karta do bankomatu |
Autor |
Wiadomość |
MECENASEX
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 8:01 pm
|
|
|
kolego guust, w Mbanku do konta walutowego masz 1 odbiorce zdefiniowanego( tzn wybierasz sobie 1 rachunek w zl na ktory przelewasz euro na pln i wtedy zawsze przelewajac euro na złotowki na ten rachunek zdefiniowany masz za free) moim odbiorca jest rachunek e konto, a z ekonta juz wiadomo wszystkie przelewy ida free ,,,,
doczytaj troszeczke a napewno zaoszczedzisz pare groszy( ja juz sie tak bawie od roku i zadnych prowizji nie mam,,,) a gotówka w euro to juz inna sprawa( na to tez jest sposob), ale zaczoles pisac o przelewach,,,,
pozdrawiam |
_________________ Adrian. A |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 9:24 pm
|
|
|
guust, jest tak jak mowi MECENASEX. przelew na wlasne konto zlotowkowe w mbanku jest za darmo:
Taryfa Prowizji i Opłat / eMAX w walucie obcej napisał/a: | dokonanie przelewu do Odbiorcy zdefiniowanego na rachunek w mBanku (tego samego posiadacza) - 0zł |
zrodlo: http://www.mbank.pl/przew...ax_w_obcej.html
i nie wszystkie banki prowadza konta walutowe w zagranicznych bankach. a w zasadzie to nie znam takiego banku (moze jakies male spoldzielcze/skoki, ale to sa manufaktury). |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
Ostatnio zmieniony przez zaq Wto Wrz 07, 2010 9:25 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
guust
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 9:51 pm
|
|
|
zaq napisał/a: | nie wszystkie banki prowadza konta walutowe w zagranicznych bankach. a w zasadzie to nie znam takiego banku (moze jakies male spoldzielcze/skoki, ale to sa manufaktury). |
a skad masz takie wiadomosci??
jakies zrodlo?
[ Dodano: Wto Wrz 07, 2010 9:52 pm ]
MECENASEX napisał/a: | doczytaj troszeczke a napewno zaoszczedzisz pare groszy |
dzieki za tipa |
|
|
|
|
zaq

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 10:14 pm
|
|
|
guust, ty napisales, ze polskie banki prowadza rachunki walutowe w obcych bankach, wiec to tobie wypadaloby najpierw podac zrodlo. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
Ostatnio zmieniony przez zaq Wto Wrz 07, 2010 10:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Śro Wrz 08, 2010 8:22 am
|
|
|
zaq napisał/a: | guust, ty napisales, ze polskie banki prowadza rachunki walutowe w obcych bankach, wiec to tobie wypadaloby najpierw podac zrodlo. |
napisze tak: zrodlo wlasne, ale zastanow sie nad tym, dlaczego przelewy ida 2-3-4 dni, dlaczego nei placisz prowizji zagranica za korzystanie z tego.... no i najwazniejsze, wiekszosc 'polskich' bankow gdzie ma swoje siedziby? dlaczego mieliby trzymac euro w PL.... |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Śro Wrz 08, 2010 9:23 am
|
|
|
MECENASEX, jak dlugo idzie przelew z konta zlotowkowego na walutowe w mbanku?
guust, przelewy walutowe ida dluzej, bo nie sa obslugiwane przez krajowe systemy rozliczen miedzybankowych (np. elixir). do obslugi przelewow w walutach obcych jest SEPA i SWIFT.
co do prowizji to wiele bankow nie pobiera prowizji za wyplaty za granica. tu dodatkowo odpada oplata za przewalutowanie. ale nie ma to zwiazku z miejscem prowadzenia rachunku.
to, ze oddzialy bankow, sa faktycznie wlasnoscia bankow zagranicznych nie ma zadnego zwiazku. bank w pl stanowi oddzielna firme, pomimo zagranicznego wlasciciela (np. Raiffeisen Zentralbank Österreich AG i Raiffeisen Bank Polska S. A. to dwa odrebne banki). przelewy srodkow pienieznych przez granice musza byc rejestrowane (np. SEPA/SWIFT). wiec prowadzenie rachunkow w bankach zagranicznych byloby po prostu nieoplacalne i dlatego nie jest praktykowane. |
|
|
|
|
MECENASEX
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Wrz 08, 2010 4:41 pm
|
|
|
zaq zlotowek na euro nie wymienialem w m banku, wiec ci nie pomoge, ale wydaje mi sie ze tez odrazu pojawiaja sie na koncie(warunek i konto zlotowkowe i w euro musisz miec w m banku). Pozdrawiam
[ Dodano: Sro Wrz 08, 2010 4:46 pm ]
A przy okazji podepne sie pod ten temat ,, karta do bankomatu '' moze ktos mi pomoze mianowicie posiadam konto w holenderskim ING i mam do niego karte i chciałbym pod to konto podpiac moja dziewczyne, zeby ona miala swoja karte do tego konta(wiem ze to jest mozliwe), pytanie brzmi ile kosztuje posiadanie 2 kart podpietych do jednego konta |
_________________ Adrian. A |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Wto Wrz 14, 2010 5:41 pm
|
|
|
guust napisał/a: | MECENASEX napisał/a:
doczytaj troszeczke a napewno zaoszczedzisz pare groszy
dzieki za tipa |
zgadza sie, przy zdefiniowanym odbiorcy pieniadze pojawiaja sie od razu, bez prowizji
zaq napisał/a: | MECENASEX, jak dlugo idzie przelew z konta zlotowkowego na walutowe w mbanku? |
wydaje mi sie ze w 2 strony powinno dzialac tak samo:) |
|
|
|
|
|