NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Moja opinia na temat zmain na naszym forum
Autor Wiadomość
Beata 
Super gaduła

Wysłany: Nie Lis 25, 2007 10:18 pm   Moja opinia na temat zmain na naszym forum

Kochani.
Jestem czlonkiem tego forum juz prawie rok, czytam je prawie kazdego dnia (czasami tez cos dopisuje) i dostrzegam tu duze zmainy.
Otoz, jescze kilka miesiecy temu, forum to sluzylo wymianie informacji, sugestii i przemyslen, co odbywalo sie w bardzo zyczliwej i kulturalnej atmosferze.
Jenak od jakiegos czasu coraz czesciej spotykam sie tu z wzajemnym obrzucaniem obelgami, wytykaniem sobie glupoty, braku wyksztalcenia, bledow ortograficzych, literowek lub nawet tego czy cos ma byc napisane z wielkiej czy z malej litery...
Po co ta agresja? Dlaczego? ...
Chyba nie taki jest cel tego forum.
My Polacy, tu w Holandii, tworzymy forum zeby sie wzajemnie wspierac. Nie kazdy mowi po holendersku, nie kazdy ma prace na wlasnym poziomie i nie kazdy ma wyzsze wyksztalcenie i to jest jak najbardziej normalne.
Chcemy tolerancji pod naszym adresem, wiec badzmy tolerancyjni rowniez wzajemnie wobec siebie.
Kiedys na forum pojawil sie temat dotyczacy kwestii, ze Polak Polakowi wilkem na obczyznie. Hmm, chyba zaczynam w to wierzyc.

pasQdzia 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Nie Lis 25, 2007 10:39 pm   

Zgadzam sie z Toba.Ja tez siedze na tym forum juz rok a moze i wiecej na poczatku cos tam pisalam moze nie zawsze poprawnie no ale pisalam to co ja wiedzialam a nie kazdy zawsze ma racje..
ale teraz juz nawet nie komentuje czytam co prawda codziennie ale komentuje nie mam ochoty czytac brzydkich tekstow na temat mojej opini bo to jest moja opinia a nie Kowalskiego czy jeszcze jakiegos innego oczywiscie Kowalski tez ma prawo wypowiedzi ja moge swoja ocene wyrazic ale w grzeczny i kulturalny sposob a niestety tutaj czasem spotyka sie niegrzeczne odpowiedzi a szkoda..

Justine 
Super gaduła

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 10:39 pm   

Ja tu zawsze zaglądałam i zaglądam jak potrzebuje pomocy, w sprawach różnych, czasem po prostu fajnie przeczytać, że ktoś jest w podobnej sytuacji, albo już zmagał się z problemem, który właśnie właśnie cię dotyczy.

Przykro się robi, w momencie, kiedy czytam posty obrażające moją osobę, lub po prostu ludzi w sytuacji takiej jak ja.
Nigdy nikt na forum nie wymagał zwracania się do siebie "per Pan, Pani itp", nigdy nikt wcześniej nikogo nie urażał, obrażał itp.

Nie rozumiem naprawdę do czego to zmierza.
Forum jest dla wszystkich, forum jest po to, żeby wyrażać swoje opinie, ale w tych opiniach trzeba uważać, żeby nie obrażać innych. Bo po co komuś wyrządzać krzywdę?

montana
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 26, 2007 7:41 am   Beata, Justine

Beata, Justine gadzam sie z wami dziewczyny w zupelnosci, macie racje ze duzo czasami jest agresji, a najczesciej spotyka sie ja u osob sfrustrowanych, rozczarowanych, ktorzy przyjezdzajac na Zachod mysleli ze pieniadze leza na ulicy a zycie ich bedzie rozami uslane tutaj. A kiedy przyszlo im sie z problemami zmagac i przekonali sie ze wszystko inaczej wyglada jak zaplanowali, ze inni maja wiecej szczescia w osiagneciu celu to probuja sie dowartosciowac w inny sposob. Objawia to sie chamstwem i brakiem kultury. Ale smutne jest to ze toleruja na forum takie osoby moderatorzy i administrator i nie zrobia od razu z nimi porzadku, tylko czekaja jak sytuacja sie zogni nie wiadomo po co przyjmuja taka bierna postawe.

