Niedoczynność tarczycy |
Autor |
Wiadomość |
kasianl
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 6:58 pm Niedoczynność tarczycy
|
|
|
Czy ktoś może leczy w holandii tą przypadłość? I jeśli ktoś może coś napisać jak to wygląda będę wdzięczna.
Pozdrawiam! |
_________________ Nigdy nie mów.....Nigdy! |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 8:34 pm
|
|
|
kasianl,
powinnas otrzymac skierowanie od huisarts do szpitala do lekarza internisty (w Polsce endokrynolog )
to on kieruje dalszym leczeniem, a polega ono na kontrolnych wizytach co 3-6 miesiecy w szpitalu
na tydzien przed kazda wizyta bedziesz musiala zrobic badanie krwi
lekarz przepisze Ci tez tabletki o nazwie Thyrax na pobudzenie pracy tarczycy, ktorych dawka bedzie odpowiednio zwiekszana
tak mniej wiecej to wyglada
jak jeszcze chcesz cos wiedziec to pytaj |
|
|
|
|
Rauf
Gaduła
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 172 Skąd: Netherlands
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 10:34 pm
|
|
|
Gochna H, mi w testach wyniklo ze tarczyca pracuje za szybko i rowniez dostalam Thyrax,bralam jakies pol roku i jest w porzadku. W polskim leksykonie czytalam wlasnie ze ten lek jest na niedoczynnosc wiec nieroumiem dlaczego jest podawany jak ktos ma nadczynnosc? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 10:55 pm
|
|
|
Rauf,
nie to cos nie tak na nadczynnosc jest tu podawane
Carbimazol en Thiamazol , nigdy Thyrax
edit,
gdybys otrzymala prz nadczynnosci tarczycy dodatkowo Thyrax ,
wystapilby skok cisnienia , dusznosc i bol w klatce piersiowej
puls podskoczylby by Ci od 100 do 180 (nie przesadzam)
wystapilo by niebezpieczne kolatanie serca ,drzenie rak nie do opanowania
i w koncu trzeba, by bylo biegusiem do huisarts ,albo na pogotowie
cobys zawalu nie dostala... |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Lip 27, 2010 11:30 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Rauf
Gaduła
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 11:00 pm
|
|
|
Gochna H, no to ja juz nic z tego niewiem, ale jak bede przypadkiem u lekarza to nie omieszkam zapytac bo zainteresowalo mnie to |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 11:07 pm
|
|
|
zobacz tu polska strona nadczynnosc tarczycy rowniez carbimazol
http://goldpharma.com/art...20w%20nadczynności%20tarczycy/
moze mialas jednak niedoczynnosc tarczycy i stad lek Thyrax |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Lip 27, 2010 11:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Rauf
Gaduła
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 11:19 pm
|
|
|
Gochna H, zapytam sie lekarza jeszce raz co to bylo, przeczytalam sobie objawy niedoczynnosci i nadczynnosci ale w sumie pasuje do obu ale wiesz oczy mi sie otworzyly jak zobaczylam ze nieleczona niedoczynnosc moze prowadzic do spiaczki, ja juz teraz niebiore tych lekow bo poki co mam hormony ustabilizowane co 2 miesiace tylko mam sprawdzac na pobieraniu krwi |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 11:41 pm
|
|
|
Najczęstsze dolegliwości i objawy przy nadczynnosci tarczycy
Stałe uczucie gorąca
Nadmierne pocenie się
Chudnięcie, pomimo zwiększonego apetytu (osoby starsze mogą przybierać na wadze)
Przyspieszenie tętna, kołatania serca
Powiększenie obwodu szyi, czyli tzw. wole – wskutek powiększenia tarczycy (nie zawsze)
Trudności w połykaniu, uczucie przeszkody w gardle (przy dużym wolu)
Pobudzenie ruchowe, niepokój
Osłabienie mięśniowe, szybkie męczenie się
Drżenie rąk
Bezsenność
Biegunka
Wypadanie włosów
Świąd skóry
Obrzęki kończyn dolnych
Zaburzenia miesiączkowania
niedoczynnosc tarczycy
Objawy ze strony skóry:
nietolerancja zimna,
suchość skóry i włosów,
obrzęk dłoni, twarzy, powiek,
łysienie i cienkie włosy,
utrata brwi,
bladość,
żółtawy odcień skóry,
zmniejszona potliwość.
Objawy ze strony układu sercowo-naczyniowego:
upośledzenie kurczliwości mięśnia serca,
niewydolność serca.
Układ nerwowy:
upośledzenie sprawności intelektualnej.
Układ narządu ruchu:
osłabienie siły mięśni.
Układ pokarmowy:
zaparcia,
wzdęcia,
brak apetytu.
Objawy psychiczne:
zmniejszenie koncentracji,
spowolnienie myślenia i mowy,
senność, trudności w obudzeniu,
brak ambicji.
zrodlo tu |
|
|
|
|
kasianl
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lip 28, 2010 12:40 am
|
|
|
Dziękuję za szybki odzew!
