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie
Bij een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie voor verblijf, moet
de moeder voor zichzelf én het kind een eigen bijdrage betalen. De eigen bijdrage per persoon bestaat uit twee bedragen:
1. een begintarief van 15,- euro per dag (2009);
2. het verschil tussen het dagtarief van het ziekenhuis en 110,50 euro (2009). Laatstgenoemd bedrag wordt in rekening gebracht voor het gebruik van de verloskamer in het ziekenhuis.
De hoogte van de twee bedragen wordt jaarlijks geïndexeerd.
http://www.cvz.nl/zorgpak.../kraamzorg.html
Jak widac za porod w szpitalu na wlasne zyczenie (bez indykacji medycznej) trzeba zaplacic eigen bijdrage. Ile dokladnie sie placi zalezy od ubezpieczenia i szpitala (kazdy szpital ma swoje taryfy). majac tylko i wylacznie podstawowe ubezpieczenie trzeba cale eigen bijdrage zaplacic.
rodzilam w 2009, za porod nie placilam, tylko dlatego, ze mialam indykacje medyczna. Porod odbywal sie pod kontrola ginekologa a nie mojej poloznej. Gdybym nie miala indykacji medycznej musialabym placic eigen bijdrage za porod w szpitalu. |
|
|
|
|
yogobellla
Nieśmiały użytkownik

|
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Wto Wrz 14, 2010 3:46 pm
|
|
|
tak... porod w geboortehotel jest pod kontrola poloznej... czyli bez indykacji medycznej... |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Gru 01, 2010 4:35 pm
|
|
|
generalnie małe sprostowanie do tego co napisałem wcześniej. bo akurat otrzymaliśmy rachunek z ubezpieczalni.
Żona była w szpitalu tylko 1 dzień (po urodzeniu zaraz wróciliśmy do domu). Rachunek wystawiony przez ubezpieczalnie odnośnie pobytu w szpitalu jest na 487€, a że ubezpieczalnia zwraca 190€ szpitalowi, dlatego za ten jeden dzień trzeba zapłacić te 297€.
Może się przydać tym, którzy o tym nie wiedzą |
|
|
|
|
jso

|
Wysłany: Czw Gru 02, 2010 9:34 am
|
|