aga* 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 26, 2007 9:46 am   

Tez to oczuwam.Niestety na wlasnej skorze.Ostatnio napisalam cos w co sama nie moglam uwierzyc,zeby forum potwierdzil lub zaprzeczyl.Dostalo mi sie.
Jest to dla mnie niepojete.I mysle ze pisza to luzie ktorzy mieszkaja tu dlugo,mysla ze pozjadali wszystkie rozumy,ze tylko ONI wiedza co i jak trzeba robic.Pewnie ich trafia ze tylu Polakow tu sie zjechalo i radza sobie nie gorzej niz oni,ktorzy musieli przez wiele problemow przejsc,a ci nowi maja latwiej,prosciej,chocby z tego powodu ze jest to forum.Wyglada na to ze zjada ich typowo polska zawisc i zazrosc ze komus tez moze byc dobrze,albo nie daj Panie Boze lepiej.Pisza,bo maja potrzebe napisania.I nie wazne jak byle by nie szczerze i nie powiedziec,pomoc za wiele.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 6:39 pm   

aga* napisał/a:
Tez to oczuwam.Niestety na wlasnej skorze.Ostatnio napisalam cos w co sama nie moglam uwierzyc,zeby forum potwierdzil lub zaprzeczyl.Dostalo mi sie.
Jest to dla mnie niepojete.I mysle ze pisza to luzie ktorzy mieszkaja tu dlugo,mysla ze pozjadali wszystkie rozumy,ze tylko ONI wiedza co i jak trzeba robic.Pewnie ich trafia ze tylu Polakow tu sie zjechalo i radza sobie nie gorzej niz oni,ktorzy musieli przez wiele problemow przejsc,a ci nowi maja latwiej,prosciej,chocby z tego powodu ze jest to forum.Wyglada na to ze zjada ich typowo polska zawisc i zazrosc ze komus tez moze byc dobrze,albo nie daj Panie Boze lepiej.Pisza,bo maja potrzebe napisania.I nie wazne jak byle by nie szczerze i nie powiedziec,pomoc za wiele.
aga* ...przeciez to co tu czytam to nic innego jak rzucanie kija w mrowisko.... robisz to nieswiadomie ? czy z pelna premedytacja?

( ͡° ͜ʖ ͡°).

aga* 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lis 27, 2007 2:38 pm   

A wiec odpowiadam ze nieswiadomie!
Mlodosc swoje ma prawa i moze i jestem naiwna,latwowierna.Moze za bardzo wszystko do siebie biore,ale jesli o cos pytam,to chce NORMALNEJ odpowiedzi.
W sumie nie wiem o co to wszystko.Tak odebralam Wasze odpowiedzi i juz.
Poza tym nie tylko Wy-Mi tak odpowiadacie.Dzieja sie tu dziwne rzeczy i cza to przyznac.Nie bede sie licytowac,bo przez takie wlasnie teksty robi sie tu coraz mniej sympatycznie.O i tyle.

markanoid
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lis 27, 2007 10:22 pm   

Przeciez to sie robi chore forum. Tu nie mozna wyrazic swoich mysli, tu nie mozna powiedziec co kogo boli i co sie o danej sprawie mysli. Tutaj od razu wylatuja odpowiedzi w stylu: " brakuje ci oleju w glowie, nie wiesz co mowisz itd" ale moze zamiast tego dajcie jakies racjonalne odpowiedzi ,zamiast bezsensownego kreslenia ludzi i ich opinii. Gratuluje idiotyzmu oby tak dalej a forum sie rozpadnie.

jagodka 
zona udomowiona

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Nie Sie 22, 2010 9:39 pm   

polak polakowi wilkiem
Cytat:

Mój temat wynika z czystej ciekawości i chęci uświadomienia sobie samej czy nadal tak jest czy coś się zmieniło...
Na okrągło się mówi że Polak Polakowi wilkiem , podkładanie przysłowiowej świni jest na porządku dziennym, obgadywanie itd...czy obalacie ten mit czy również i u was są nadal takie sytuacje...jak tak to jak sobie radzicie z takimi osóbkami.Chodiz mi przede wszytskim o sytuację w pracy jak i na mieszkaniach jak sie mieszka z większą ilościa rodaków.

ja powiem tak ze wszystko to wynika z tego ze np taki czlowiek polak ktory ma swinstwo we krwi zrobi to drugiemu polakowi bo to njlatwiej bo juz te osoby zna (najczesciej jets to krag kolegow, wspolpracownikow) zna teren przyzwyczajenia, rutyny i tym latwiej jest komus podpieprzyc kase, rower, doba prace czy co tam innego zrobic

To nei ma nic szczegolnego ze polak polakowi tak robi, gdyby ten czlowiek obracal sie w kregu np holendrow i tak te sw ofiary dobrze znal to by im zrobil swinstwo