Co do leczenia objawów i tak dalej ,wiem sporo bo leczę się juz na niedoczynność 5 lat,łykam każdego dnia Euthyrox, ale moje wizyty kontrolne jak do tej pory odbywały sie w Polsce bo tam mam zaufanego lekarza.Napisałam ten wątek ponieważ nie wiem ja wygląda sprawa z tą "choróbką" tutaj w NL, ale dzięki Gosiu faktycznie muszę iśc najpierw do swojego domowego lekarza.
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz,w Polsce kiedy kobieta z niedoczynnością zachodzi w ciążę dawka jest jej zwiększana nawet o 2 razy (zależne od wyników badań),"ze słyszenia" wiem ze w NL ogólnie bardzo mało faszeruje sie kobiety w ciąży lekami więc jestem ciekawa jak by to wyglądało w tej sprawie .
Ale cóż pewnie tego też dowiem się od własnego lekarza.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i mam nadzieję ze ten wątke przyda sie również innym kobietkom z niedoczynnością.
pozdrawiam! |
_________________ Nigdy nie mów.....Nigdy! |
|
|
|
|
Amissa
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Lip 2010 Posty: 195
|
Wysłany: Śro Lip 28, 2010 10:44 am
|
|
|
Gochna- teraz to mnie przstraszylas. Ja ma od jakiegos czasu objawy podobne do tych , ktore opisalas i nigdy nie pomyslalam o tarczycy. Chyba czas zrobic badania |
_________________ Jadąc za morze klimat zmieniamy, nie siebie. Horacy |
|
|
|
|
beataw
Gaduła beataw
Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 23 Sty 2009 Posty: 146
|
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 8:55 pm
|
|
|
witam ja tutaj od ponad roku lecze sie na nadczynnosc tarczycy czyli moja tarczyca pracuje za szybko i teraz biore leki o nazwie PROPYLTHIOURACIL 50 mg takich lekow jak wy piszecie nigdy tu nie zapisano mi wiec niewiem.Cala ciaze bralam tez te leki i moja mala ma dzis 2 msc urodzila sie zdrowiutka a balam sie jakis komplikacji po tych lekach.
teraz mam wizyty co 2 msc ale telefoniczne nwet nie musze isc do lekarza tylko robie badanie krwi tydz wczesniej potem w wyznaczonym dniu lekarz dzwoni i mowi ze krew jjest ok wiec dalej brac leki czy nie i pyta jak sie czuje i to wszystko. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 9:52 pm
|
|
|
beataw,
Cytat: | Cala ciaze bralam tez te leki |
wlasnie ze wzgledu na ciaze , lekarz zalecil Ci zazywanie Propylthiouracil, gdyz organizm szybciej sie go pozbywa
Cytat: | Propylthiouracil
is korter werkzaam dan carbimazol en thiamazol als gevolg van een kortere
halfwaardetijd (1-2 uur voor propylthiouracil, tegen 6-13 uur voor carbimazol en thiamazol).
Met de urine wordt binnen 24 uur 35% uitgescheiden, als metaboliet of in onveranderde vorm. | zrodlo tu |
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
Pomogła: 7 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 314 Skąd: Amsterdam / Gliwice
|
Wysłany: Śro Wrz 08, 2010 11:47 am
|
|
|
odświeżę troszkę temat.
ostatnimi czasy właśnie strasznie czuję się zmęczona, schudłam (nie jakoś drastycznie, ale zawsze) mimo, że nie zmieniłam ani nawyków żywieniowych ani nie mam więcej ruchu, bardziej niż zwykle wypadają mi włosy. obawiam się, że może być to związane z tarczycą.
zamierzam wybrać się do lekarza domowego w tej sprawie. możecie mi powiedzieć jak po angielsku albo holendersku jest tarczyca?
i jeszcze pytanie takie. orientuje się ktoś jak ma się leczenie chorób tarczycy do przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych? w końcu to wszystko są hormony. |
|
|
|
|
Agattka
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Wrz 08, 2010 11:51 am
|
|
|
po angielsku to: THYROID
mam niedoczynnosc tarczycy od 98 roku..wiec juz kilka lat zlecialo Przez dlugi czas bralam pigulki antykoncepcyjne i nie bylo zadnych przeciwskazan.
Watpie zeby tu sie w ogole tym przejmowali....
Powodzenia! |
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
Pomogła: 7 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 314 Skąd: Amsterdam / Gliwice
|
Wysłany: Śro Wrz 08, 2010 12:04 pm
|
|
|
oni się mogą nie przejmować, ale ja bym nie chciała 'niespodziewanego przypadku' z powodu ich olewactwa, więc na pewno porozmawiam o tym z lekarzem.
dzięki za odpowiedź |
|
|
|
|
|