Przesunięty przez: Gochna H Czw Wrz 02, 2010 12:15 am |
poruszanie sie polskim skuterem w holandii |
Autor |
Wiadomość |
norberto15
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sie 28, 2010 10:13 am poruszanie sie polskim skuterem w holandii
|
|
|
wie ktos czy moge normalnie jezdzic skuterem zarejstrowanym w polsce po holandii
po scieszkasz itp . I moge jezdzic na karte motorowerowa albo dowod? jak u nas .
i po jakich scieszkach moge sie poruszac ? tak jak ci na tych niebieskich blachach czy zóltych .
z góry dzieki |
|
|
|
|
Niunia27
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 23 Lip 2010 Posty: 113
|
Wysłany: Sob Sie 28, 2010 10:26 am
|
|
|
Nie wiem jak jest ze skuterem na polskich tablicach,ale wiem ze tu musisz zrobic"prawo jazdy"na skuter.Jezeli masz prawko kat.B to tez nie bedzie problemu.Chyba ze karta motorowerowa wchodzi w gre?Niewiem! |
|
|
|
|
norberto15
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sie 28, 2010 10:30 am
|
|
|
mam karte dowod prawka nie mam jeszcze |
|
|
|
|
Niunia27
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 23 Lip 2010 Posty: 113
|
Wysłany: Sob Sie 28, 2010 10:43 am
|
|
|
W PL mozna bez problemu jezcic na dowod.A tu nie.Tu kazdy kto nie ma prawka B to musi robic na skuter.Nie wyglada to jak kurs na prawo jazdy,ale musisz znac przepisy i wogule.Tylko nie wiem co do karty. |
|
|
|
|
norberto15
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sie 28, 2010 11:04 am
|
|
|
ale poruszac sie moge normalnie na naszych blachach |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Sob Sie 28, 2010 1:23 pm
|
|
|
Mysle ze to tak samo jak z autem czyli tylko do pewnego czasu a potem przerejestrowac trzeba |
|
|
|
|
norberto15
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sie 28, 2010 3:42 pm
|
|
|
tzn co do auta to mozna jezdzic ile sie chce dopuki nie bedziesz zameldowany tutaj |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Sob Sie 28, 2010 4:16 pm
|
|
|
Teoretycznie tylko tak jest jak mowisz bo jak policja w krotkim czasie skontroluje cie kilka razy to da ci najpierw porade ze bedziesz musial przerejestrowac po 3 miesiacach od przyjazdu tu a meldunek nic do tego nie ma po prostu jak sie ma szczescie to i kilka lat mozna na pl blachach jezdzic. |
|
|
|
|
doktorlecker
Gaduła

Wiek: 44 Dołączył: 18 Sie 2008 Posty: 126 Skąd: s-Hertegonbosch
|
Wysłany: Sob Sie 28, 2010 4:17 pm Re: poruszanie sie polskim skuterem w holandii
|
|
|
norberto15 napisał/a: | wie ktos czy moge normalnie jezdzic skuterem zarejstrowanym w polsce po holandii
po scieszkasz itp . I moge jezdzic na karte motorowerowa albo dowod? jak u nas .
i po jakich scieszkach moge sie poruszac ? tak jak ci na tych niebieskich blachach czy zóltych .
z góry dzieki |
Witam, Zapewne to ze masz Pl blachy to nie zwalnia cie z tego Zeby nie miec Prawa Jazdy. Pomyśl jesteś w Innym Kraju i muszisz sie dostosowac do Innych Praw, a nie ze Prywieziesz z Polski skuter i nie muszisz Miec, Zastanów sie. Czasem wystarczy Ruszyc głową |
_________________ Jak dobrze zrozumieć wreszcie, że życie nabiera dopiero wtedy sensu i znaczenia, gdy toczy się zgodnie z własnymi potrzebami, rytmem własnego oddechu, a przede wszystkim własnym wyobrażeniem |
|
|
|
|
norberto15
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sie 28, 2010 4:57 pm
|
|
|
no dzieki czyli musze zrobic to prawko |
|
|
|
|
kowala6
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 31, 2010 9:46 am na skuter nie potrzebujesz Prawka!!
|
|
|
czesc na skuter nie potrzebujesz prawka!!!
wystarczy Ci ta karta ale mozesz sie poruszac tylko po sciezkach!!!
a tablice proponowala bym ci wymieniec!!!!! |
|
|
|
|
hoolio
Gaduła FSW ZACHÓD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 116 Skąd: Świebodzin FSW
|
Wysłany: Śro Wrz 15, 2010 11:37 am
|
|
|
ostatnio na Scheveningen widzialem dwa skooterki na wloskich tablicach. hehe.
a tak w ogole to po co jezdzic na polskich blachach. Przeciez za skooter sie nie placi podatku wiec zrob sobie NL. Co innego przemeldowac auto, ale skuter |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Śro Wrz 15, 2010 3:07 pm
|
|
|
Tak mi się wydaje, że skutera NIE TRZEBA przerejestrowywać. Obowiązku przerejestrowywania nie ma chyba nawet co do samochodów, jest tylko obowiązek płacenia podatku drogowego (oraz BPM), a te można uiszczać tylko dla pojazdów na NL blachach. Więc konieczność przerejestrowana wynika pośrednio z obowiązku płacenia podatku.
W przypadku skutera nie ma ani podatku drogowego, ani BPM (na podstawie http://nl.wikipedia.org/w...an_personenauto's_en_motorrijwielen), więc nie ma konieczności rejestracji.
Przy czym mogę się mylić - może istnieje nakaz mówiący dokładnie o rejestrowaniu pojazdów (a nie o konieczności płacenia podatku). W takiej sytuacji mój wywód nie miałby sensu. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Wrz 15, 2010 3:39 pm
|
|
|
wydaje mi sie, ze to inaczej dziala z samochodami. Nie ma nakazow i obowiazkow, ale zakazy. Przepis wyglada mniej wiecej tak, ze osoba tu zarejestrowana nie moze poruszac sie autem na obcych tablicach. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik

|
Wysłany: Śro Wrz 15, 2010 5:36 pm
|
|
|
zaq napisał/a: | wydaje mi sie, ze to inaczej dziala z samochodami. Nie ma nakazow i obowiazkow, ale zakazy. Przepis wyglada mniej wiecej tak, ze osoba tu zarejestrowana nie moze poruszac sie autem na obcych tablicach. |
Jesli jestes zamedlowany w gminie holenderskiej a poruszasz się autem na PL blacha masz obowiązek w ciągu dwóch tygodni rozpocząc procedurę rejestracyjną auta. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
|