Nic to tylko wynika ze najlepiej jest zrobic przekret w miejscu ktore najlepiej znamy a ze wiekszosc polakow trzyma sie razem to niestety w nich uderzone sa te nieszczescia

Ja znam pewna osobe ktora robi innym swinstw ai tez moglabym powiedziec ze jest ona jak tu Polak polakowi wilkeim ale tak nie powiem poniewaz ona zna tylko polski i obraca sie tylko wpolskich kregach wiec i jej swinstwa ograniczxaja sie do polskich znajomych :)

Gochna, nei zostawilas zandego tematu otwrtego by wyrazic swoja opinie wiec pisze tu gdzie podalas link ;)

lusia0101 
UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Nie Sie 22, 2010 9:57 pm   

do tematu:
polak polakowi wilkiem

A ja mam to gleboko gdzies. Jakie to jest doniosle ,,POLAK POLAKOWI -WILKIEM!" Lola Boga! Sama sie przekonalam pare dni temu ze Holender Ruskowii wilkiem, a czytajac historie na niedzieli to dodam ze i turek polakowi wilkiem, a z zycia wziete i holender holendrowi wilkiem. ,,Wilki" a raczej swinie sa wszedzie tylko chyba my sie wyczulilismy na naszych!

A czy wy wiecie ile jest fajnych rodakow w tym kraju? I jak kazdy bedzie podchodzil do drugiego czlowieka z mysla ,,o ten mnie wy***bië'' to nigdy ani blizszych znajomosci sie nie nawiaze a inne nacje beda na nas patrzyly jak patrza.

Zastanowmy sie najpierw sami nad soba a potem pojdziemy wilkow w naszym owczym stadzie szukac. :029:

I tu chcialam pozdrowic:

Shaun de schaap, wilka i zajaca, owce z ludzka twarza, owce z porem, czerwonego kapturka i zlego wilka oraz de wolf en de zeven geitjes.

Baska
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Sie 25, 2010 10:53 pm   

A mnie najbardziej, poza ta migajaca reklama, wnerwia oczekiwanie tych, co dopiero co przyjechali, i chca wszystko wiedziec od razu, maja miec podane info na tacy, przed nos, po polsku oczywiscie, plus interpretacja. A na koniec i tak sie uslyszy, ze sasiad/kumpel ma cos tam wiecej, cos tam tego, nawet nie wiedza o czym mowia, ale wiedza, ze mowia o 5 euro wiecej. I ty biedaku, tlumacz jak krowie, dlaczego jeden ma a inny nie, a i tak na koniec Ci nie uwierza i pojda szukac takiego, co im gruszki na wierzbie obieca. Wrrrr.....

Jagoda97 

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Czw Sie 26, 2010 9:49 pm   

Baska napisał/a:
A mnie najbardziej, poza ta migajaca reklama, wnerwia oczekiwanie tych, co dopiero co przyjechali, i chca wszystko wiedziec od razu, maja miec podane info na tacy, przed nos, po polsku oczywiscie, plus interpretacja. A na koniec i tak sie uslyszy, ze sasiad/kumpel ma cos tam wiecej, cos tam tego, nawet nie wiedza o czym mowia, ale wiedza, ze mowia o 5 euro wiecej. I ty biedaku, tlumacz jak krowie, dlaczego jeden ma a inny nie, a i tak na koniec Ci nie uwierza i pojda szukac takiego, co im gruszki na wierzbie obieca. Wrrrr.....

A ja nie potrafie zrozumiec dlaczego Ciebie denerwuje, ze ci co dopiero przyjechali chca od razu wszystko wiedziec.
Chyba nikt nie zadaje pytan bezposrednio kierowanych do Ciebie, tylko na forum. Nie masz przymusu na nie odpowiadac.
Naleze do osob, ktore w Holandii przebywaja kilkanascie lat, znam jezyk i nie watpliwie przepisy znam lepiej od osob swiezo przybylych.
Czytam forym i jezeli zdecyduje sie komus odpowiedziec to staram sie to robic w sposob najbardziej rzetelny. Nie na zasadzie, bo kolezanka tak zalatwiala, tylko siegam do zrodla i szukam przepisow.
Poswiecam swoj czas na znalezienie przepisow ale przeciez nikt mnie do tego nie zmusza, robie to z wlasnej woli.
Czasem przegladam forum i nie mam ochoty zaglebiac sie w temat i tego nie robie, jest to tez moj wybor.
Czego mi brakuje w tematach, to prawie nikt nie pisze jak udalo sie zalatwic poruszany problem.

Odpowiedz do tematu